Hlavní obsah

První závěry GIBS k událostem kolem střelby na FF UK by mohly být v květnu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pieta před Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Ilustrační snímek.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že veřejnost má právo znát vrahův motiv činu či to, jak střelec uvažoval a jak se stalo, že jeho přípravy nikdo nezaznamenal.

Článek

První závěry ze zjišťování okolností prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) by mohly být v květnu. S odkazem na náměstka policejního prezidenta Tomáše Kubíka to v neděli uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pořadu TV Nova.

Veřejnost podle něj má právo na informace ohledně například motivu činu či toho, jak střelec uvažoval či jak se stalo, že jeho přípravy nikdo nezaznamenal. Rakušan uvedl, že ale není příznivcem zřízení sněmovní vyšetřovací komise, jak o něj žádá opoziční hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že věc prochází trestním řízením, by podle něj poslanci nemohli dostat ucelené informace.

GIBS podle slyšení, které uspořádal sněmovní výbor počátkem února, zatím nezjistila skutečnosti, ze kterých by vyplývalo, že by některý z policistů při zásahu spáchal trestný čin.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

Reklama

Doporučované