Hlavní obsah

První zápisy ukrajinských žáků. Plno je i tam, kde se nepřihlásil nikdo

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kolik ukrajinských běženců skutečně nastoupí na české školy, bude jasné až na konci zápisového období, tedy 15. července. Ilustrační foto.

Reklama

Na školách v Praze, Brně nebo Turnově už proběhly zápisy do základních i mateřských škol. Seznam Zprávy zjišťovaly, jestli školy nové žáky zvládnou přijmout. I tam, kde se přihlásilo jen pár dětí, mají s kapacitou problém.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kvůli ruské válce na Ukrajině se mohou děti utečenců v Česku zapisovat do škol v mimořádném termínu od 1. června do 15. července. Každá škola si ho ale může zvolit libovolně. Na pražské ZŠ a MŠ Radlická tak přijímali ukrajinské děti hned ve čtvrtek 2. června.

„Překvapilo mě, že bylo celkem málo zájemců. Přišlo deset Ukrajinců a vezmeme dva,“ říká ředitel školy Dalibor Neckář.

Pro více dětí už zkrátka škola nemá kapacitu. I proto, že už v průběhu školního roku přijala dohromady 51 žáků z Ukrajiny. Zbylé skupině osmi dětí musí místo hledat zřizovatel, tedy městská část Praha 5.

„Přemýšleli jsme i nad situací, kdyby žádali o odklad. Ani v tomto případě je ale nemáme kam odkázat, protože na Praze 5 nemají školky vůbec žádná volná místa,“ dodává Neckář.

To ostatně potvrzuje i radnice.

„K 28. květnu bylo umístěno 48 ukrajinských dětí do mateřských škol. V současné době nemáme žádná volná místa. V pondělí 13. června proběhne centrálně „2. kolo zápisu“. Všichni obdrží rozhodnutí o nepřijetí a seznam nepřijatých bude v souladu s Lex Ukrajina předán krajskému úřadu, tedy Magistrátu hlavního města Prahy,“ popisuje pro Seznam Zprávy mluvčí Prahy 5 Lenka Abessi.

V případě mateřských škol je ale situace velmi podobná po celé Praze. Ředitelé sice formálně vyhlašují zápis, reálně ale buď nemohou přijmout ani jedno dítě, nebo jen pár jednotlivců.

„Z 55 dětí, jejichž zákonní zástupci požádali o přijetí dítěte do mateřské školy, jich sedm bylo mladších, než je věk předškoláků. Ze zbylých 48 můžeme vzhledem k naplněnosti našich školek přijmout polovinu,“ líčí předběžný zájem rodičů radní pro školství Prahy 9 Zdeněk Davídek (STAN). Radnice mapovala stav na začátku června, kdy si rodiče mohli vyzvednout žádosti o přijetí.

I Česká školní inspekce očekává, že v Praze bude problém s přijímáním žáků ke vzdělávání, podobně jako v dalších regionech, kde našel bydlení větší počet utečenců. Dosud se jich totiž většina do škol nezapsala. Ve školkách je jen čtvrtina dětí a do základních škol nastoupila jen třetina.

V polovině května chodilo po celém Česku do mateřských škol celkově 3 800 žáků z Ukrajiny a do základních 26 tisíc.

Vzhledem k tomu, kolik rodičů zatím pro své děti školu hledá, dochází nutně během zápisů i k různým omylům.

„My jsme jenom prvostupňová škola, ale k zápisu nám přišli třeba šestnáctiletá slečna nebo žák do 7. třídy. Takových dětí bylo dohromady devět, ale přijmout jsme tedy nemohli ani jednoho. Vlastně ani nevím, jak se to stalo,“ diví se ředitelka ZŠ Podbělohorská Šárka Levíčková.

Pro všechny jedna škola

Zápis ukrajinských žáků mají už za sebou na všech základních školách v Praze 3. Většina mohla přijmout jen jednotky žáků. Například ZŠ Chelčického počítá od září se čtyřmi novými ukrajinskými žáky. Díky tomu se jí tak počet přijatých Ukrajinců zaokrouhlí na stovku – 96 žáků už vzali během školního roku. Konkrétně v Praze 3 byli žáci směřováni především na ZŠ Pražačka, která má nejvyšší volnou kapacitu.

„Přijali jsme 40 dětí do různých ročníků. Do první třídy nastoupí 10 žáků. Rezervu máme ještě pro šest dětí, ale jen díky tomu, že nám zřizovatel mimořádně navýšil kapacitu o 90 žáků,“ vypočítává ředitel školy Pavel Dobeš.

Třídy se tak velmi zaplnily. Průměrně už má každá na ZŠ Pražačka 28 nebo 29 dětí. V některých je tak nyní víc než pět ukrajinských žáků, což je náročné jak pro ně, tak samozřejmě pro učitele i spolužáky.

„Pro všechny tyto děti nám ale také chybí třeba lavice nebo šatní skříňky. Do září tak musíme všechno pořídit,“ počítá Dobeš a zároveň doufá, že s financemi pomůže zřizovatel.

Nula volných míst

I část brněnských škol už má za sebou mimořádné kolo zápisů. Týká se to například ZŠ Jana Babáka nebo ZŠ Vejrostova.

„Přišly dvě děti, ale nemůžeme přijmout ani jedno. Jednak máme naplněné první třídy, zadruhé ani nebyly spádové, takže jsme je poslali na zápis tam,“ radil rodičům ředitel ZŠ Jana Babáka Ivo Pokorný.

„Nepřišel nikdo, ale i kdyby přišel, nikoho bychom vzít nemohli,“ říká jednoduše další z brněnských ředitelů, konkrétně ze ZŠ Vejrostova, Martin Janás.

V severočeském Turnově pak první ukrajinské děti přišly k zápisu už ve středu, ve všech zdejších základních školách ale probíhá až do pátku 10. června.

„Máme asi pět nebo šest přihlášek, ale určitě nezvládneme všechny přijmout. Zcela jsme vyčerpali normální kapacitu a téměř i tu navýšenou o 30 žáků pro Ukrajince. Zbývají jen asi dvě nebo tři volná místa,“ popisuje ředitel ZŠ Skálova Turnov Michal Loukota.

Pokud se místo pro ukrajinské žáky nenajde v konkrétní škole, musí ho zřizovatel zajistit jinde. V případě, že jsou kapacity vyčerpané, hledá školu pro děti krajský úřad. Jestliže se to nepodaří ani napodruhé, rozhodne o zařazení žáka ministerstvo školství.

Kolik ukrajinských běženců skutečně nastoupí na české školy, bude jasné až na konci zápisového období, tedy 15. července. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) naposledy řekl, že je v Česku registrováno asi 130 tisíc dětí. Některé z nich se ale už zase mohly vrátit na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované