Hlavní obsah

Vyšetřování, zda byl Babišův syn obětí únosu, se zaseklo

Foto: Repro: Z Facebooku Andreje Babiše

Policie letos ještě vyšetřování případu, zda byl Andrej Babiš mladší unesen, neuzavře.

Reklama

Čeká se na klíčový výslech. Čeští kriminalisté kvůli němu požádali před několika měsíci o pomoc v zahraničí. Dosud se však neuskutečnil.

Článek

Policisté budou i v příštím roce pokračovat ve vyšetřování případu, v němž zjišťují, zda byl syn českého premiéra Andrej Babiš mladší unesen v roce 2017 na Ukrajinu.

Stále čekají na to, až se v zahraničí uskuteční jeden výslech. Bez něho nelze podle obvodního státního zástupce pro Prahu 1 Jana Lelka dále postupovat.

„(Vyšetřování) nebude skončeno do konce roku, stále čekáme na vyřízení žádosti o mezinárodní právní pomoc,“ uvedl pro Seznam Zprávy Lelek.

Jaký stát o pomoc žádají, ale státní zástupce říct nechtěl. „Tuto informaci s ohledem na neveřejnost přípravného řízení nelze poskytnout,“ napsal Lelek.

Pravděpodobně by se ale mohlo jednat o Ukrajinu, kde žije žena, která byla během roku 2018 přítelkyní Andreje Babiše mladšího.

Tato žena jménem Jelizaveta pobývá podle dřívějších informací médií střídavě v ukrajinském Krivém Rogu nebo na Krymu, který před šesti roky anektovalo Rusko.

Andreje Babiše mladšího seznámil s o pět let mladší Jelizavetou Petr Protopopov, který pracoval jako řidič Agrofertu a synovi premiéra dělal v inkriminované době, jak to sám popisoval, něco jako asistenta.

K prvnímu setkání Babiše mladšího s Jelizavetou došlo právě na Krymu. Protopopov předloni v listopadu pro Právo řekl, že Babiše mladšího před Vánoci v roce 2017 odvezl za Jelizavetou do Krivého Rogu. Na silvestra přijel Protopopov do Prahy.

Několik dní nato dorazil do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ stálo v e-mailu Babiše mladšího české policii.

Policie kontaktovala právníky Babišovy rodiny. A chtěla mluvit se synem premiéra, aby si ověřila, že je v pořádku. Protopopov pak pro Babiše mladšího na Ukrajinu dojel a následně jej předal matce Beatrici Babišové (premiérově první ženě).

Místo konfrontace a rozhovoru s Babišem mladším se však policie spokojila s fotografií premiérova syna s jeho matkou, která jí byla zaslána. Že je snímek aktuální, mělo dokazovat datum vydání časopisu, který na obrázku drželi v ruce.

V reportáži Seznam Zpráv Andrej Babiš mladší před dvěma roky uvedl, že má z Protopopova velký strach.

Andrej Babiš za svým synem v listopadu 2018 zajel do Ženevy a po dlouhé době s ním znovu mluvil. Přiznal, že syn na rozdíl od něj vnímá prázdniny na okupovaném území Krymu jako únos. „On je přesvědčený, že na ten výlet šel nedobrovolně,“ řekl poté, co s ním mluvil.

Reklama

Doporučované