Hlavní obsah

Předsedou Nejvyššího správního soudu se stal Karel Šimka

Foto: ČTK

Soudce Karel Šimka.

Reklama

Předchozí šéf NSS Michal Mazanec skončil na sklonku loňského roku kvůli dosažení věkové hranice 70 let.

Článek

Předsedou Nejvyššího správního soudu se stal soudce Karel Šimka. Narodil se v roce 1973, vystudoval právo a politologii na univerzitách v Plzni, Praze a Passau. Působil nejprve jako civilní a exekuční soudce, a to od roku 2001.

K Nejvyššímu správnímu soudu byl dočasně přidělen v letech 2004 až 2005. Od podzimu 2005 se stal natrvalo soudcem NSS a později i předsedou senátu. Předsedal kárnému senátu pro věci soudců.

Prezident jmenoval nového šéfa NSS dnes odpoledne na Pražském hradě. Varoval ho před politizací této instituce a expandováním mimo okruh její působnosti. Tato tendence podle něj kazí renomé soudní soustavy a vede k „poznámkám o soudcokracii, případně o třetí komoře Parlamentu“.

Prezident mohl vybírat pouze z řad soudců tohoto soudu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už dříve uvedl, že mezi kandidáty byli vedle Šimky soudci Filip Dienstbier a Barbara Pořízková. Předchozí ministryně Marie Benešová (za ANO) navrhovala jako kandidáta na Mazancova nástupce právě Dienstbiera.

NSS, který sídlí v Brně, je vrcholným soudním orgánem ve věcech patřících do pravomoci soudů ve správním soudnictví. Aktuálně u něj působí 35 soudců. Funkční období předsedy soudu trvá deset let.

Reklama

Doporučované