Hlavní obsah

Zase prach ze Sahary? Odborníci vysvětlují, jak se k nám dostává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gewitterjaeger / X.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Nad Evropu opět zavál prach ze Sahary. Za poslední týdny již poněkolikáté. Meteorologové upozorňují na možné dopady, včetně snížení maximálních teplot. Proč je saharský prach téměř na denním pořádku?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Dnešní počasí opět ovlivní saharský prach,“ napsal na svém profilu na platformě X Český hydrometeorologický ústav. Češi se tak v neděli mají opět připravit na možnost zhoršení dechových podmínek. Opatrnost se v takových případech doporučuje především chronicky nemocným, dětem a starším lidem.

„Prach se k nám dostává od jihozápadu původně až ze severozápadních oblastí Sahary. Tentokrát se nachází ve vysoké a střední oblačnosti, která je výrazně rozsáhlejší a mohutnější, než odhadovaly numerické modely,“ vysvětluje ústav. Podle něj může fenomén, s nímž se Evropa potýká za poslední týdny již poněkolikáté, ovlivnit (snížit) i nedělní maximální teploty.

Příčinu zvýšené četnosti saharského prachu nad Evropou máme podle odborníků hledat v proměně přírodních procesů. „Cirkulace vzduchu v atmosféře je výrazně ovlivněna teplotou moří a oceánů, ta je v poslední době v oblasti Středozemí či Atlantiku výrazně nadnormální,“ vysvětloval jev při poslední vlně pro Seznam Zprávy Petr Skalák, meteorolog z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR.

„Následně tak dochází k proměně vzájemného působení mezi oceánem a atmosférou a modifikaci atmosférické cirkulace, která způsobuje vpády teplého subtropického vzduchu. Ten současný byl navíc obohacen o saharský prach,“ dodal.

Pohled klimatických expertů jsme detailně popsali zde:

Drobné částečky písku ze Sahary se z afrického kontinentu dostávají do Evropy prouděním silného jižního větru.

„Občas nastane situace, kdy až do severní Afriky pronikne studený vzduch. Na jeho čele - studené frontě - může vítr dosáhnout velké rychlosti, a má tak schopnost vynést jemný prach do vysokých výšek, odkud je následně jižním prouděním zanesen nad Evropu,“ popsal již dříve pro Seznam Zprávy Miloslav Müller, meteorolog z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a Přírodovědecké fakulty UK.

Podle Petra Skaláka se písečné bouře v oblasti Sahary dějí téměř na denní bázi. „Nás Evropany to ale nemusí trápit, protože ve většině případů je ten prach odnesen mimo Evropu, např. nad Atlantický oceán. Tam mimo jiné slouží jako přírodní hnojivo pro mořský plankton,“ upozorňuje.

Reklama

Doporučované