Hlavní obsah

Proč se víc než půlka Čechů nejčastěji dopravuje autem? Někde to jinak nejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Skoro dvě třetiny Čechů, konkrétně 64 procent, se nejčastěji přepravují autem.

Reklama

Jak nejčastěji cestujete? To nyní zjišťovala agentura Ipsos pro Seznam Zprávy v rámci projektu Jak se žije v Česku. Vede auto, druhá je pěší chůze.

Článek

Jakou formu dopravy lidé v Česku nejběžněji volí? Ke konkrétní otázce „Jak nejčastěji cestujete?“ agentura Ipsos v průzkumu pro Seznam Zprávy nabídla sedm uzavřených opovědí a respondenti mohli vybrat maximálně dvě z nich. Skoro dvě třetiny Čechů, konkrétně 64 procent, uvádí jako první nebo druhou možnost, že se nejčastěji dopravují autem.

Dalších 28 procent respondentů uvedlo jako první nebo druhou možnost, že chodí pěšky, a zhruba čtvrtina (24 %) uvedla jako první nebo druhou možnost městskou hromadnou dopravu.

Abychom pochopili, jaká je situace s dopravováním se v rámci měst a obcí v Česku, je nutné podívat se, jak se obyvatelé vůbec musí dopravovat do práce a do školy. To se týká většiny populace, ovšem jen část z nich pracuje nebo dochází do školy přímo v místě bydliště. Skoro polovina všech obyvatel České republiky musí dojíždět.

Český statistický úřad při pravidelných sčítáních lidu mapuje nejen to, odkud a kam lidé pravidelně dojíždějí, ale i jakým způsobem nejčastěji.

Přes 60 procent Čechů, kteří každé ráno vyrážejí do práce nebo do školy, se dopravuje autem.

V oblastech, kde je hůře dostupná veřejná doprava, jako jsou menší města a vesnice, používá auto pro cestu do práce dokonce 80 až 90 procent pracujících. Naopak ve velkých městech, kde je lépe dostupná hromadná doprava, lidé častěji využívají autobusy, tramvaje, trolejbusy nebo v Praze metro. Pěšky jsou nejlépe dostupná střední města, kde je vše v dosahu na malou vzdálenost.

Co ukazují data v mapě: Auto jako dopravní prostředek volí častěji lidé v Čechách než na Moravě a ve Slezsku. Velmi viditelné jsou oblasti mimo velká města, kde síť dálnic a silnic umožňuje volit tento způsob dopravy. Typicky jde o oblasti kolem hlavního města Prahy, na západ od Brna a podobně. Naproti tomu periferní oblasti na severu republiky, jako jsou Šluknovský a Frýdlantský výběžek, Jesenicko či Karvinsko, jsou viditelně odříznuté.

Všichni Pražáci v autech? Naopak

Ráno během pracovního týdne často slyšíme v dopravních zprávách o kolonách na silnicích a ulicích, zejména v Praze. To může vést k mylné představě, že skoro všichni v hlavním městě jezdí do práce autem. Ve skutečnosti v Praze používá auto čtvrtina lidí, zatímco v celém Česku je to více než polovina lidí mířících do zaměstnání nebo do škol. V Praze dvakrát více než autem jezdí lidé městskou hromadnou dopravou.

Oblíbenost MHD ukazuje i srovnání Prahy s rakouskou Vídní. V menší Praze se třemi linkami metra o celkové délce 65 kilometrů se uskuteční stejný počet cest jako ve větší Vídni s pěti linkami o délce 83 kilometrů. V obou případech jde zhruba o 350 milionů cest za rok.

V Brně coby druhém největším městě Česka používají auto pro cestu do práce čtyři z deseti lidí. V jiných krajských městech je to pak přibližně polovina pracujících.

Auto nejčastěji využívají lidé v Karlovarském kraji a na Vysočině, kde je veřejná doprava méně rozvinutá.

Rozhodně stojí za povšimnutí, že většina lidí jezdí do práce jako řidiči; na 1,8 milionu řidičů připadá jen desetkrát méně spolujezdců.

Muži jezdí autem častěji než ženy

Závěry aktuálního průzkumu Ipsos pro Seznam Zprávy potvrzují trend, který už byl čitelný z dat ze sčítání lidu z roku 2021. Muži jezdí autem častěji než ženy. Ty naopak při cestě do zaměstnání používají hromadnou dopravu.

O průzkumu IPSOS:

Výzkum se konal ve dnech 27. 3. – 4. 4. 2024 na reprezentativním vzorku české populace starší 16 let a zúčastnilo se ho 1040 respondentů. Nástrojem sběru dat byl online panel Populace.cz.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Reklama

Doporučované