Hlavní obsah

Ve školkách a školách začaly zápisy pro děti z Ukrajiny

Foto: Shutterstock.com

V polovině května bylo podle inspekce v tuzemských školách 28 000 ukrajinských uprchlíků. Ilustrační foto.

Reklama

Není jasné, kolik ukrajinských běženců by mohlo od září do škol nastoupit. Ministr školství nedávno řekl, že v Česku je nyní registrováno asi 130 000 těchto dětí, některé z nich se ale už zase mohly vrátit na Ukrajinu.

Článek

V základních a mateřských školách v Česku začínají zápisy dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny na školní rok 2022/2023. Školy si mohly k zápisu zvolit termín do 15. července, na řadě míst tak budou mít ukrajinští žáci možnost přijít k zápisům až v následujících dnech a týdnech.

Zápisy pro české děti se konaly v dubnu, přišlo k nim 142 000 předškoláků. Do mateřinek mohli Češi své potomky zapsat v první polovině května.

Kolik ukrajinských běženců by mohlo do škol nastoupit od září, zatím není jasné. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) nedávno řekl, že v Česku je nyní registrováno asi 130 000 těchto dětí, některé z nich se ale už zase mohly vrátit na Ukrajinu. Počet budoucích žáků se upřesní až po zápisech.

Část Ukrajinců začala do českých škol přicházet hned po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Podle České školní inspekce jich v polovině května bylo ve školkách 3800 a v základních školách 26 000. Do školek jich podle inspekce zatím nenastoupily asi tři čtvrtiny a do základních škol dvě třetiny.

Některé školy přitom už ohlásily problémy s kapacitou. V regionech, kde je utečenců hodně a míst ve školách málo, proto inspekce očekává potíže při přijímání dalších žáků. Mezi takové regiony může patřit například Praha.

Navýšení kapacit tříd

Usnadnit rozšíření kapacit má školám zvláštní zákon, který platí od března. Základní školy podle něj mohou zažádat o navýšení kapacity kvůli uprchlíkům bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu až na maximum 34 žáků ve třídě a školky do nejvýše 28 dětí.

Pomoct s umístěním ukrajinských žáků do škol by měla také spolupráce mezi obcemi, kraji a Ministerstvem školství.

Česká školní inspekce zjistila v dubnu a květnu na více než polovině navštívených základních škol v ČR, že se Ukrajinci účastní zároveň i dálkové výuky své školy na Ukrajině. Podle inspekce to děti přetěžuje.

Doporučila proto Ministerstvu školství, aby se snažilo s ukrajinským protějškem dohodnout na omezení požadavků pro účast uprchlíků na ukrajinské výuce na dálku. Ukrajinská vláda má naopak zájem na tom, aby se žáci vzdělávali dál v ukrajinštině a se svou zemí neztratili kontakt.

Reklama

Doporučované