Hlavní obsah

Další klička. Pořadatel demonstrací opět přesměroval dárce. K muži s 15 exekucemi

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ladislav Vrabel je sice pod tlakem insolvenčního správce, ale svolává další demonstraci. 17. listopadu chce pochodovat k České televizi.

Reklama

Co se děje s finančními dary, které od lidí vybírá zadlužený pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel?

Článek

Zadlužený pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel udělal další kličku před insolvenčním správcem, který se snaží dostat k penězům, jež by pomohly uhradit Vrabelovy letité pohledávky.

Poté, co se insolvenční správce Martin Koubek rozhodl ke splacení dluhů dosahujících ke 3 milionům korun využít i peníze, které Vrabel oficiálně vybírá jako příspěvky na pořádání demonstrací, mění dlužník účty, na které drobní sponzoři jeho akcí své příspěvky posílají.

Ještě ve středu tak podle zjištění Seznam Zpráv chodily peníze na účty Vrabelovy manželky Bojany Vurdelja. A když insolvenční správce požádal banku, aby mu kvůli dluhům Vrabela převedla veškeré peníze, které tam lidé zašlou, číslo účtu pro dárce se na Vrabelově webu v tichosti změnilo.

„Nyní s platbami lidí na demonstrace pomáhá občanské sdružení Manifest,“ potvrdil Seznam Zprávám Vrabel, na jaké konto nyní dárce jeho webové stránky odkazují.

Spolek Manifest.cz vede David Tesař, který je však stejně jako Vrabel zadlužený. Exekutoři po něm dle rejstříku v 15 řízeních vymáhají více než 1,1 milionu korun. Na účet jeho spolku ale nemohou. Peníze totiž dluží on jako fyzická osoba, nikoliv spolek, který řídí.

David Tesař podobně jako Vrabel patří k představitelům dezinformační scény. „Šíří konspirace o covidu, ruskou propagandu, teze o spiknutí židovských satanistů a další šílenosti. Své fanoušky také burcuje k akci v podobě nějakých revolucí a převratů,“ shrnul expert na dezinformace z Institutu pro politiku a společnost Roman Máca.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Tesař uvedl, že o to, aby účty spolku mohli využít dárci, ho Vrabel požádal ve středu večer. Dušuje se, že finanční dary, které tam dorazí, využije skutečně k proplacení faktur za demonstrace. Vrabelovy důvody, proč hodlá využít konta Manifestu, ho prý nezajímají.

„Já potřebuji, aby se pořádaly demonstrace a aby byly náklady na ně zaplacené. Nejsou to malé částky,“ řekl Seznam Zprávám Tesař. Tvrdí, že spolupořadatelem akcí není, jen úřaduje platby.

I Tesař je ve sbírání příspěvků úspěšný. Na účet spolku za poslední rok lidé poslali více než 900 tisíc korun, které následně utratil. Jeho exekuce ale podle Tesaře se spolkem nesouvisejí. „Jsou to dluhy z podnikání. S tím se nedá nic dělat,“ řekl.

Zadlužený Vrabel nyní chystá pochod na Českou televizi. Seznam Zprávám napsal, že snahu insolvenčního práce o ovládnutí majetku jeho manželky vnímá jako „porušení dobrých mravů, spíše jako podvod“.

Bojana Vurdelja přitom nevyužila zákonem danou možnost podat k soudu proti postupu správce vylučovací žalobu. Místo toho v úterý večer přeposlala ze svých účtů 139 tisíc korun na účet spolku Hej, občané! Ten je spojen s webovou televizí Raptor TV považovanou experty za dezinformační. Její zakladatel Žarko Jovanovič Vrabelovy demonstrace přenáší a sám spolupracuje s ruskou propagandou – například armádní televizí.

Finance se tak ocitly mimo dosah insolvenčního správce. „Takové převody budu po subjektech, které peníze přijmou, vymáhat zpět. Jsou součástí majetkové podstaty,“ uvedl v reakci na postup Vrabelovy manželky insolvenční správce Martin Koubek.

Spolek Hej, občané! následně peníze poslal zpět.

Vrabel dlouhodobě mluví o tom, že z darů od fanoušků platí náklady na demonstrace. Insolvenční správce nyní požaduje, aby mu Vrabel a jeho manželka detailně rozepsali, kolik ze zaslaných darů použili skutečně na zaplacení faktur za demonstrace a kolik případně utratili sami.

Odhaduje, že Vrabel získal na darech už více než milion korun. Další peníze už chodí na účet Tesařova spolku.

Reklama

Doporučované