Hlavní obsah

První vrtulníky z USA by měly dorazit během jara

Foto: příslušníci 22. zVrL, Capt. Natalie B.Batcheler

Ilustrační foto.

Reklama

Česká armáda by měla během nadcházejících týdnů dostat první z celkem 20 amerických vrtulníků. Na tiskové konferenci na vrtulníkové základně v Náměstí nad Oslavou to oznámil velitel vzdušných sil Petr Čepelka.

Článek

Armáda si už dříve od americké společnosti Bell objednala 12 vrtulníků: 8 víceúčelových UH-1Y Venom a 4 bojové AH-1Z Viper, a to za téměř 15 miliard korun.

Loni v srpnu navíc ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila, že osm dalších – šest bojových a dva transportní – získá Česko od Spojených států amerických zdarma.

„Potřebujeme se postupně zbavit zastaralé techniky, to je realita,“ řekl ve středu novinářům náčelník generálního štábu Karel Řehka.

„Nechceme být závislí na Ruské federaci. Bavíme se o vrtulnících úplně jiné generace – od palebné síly, komunikačních dovedností, senzorů, zbraní. Ten vrtulník je jinde a nabízí nám jiné možnosti,“ dodal.

První dodávka by měla podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky dorazit ještě během jara, termín se ale může změnit. Nejprve Česko dostane zakoupené stroje, až poté darované.

Výcvik v USA

Čeští piloti nedávno v USA úspěšně ukončili náročný sedmiměsíční výcvik, který se konal na základně námořní pěchoty Pendleton v jižní Kalifornii a částečně na pouštní základně El Centro nedaleko hranic s Mexikem.

Nejprve absolvovali teoretickou přípravu zakončenou testy, následoval výcvik na simulátoru a později ve vrtulníku, kde si vyzkoušeli všemožné situace.

„Vyvrcholením byly lety na střelbu na pozemní cíle kanonem a neřízenými raketami a také lety v noci s brýlemi pro noční vidění,“ uvedla armáda s tím, že každý pilot nalétal přibližně 80 hodin.

Palubní technici si pak vyzkoušeli střelbu ze dveří vrtulníku lafetovanými zbraněmi. Skupina trénovala i nouzové opuštění vrtulníku a přežití na vodní hladině v případě pádu do oceánu.

Nyní, po návratu na domovskou základnu v Náměšti nad Oslavou, budou pokračovat ve výcviku s americkým mobilním výcvikovým týmem. Brzy by také měli dostat simulátor na ovládání vrtulníků Viper.

Vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr už dříve řekl Seznam Zprávám, že se armáda postupně zbavuje sovětské nebo ruské techniky. „Česká armáda už převzala podpůrné vybavení k prvním vrtulníkům. Tady se už začalo něco fyzicky dít. Přechod na americké typy byl logický,“ podotkl.

Reklama

Doporučované