Hlavní obsah

Pražští radní schválili nová pravidla přidělování sociálních bytů, bez Pirátů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Náměstkyně primátora Alexandra Udženija.

Reklama

Rada hlavního města Prahy v pondělí schválila nová pravidla pro přidělování městských nájemních bytů. Návrh, s nímž přišla Alexandra Udženija (ODS), nepodpořili Piráti.

Článek

Kritizovaná změna pravidel pro přidělování městských bytů dostala zelenou. Rozhodla o tom pražská městská rada, nepřipojili se ale pirátští politici, kteří s úpravou nesouhlasí.

„Diskuzi o pravidlech pro přidělování bytů rozhodně nepovažujeme za ukončenou a budeme usilovat o to, aby se dopracovaly příslušné metodiky a upravily věci, které v praxi budou podle názoru odborníků jen obtížně fungovat,“ uvedla k tomu předsedkyně výboru pro bydlení Magdalena Valdmanová (Piráti).

Dodala, že schválení takto důležitého dokumentu většinou dvou hlasů považují za „velmi nedobrý signál“.

Náměstkyně primátora pro sociální oblast Alexandra Udženija (ODS), která změnu navrhla, se budoucím úpravám pravidel nebrání. „Opravdu chci kolegy přesvědčit o tom, že ta pravidla fungovat budou, že na nikoho nezapomínají a jsou sociálně citlivá,“ uvedla.

Body zůstanou

Magistrát plánuje v letech 2022 až 2030 pronajímat lidem v bytové nouzi 3537 bytů. Dosud o ně mohli žádat zástupci čtyř skupin: senioři, lidé se zdravotním postižením, lidé v sociální tísni a zástupci vybraných profesí, například hasiči. Nově k nim přibudou mladé rodiny.

Velké debaty se vedly o bodovém systému, který v minulém období zavedl tehdejší radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) a podle kterého pracovní skupina žádosti posuzovala. Například osoby se zdravotním postižením si tak připsaly čtyři body za průkaz TP, sedm bodů za ZTP a deset za ZTP/P.

Návrh nových pravidel, který měsíce čelil kritice, počítal s tím, že bodový systém z hodnocení zmizí. K tomu nakonec nedošlo, přidělování bytů nicméně přejde z magistrátního odboru pod Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).

„CSSP si samo udělalo metodiku, ve které ponechalo bodový systém,“ řekla Udženija k bytům určeným pro lidi v sociální tísni.

Dodala, že CSSP jako městská příspěvková organizace, která má na starosti pomoc sociálně slabým, má pro přidělování bytů lepší odbornost a praxi z terénu.

Pronájem lidem v bytové nouzi

V rámci nesvěřeného bytového fondu se každoročně uvolní 200–300 bytů. Osobám v bytové nouzi budou nadále pronajímány byty pro osoby v sociální tísni, celkově bude každý rok tímto způsobem z uvolněných bytů hlavního města Prahy pronajato alespoň 70 bytů.

V letech 2022–2030 plánuje hlavní město Praha pronájem celkem 3537 bytů osobám v bytové nouzi.

Zdroj: usnesení Rady hlavního města Prahy č. 2147 ze dne 29. 8. 2022

Protest před magistrátem

Návrh nových pravidel vyvolal v posledních měsících vlnu nevole. Začátkem září pak před budovou pražského magistrátu vyrostlo 50 stanů. Členové Platformy pro sociální bydlení tak chtěli poukázat na to, kolik rodin podle nich už letos přišlo o možnost získat obecní byt.

Tvrdili, že se v posledních čtyřech letech v Praze průměrně měsíčně zabydlelo do sociálních bytů deset ohrožených domácností. Od nástupu Alexandry Udženija na pozici náměstkyně letos v únoru se jich podle aktivistů přidělilo jen něco málo přes deset.

+4

Reklama

Doporučované