Hlavní obsah

Politický festival na Národní. Rakušanovi spílali do zrádců, Pavla velebili

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Letošní 17. listopad byl pro Petra Pavla prvním ve funkci prezidenta.

Reklama

Pískotu a pokřikování několika lidí, kteří mu nadávali, že je vlastizrádce, se v pátek na Národní třídě dočkal ministr vnitra Vít Rakušan. Je jedním z mnoha politiků, kteří se dnes v centru Prahy střídají.

Článek

Pieta na Národní třídě je již tradičně přehlídkou politiků, kteří v průběhu dopoledne přicházejí se svíčkami a věnci uctít památku studentů popravených v roce 1939 i těch zbitých komunistickou policií v roce 1989. Část z nich příležitost využívá i k debatám se svými voliči i odpůrci.

Tak to udělal třeba předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan, který se kromě potlesku dočkal i pískání a pokřikování několika lidí, kteří mu nadávali, že je vlastizrádce. „Ti lidé, kteří křičí, že není svoboda, tu křičí právě proto, že svoboda je. Je dobře, že jsou tady i ti, kterým se to nelíbí,“ řekl Rakušan jednomu ze svých příznivců, který se s ním přišel pozdravit a podpořit ho.

„Já sem nemusím chodit v noci“

Směrem k protestující dvojici mužů pak ještě křikl: „Já se nebojím, já sem nemusím chodit v noci!“ Narážel tím na 17. listopad před několika lety, kdy tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO), přišel na pietní akt v nočních hodinách poté, co vyšlo najevo, že svého syna Andreje mladšího nechal odvézt na už tehdy Ruskem okupovaný Krym.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vít Rakušan na Národní třídě.

„Jsem rád, že ten svátek není statický, není to jen záznam v kalendáři, žije, žije jeho odkaz, odkaz Václava Havla. To, že na mě lidi křičí a pokřikují na mě různé věci a vyslovují různé názory a nic se jim nestane, je nejlepším důkazem toho, že 17. listopad přinesl svobodu, kterou jsme chtěli,“ řekl posléze Rakušan novinářům.

Pavel připomenul odboj proti nacistům

Zhruba půl hodiny před polednem dorazil prezident Petr Pavel, jehož příchod vyvolal mezi přítomnými velké pozdvižení. Mnoho lidí si chtělo hlavu státu vyfotografovat nebo se s ní i pozdravit, což ochrance hodně zamotalo hlavu. V jednu chvíli měla problém se ke svému šéfovi davem prodrat i jeho kancléřka Jana Vohralíková.

Pavel konstatoval, že 17. listopad není připomínkou jen roku 1989, ale i roku 1939. „Pro mě to znamená na prvním místě připomínku všech, kteří měli odvahu se postavit na odpor proti tehdejší moci, nepřipomínáme si jen rok 1989, ale i rok 1939, kdy se studenti postavili na odpor nacistické moci a řada z nich za to zaplatila životem,“ uvedl.

Dodal, že jako Češi si musíme přiznat, že za uplynulých 34 let se nám díky sametové revoluci výrazně zvedla životní úroveň, podle prezidenta na dvojnásobek. „Je potřeba, abychom si přiznali, že si opravdu žijeme lépe než tehdy,“ řekl.

Podívejte se, kdo z politiků dorazil na Národní:

+9

Společně za obě komory Parlamentu dorazili jejich předsedové Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Miloš Vystrčil (ODS). „My děkujeme, že vy jste přišli, a važme si toho, že jste mohli přijít,“ řekl hned na úvod předseda Senátu Vystrčil novinářům. Zároveň připomenul, že je nutné poděkovat lidem, kteří 17. listopadem svobodu vybojovali. „Díky těm lidem jsme se dočkali doby, kdy můžeme žít svobodně a naplnit si život, čím chceme,“ uvedl.

„Pro mě 17. listopad nejlépe charakterizují slova ‚díky, že můžem‘, protože je v nich úplně všechno. Vděk by se měl pojit i s určitou zodpovědností, protože svoboda bez zodpovědnosti nemůže existovat,“ dodala k tomu předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Lipavský hovořil o Ukrajině a Izraeli

Za jeden z nejkrásnějších svátků označil 17. listopad ministr zahraničí Jan Lipavský, který přišel na pietu spolu s kolegy z České pirátské strany. Vyzdvihl jeho důležitost i v souvislosti s válečnými konflikty, které se v současné době odehrávají na Ukrajině či v Izraeli. „Dává nám to určité srovnání toho, v čem nechceme žít,“ řekl.

„Nikdy nic není ideální, svět se mění, s časem se věci, které jsme považovali za garantované nebo jisté, mohou rozplynout. 17. listopad je vzpomínka na to, jak lidé trpěli za to, aby mohli mít demokracii,“ dodal pirátský předseda Ivan Bartoš.

Jako první politici v pátek ráno dorazili představitelé hnutí ANO – jeho předseda Andrej Babiš a místopředsedové Alena Schillerová a Karel Havlíček. Akci využili ke kritice vlády.

Babiš i na pietě k 17. listopadu zkritizoval vládu

Andrej Babiš v pátek ráno na Národní třídě položil kytici a kritizoval vládu a média. Snaží se zprivatizovat demokracii, kterou přinesla revoluce v listopadu 1989, řekl bez konkrétních podrobností.

„Získali jsme svobodu se svobodně vyjadřovat, podnikat, cestovat, svobodné volby. To je samozřejmě obrovská výhoda, kterou jsme získali. A jiná věc je, že asi lidi čekali po revoluci, že naši politici, kteří tehdy měli vládnout a dnes jsou znovu u moci, to nezvládli,“ řekl novinářům Babiš.

Kritizoval tak hlavně vládu a média. „Snaží se zprivatizovat demokracii, kterou přinesla revoluce v listopadu 1989,“ řekl předseda nejsilnější opoziční strany, který v posledních měsících pravidelně opakuje, že zde vládne „nová totalita“.

Za tato slova ho vládní politici do jednoho zkritizovali. „Výraz nová totalita od lidí, kteří se namočili s tou starou totalitou, která skutečnou totalitou byla, kteří poslušně sloužili bývalému režimu a měli z toho veškeré výhody, je opravdu velmi neuctivý k těm, kteří svobodu v téhle zemi vybojovali,“ uvedl ministr Rakušan.

Reklama

Doporučované