Hlavní obsah

„Putin je prostě borec.“ Soud potrestal politika za příspěvek na Facebooku

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Daniel Makay u soudu.

Reklama

Bruntálský zastupitel za SPD Daniel Makay, jenž na Facebooku v únoru schvaloval útok Ruska na Ukrajinu, dostal u soudu peněžitý trest. Měl by zaplatit 45 000 korun, hrozilo mu několikaleté vězení. Muž se proti verdiktu odvolal.

Článek

Komunální politik, který nyní už do zastupitelstva nekandiduje, na sociálních sítích psal, že Rusko odzbrojí „ukrofašisty“ a že by mělo na Ukrajinu shodit vodíkovou bombu.

Daniel Makay u soudu své výroky obhajoval dezinformacemi o tom, že na Ukrajině působí fašisté a ukrajinská vláda nechává zabíjet Rusy. Zastupitel tvrdí, že jeho výroky směřovaly výhradně proti údajným ukrajinským fašistům. „Nevěřím, že žiji v právním státě,“ řekl Makay po skončení hlavního líčení.

„Pro nás to je stoprocentní úspěch. Soud rozhodl v souladu s podanou obžalobou,“ řekl státní zástupce Tomáš Rajtr. Ten peněžitý trest požadoval ve svém závěrečném návrhu, po vynesení rozsudku se práva na odvolání vzdal.

Obžalovanému hrozilo za schvalování trestného činu a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy vězení v rozmezí od šesti měsíců do tří let. „Uložili jsme trest alternativní. Tedy peněžitý,“ řekla soudkyně Jana Janečková.

Poukázala na to, že na svých názorech obžalovaný setrvává i v současnosti, kdy ruská agrese trvá už osmý měsíc.

Příspěvky ze služební cesty

„Putin je prostě borec. Věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty,“ napsal Makay na svém profilu na facebooku. V dalším příspěvku pak například uvedl, že by použil i vodíkovou bombu nižší tonáže. Příspěvky a komentáře Makay na Facebook přidával ze služební cesty v Africe.

V úterý se označil za antifašistu a antikomunistu. „Vůbec nerozumím tomu, proč je omezována svoboda slova. Celé to bylo namířené proti fašismu na Ukrajině, nic nebylo proti ukrajinskému lidu. Mám na Ukrajině přátele, vozil jsem tam humanitární pomoc,“ řekl před soudem.

Podle něj je jasné, že fašisté na Ukrajině jsou. „Ukrajinská vláda proti nim nezasahuje, nechá zabíjet obyvatele Ruské federace,“ uvedl u soudu.

Před soudem vypovídal i starosta Bruntálu Petr Rys. Vedení města se od Makayových výroků distancovalo. Rys uvedl, že se na něj po zveřejnění příspěvku Makaye obrátila řada lidí. „Vyzývali nás, abychom se od výroků distancovali. Někteří požadovali, abychom jej vyloučili ze zastupitelstva. To ale není možné,“ uvedl. Příspěvky na něj působily negativně. „Popudilo mě to,“ řekl.

Reklama

Související témata:
Daniel Makay

Doporučované