Hlavní obsah

Ptačí chřipka v Česku: Veterinární správa eviduje šest nových ohnisek

Foto: Shutterstock.com

Státní veterinární správa potvrdila šest nových ohnisek ptačí chřipky. Ilustrační foto.

Reklama

V Česku je v současnosti už deset ohnisek ptačí chřipky. Státní veterinární správa dnes totiž potvrdila výskyt nákazy v dalších šesti chovech. Veterináři doporučují zamezit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky.

Článek

V Česku se v pátek potvrdilo dalších šest ohnisek ptačí chřipky v malochovech. Státní veterinární správa (SVS) potvrdila tři případy ve Zlínském kraji, dva na Vysočině a jeden v Olomouckém kraji.

V Česku je tak deset ohnisek nákazy, první letošní případ se potvrdil na jihu Čech v úterý, píše ČTK. Stejně jako v předchozích případech se nepřijímají mimořádná veterinární opatření, což umožňuje nedávná změna evropské legislativy.

Ve Zlínském kraji se nákaza potvrdila ve dvou chovech v Kelči na Vsetínsku a v Rožnově pod Radhoštěm. Dvě ohniska na Vysočině jsou v obcích Želiv a Popelištná na Pelhřimovsku. Šestý případ je z Norberčan na Olomoucku.

Ve všech případech podle veterinární správy uhynula v malochovech velká část drůbeže nebo většina ptáků. Zbývající drůbež se musí utratit.

V zasažených oblastech se nebudou vymezovat uzavřená pásma ani vyhlašovat mimořádná veterinární opatření. Jednou z podmínek pro využití výjimky dané evropskou legislativou je to, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální.

„Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty. Krajská veterinární správa bude nákazovou situaci v oblasti bedlivě monitorovat,“ uvedl pro ČTK dříve ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Veterináři doporučí chovatelům hlavně zamezit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky, kteří mohou nákazu přenášet. Základním preventivním opatřením je proto chov v uzavřených objektech. Pokud to není možné, měli by chovatelé minimalizovat kontaminaci vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, uvádí veterinární správa. Nabízí se také například možnost zasíťování výběhů.

Do Česka se ptačí chřipka začátkem ledna vrátila po osmi měsících. V minulém roce kvůli nákaze veterináři nařídili postupně likvidaci nosnic v doposud největším ohnisku ptačí chřipky, která se objevila v komerčním chovu na Tachovsku. V Brodu nad Tichou se muselo zlikvidovat přes 740 tisíc kusů drůbeže. Nákaza se tam potvrdila již před koncem roku 2022.

Reklama

Doporučované