Hlavní obsah

Přidáno dostane od září jen někdo. Stávková pohotovost trvá, hlásí odbory

Foto: Vláda.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka jedná se zástupci odborových organizací o zvyšování platů už několik týdnů.

Reklama

aktualizováno •

Jednání o platech ve veřejné sféře se dál protahuje. Odbory po schůzce se zástupci pětikoalice mluví o tom, že stále budou držet stávkovou pohotovost. Vláda chce od září přidat 10 procent jen části zaměstnanců ve veřejném sektoru.

Článek

Ani úterní schůzka zástupců vládnoucí koalice se zástupci odborů nepřinesla finální dohodu ohledně růstu mezd pro státní zaměstnance.

„Stávková pohotovost i nadále trvá,“ uvedl pro Seznam Zprávy Pavel Bednář, předseda Odborových svazů státních orgánů a organizací. I Josef Středula, předseda Českomoravských odborových svazů potvrdil, že ke konečné dohodě v úterý jednání nedospělo. „My chceme komplexní dohodu, ne jen něco vytrženého z kontextu,“ napsal Seznam Zprávám.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl v České televizi, že navýšení od září by se týkalo zhruba 300 tisíc lidí. Zároveň zdůrazňoval, že pracovníci také dostanou odměny celkově v řádu stovek milionů korun ročně.

Další jednání by tak mělo navázat 19. července. Zatím se odbory s koalicí dohodly na navýšení mezd o 10 procent od září pro část státních zaměstnanců. Informovala o tom jako první Česká televize. Podle Jurečky by od 1. září měli dostat o deset procent přidáno nepedagogičtí pracovníci či lidé, kteří pracují v resortech, jako je kultura.

Podle Bednáře dohoda ještě není konečná, protože se zatím nepočítá s navyšováním platů u státních zaměstnanců pod služebním zákonem.

V úterý před jednáním ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka uvedl, že není reálné zvyšovat platy o inflaci s argumentem, že by tím vláda ve výsledku ještě více podpořila růst cen. „Jsem si vědom toho, že je ta situace složitá, musíme udělat nějaký krok z hlediska zvýšení,“ připouštěl ovšem ministr práce.

Části pracovníků veřejného sektoru byly platy zvýšené na začátku roku, dalším ovšem zůstaly zatím pro letošek zmražené.

Policistům, hasičům nebo pracovníkům sociálních služeb se zvýšil základní tarif o 700 korun. Učitelé dostali přidáno o dvě procenta a zdravotníci o šest procent. Naopak úředníkům, pracovníkům kultury a nepedagogickým pracovníkům ve školství platy letos nerostly. Inflace v květnu rostla meziročně o 16 procent.

Odboráři naposledy o zvyšování platů jednali se zástupci vlády začátkem června. Obě strany se shodly na tom, že je státním zaměstnancům potřeba přidat, rozpor je ale na tom o kolik. Tehdy Josef Středula před novináři uvedl, že z nabízených variant je pro něj možná jen ta o zvýšení o inflaci. „Všechny další varianty jsou horší a ještě horší,“ uvedl Středula.

Vláda se naopak klonila k zvyšování platů, ovšem ne dorovnání inflace. Dva dny po schůzce vyhlásily některé odborové organizace kvůli zvyšování platů stávkovou pohotovost.

Aktualizováno o vyjádření ministra Jurečky.

Reklama

Doporučované