Hlavní obsah

Prezident Pavel stihne jmenovat nového ministra ještě v červnu

Foto: Tomáš Fongus/KPR

Prezident Petr Pavel má jmenovat nového ministra zemědělství ještě koncem června.

Reklama

Výměna ministrů na resortu zemědělství má být ještě rychlejší. Původně měl Zdeněk Nekula rezignovat k červenci. Petr Pavel v neděli uvedl, že jmenování jeho nástupce by mělo proběhnout dříve.

Článek

Dosavadní předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný by se měl stát novým ministrem zemědělství ještě tento měsíc.

V rozhovoru pro televizi Prima to zmínil prezident Petr Pavel, když uvedl, že schůzku s Výborným má naplánovanou na 26. června a jmenování by mělo proběhnout 29. června.

Prezident Pavel také zmínil, že má o lidoveckém politikovi vysoké mínění. „V minulosti některými kroky prokázal, že má srdce na pravém místě a k tomu, aby se poradil s odborníky, má celé ministerstvo,“ reagoval na dotaz, jestli mu nevadí, že Marek Výborný nemá zkušenosti s resortem zemědělství.

Prezident přitom od premiéra Petra Fialy (ODS) měl dostat relativně strohé vysvětlení toho, proč k výměně došlo. Za odstoupením současného ministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mají být osobní důvody.

„Nemám důvod je přezkoumávat. Pro mě je podstatné, že premiér s opatřením souhlasí a má adepta,“ uvedl prezident Pavel.

Lidovci oznámili, že Zdeněk Nekula na Ministerstvu zemědělství skončí tuto středu. Původně přitom informovali o tom, že Nekula rezignuje k červenci.

Reklama

Doporučované