Hlavní obsah

Přehledně: Co umí nová aplikace Portál občana a jak ji používat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Mobilní aplikace umožňuje komunikovat s úřady ještě snadněji než přes počítač.

Reklama

V oficiálních obchodech je nově ke stažení aplikace Portál občana. Je to mobilní verze známého portálu, který lidem šetří čas jinak trávený chozením po úřadech. Seznam Zprávy prozkoumaly, jak funguje, a nabízejí návod k použití.

Článek

Získat výpis z bodového systému řidiče, trestního rejstříku nebo živnostenského rejstříku, ověřit platnost pasu či občanského průkazu, zobrazit údaje z technického průkazu ke svému autu nebo přehled o vlastních nemovitostech zapsaných do katastru.

K tomu všemu i mnohému dalšímu slouží Portál občana, který má nově i podobu mobilní aplikace od Digitální a informační agentury. Je v ní možné také přímo v mobilu spravovat jednu či více datových schránek, stejně jako například podepsat petici.

Jak aplikaci najít a nainstalovat

  • Aplikace je ke stažení v obchodech Google Play pro Android a App Store pro operační systém iOS.
  • Na starších telefonech ji nelze nainstalovat, v případě Androidu je nutná nejméně verze 10, v případě iOS je to verze 12.4.
  • Nutné je hledat aplikaci, která má jako vydavatele uvedenou Digitální a informační agenturu.

Jak se přihlásit

Vzhled i způsob přihlašování a fungování navazují na aplikaci eDoklady, vydanou v lednu letošního roku. Po otevření se objeví modrá plocha a v dolní části políčko pro přihlašování neboli registraci.

Foto: DIA, Seznam Zprávy

Vlevo vstupní stránka s přihlášením, uprostřed domovská stránka, vpravo profil uživatele v hlavním menu.

Po přihlášení je možné použít údaje k Identitě občana nebo k datové schránce. Doporučená je Identita občana, v případě přihlášení přes datovou schránku nejsou některé funkce k dispozici.

Má-li ovšem dotyčný zřízenou a k portálu připnutou datovou schránku nepodnikající fyzické osoby, zpřístupní se tím i některé služby navíc, jako je podání žádosti o voličský průkaz nebo zaslání plnohodnotných výpisů z registrů formou datové zprávy.

Pro lidi, kteří nemají zřízenou Identitu občana, je na úvodní stránce aplikace odkaz na její založení.

Co je Identita občana

  • Identita občana se již stala standardem pro přihlašování do mnoha státních online služeb. Je elektronickou náhradou prokazování občanským průkazem nebo podpisem – lze ji srovnat s elektronickým podpisem.
  • Nabízí několik možností přihlášení, jako je bankovní identita, eObčanka s aktivovaným čipem a čtečkou, aplikace Mobilní klíč eGovernmentu, účet Moje ID nebo NIA ID.

Co lze v aplikaci zjistit

Po prvním úspěšném přihlášení, které obvykle trvá až několik sekund, je potřeba nastavit zabezpečení – PIN a případně biometrické údaje.

Následně se otevře domovská stránka aplikace s nabídkou služeb řazenou do karet podle typu. Pro lidi, kteří znají webovou verzi Portálu občana, to není nic nového, vzhled je stejný a v aplikaci i jednodušší pro orientaci. Jediný rozdíl je ten, že hlavní menu a vstup do datové schránky nejsou zcela nahoře, ale dole.

Návod k použití aplikace eDoklady

Vlevo je karta Vše, v níž jsou zařazeny všechny dostupné služby, přičemž hned na začátku jsou ty často využívané.

Druhá zleva je karta Oblíbené – do ní si lze přidávat často používané záložky služeb kliknutím na hvězdičku u každé z nich.

Následují tematické karty pro snazší orientaci – třeba pro řidiče, oblast zdravotnictví, portály měst a obcí nebo krajů.

K rychlému hledání slouží vyhledávací políčko nahoře nad kartami.

Foto: DIA, Seznam Zprávy

Pomocí aplikace je možné nahlížet do různých registrů a získat z nich výpis a také spravovat datovou schránku.

Řada údajů se v aplikaci zobrazí přímo, jako třeba datum platnosti dokladů, stav bodového konta řidiče nebo přehled o vozidlech zapsaných v registru včetně detailních údajů z technického průkazu. U některých dat to chce trpělivost, ale načítání by nemělo trvat víc než pár sekund.

Možné je tak zjistit si přímo v telefonu a na jednom místě spoustu údajů, kvůli kterým by jinak bylo nutné chodit po úřadech nebo se přihlašovat přes počítač na různé weby.

Portál zároveň slouží i jako rozcestník k dalším online službám státu a samosprávy, které do něj nejsou napojené. Ten, kdo chce třeba podat daňové přiznání online, zde najde záložku finančního úřadu s odkazem na portál Moje daně.

Zájemce o vydání řidičáku se z aplikace snadno dostane na Portál dopravy. Pro informace o důchodu je zde odkaz na ePortál ČSSZ, podobné je to s odkazem na aplikaci eRecept.

Foto: DIA, Seznam Zprávy

Kromě osobních údajů lze v hlavním menu najít i přehled dokladů s daty konce platnosti. Systém umožňuje nastavit si notifikace do telefonu, e-mailu i přímo v aplikaci.

Datová schránka, doklady a upozornění

Ve spodní části domovské stránky jsou tři ikony – vlevo domeček jako cesta na domovskou stránku, uprostřed obálka pro datovou schránku a vpravo tři čárky hlavního menu.

Jsou-li v datové schránce nepřečtené zprávy, na ikoně se barevně zobrazuje jejich počet. Po kliknutí na obálku se ukáže obsah datové schránky, kterou si uživatel k portálu připnul. To se dá udělat jednoduše na stejném místě přihlášením pomocí údajů k datové schránce.

Výhodou ve srovnání s klasickou schránkou na webu www.mojedatovaschranka.cz je, že si tu lze snadno ukládat kopie datových zpráv, aniž by se po 90 dnech smazaly, případně samostatně jejich přílohy. Nejsou tu ovšem všechny služby datovek, chybí třeba cesta k datovému trezoru nebo možnost přidat ke schránce pověřenou osobu.

Návod k webovému portálu, chyby už programátoři opravili

Hlavní menu vede na profil uživatele se zobrazením údajů z registrů osob a obyvatel i platných dokladů. Lze tu také najít správu telefonů s aplikací eDoklady, které dostaly práva zobrazovat občanský průkaz dotyčného. Kromě toho je zde i nastavení, v němž si lze objednat či zrušit zasílání oznámení třeba o konci platnosti dokladů a změnách v registrech – na telefon, e-mail i na tento portál. Upozornění se pak zobrazují také tady.

Možnosti odhlášení

Zatímco u webové verze Portálu občana systém každého po nějakém čase odhlásí, u spuštěné aplikace zůstává přihlášení stále platné, stejně jako u eDokladů. Aplikaci nelze vypnout ani kliknutím na tlačítko zpět. Po nějakém čase neaktivity se zapne zabezpečení, takže je nutné příště použít PIN či ověření biometrickými údaji. Odpadá však nutnost znovu se přihlašovat třeba Identitou občana.

Ten, kdo chce aplikaci zcela vypnout a zrušit přihlášení, musí jít v systému telefonu do nastavení a aplikaci takzvaně vynuceně zastavit.

Reklama

Doporučované