Hlavní obsah

Poslanec Babiš byl vydán žalobci. Na verdikt, zda půjde k soudu, si počká

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš byl vydán k trestnímu stíhání.

Reklama

Žalobce musí ještě udělat několik formálních kroků, než bude moci říct, jestli podá v kauze Čapí hnízdo obžalobu, nebo zastaví trestní stíhání.

Článek

Státní zástupce Jaroslav Šaroch může oznámit konečné rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo. A to poté, co Sněmovna ve čtvrtek dala souhlas s vydáním bývalého premiéra a nyní opozičního poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání.

Přesto bude ještě nejméně dva týdny trvat, než žalobce Šaroch oznámí, zda kauzu s obviněným Babišem pošle k soudu. Tedy že bývalého premiéra a s ním spoluobviněnou bývalou manažerku Agrofertu Janu Mayerovou (Nagyovou) obžaluje, jak mu navrhla policie.

Státní zástupce však může jejich stíhání svým rozhodnutím i zastavit.

Proč se případ vyšetřovaný už pět let ještě protáhne?

Státní zástupce Šaroch musí čekat na to, až mu Poslanecká sněmovna písemně doručí souhlas se stíháním Babiše, a on tak bude moci dále pokračovat ve vyšetřování.

Následně se žalobce znovu obrátí na obviněné Babiše s Mayerovou a jejich obhájce. A informuje je o tom, že se mohou znovu seznámit se spisem.

„Ze strany státního zastupitelství k tomu budou obvinění vyzváni v řádu dnů po obdržení uvedeného písemného vyhotovení rozhodnutí Poslanecké sněmovny,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

V této souvislosti budou mít obvinění a advokáti nově k dispozici také nový posudek znalce Aleše Čulíka, který zkoumal, zda je autentický podpis premiérova syna Andreje Babiše mladšího z roku 2008 na smlouvě k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

Obvinění přitom – jak uvedl mluvčí Cimbala – mohou až do Šarochova rozhodnutí podávat ve věci různé návrhy. A je zřejmé, že Babišova strana toho využije.

„Počítáme s tím, že budeme doplňovat náš návrh na zastavení trestního stíhání, který jsme už dříve podali,“ uvedl Babišův advokát Michael Bartončík.

Advokát Josef Bartončík, který zastupuje Janu Mayerovou, uvedl, že vyšetřování nezdržovali dříve a nebudou to dělat ani nyní.

Mluvčí zastupitelství Cimbala připomíná, že teprve po provedení nezbytných procesních úkonů vyžadovaných zákonem a seznámení se obviněných se spisem bude moci dozorový státní zástupce přistoupit k vyřízení věci.

V kauze Čapí hnízdo detektivové už řadu roků prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle závěru policistů na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena a jak bylo deklarováno. Podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované