Hlavní obsah

Rakušan: Cestou z dezinformačního marasmu není represe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Reklama

Proti dezinformacím pomůže posilování společnosti, nikoliv „boj“, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Historici i bezpečnostní odborníci se snaží přijít, jak na to.

Článek

Česko by nemělo proti dezinformacím bojovat a cenzurovat, ale spíše proti nim tvořit odolnou společnost. Na panelové diskuzi o dezinformacích a hybridních hrozbách to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Věřím, že cestou ze současného marasmu není represe, cenzura a ostrakizace, ale důsledná komunikace státu a jeho institucí a vymáhání dodržování platných zákonů,“ prohlásil s tím, že v odolávání dezinformacím může pomoct už změna slovníku.

„Stále říkáme, že je potřeba bojovat proti dezinformacím. Slovo boj ale samo o sobě budí agresi a obranu. My proti nikomu nebojujeme, ale chceme, aby společnost byla odolná vůči hrozbám, které mají za cíl ji oslabovat,“ uvedl.

Zároveň dodal, že nesouhlasí s tím, že za rozvojem a šířením dezinformací v české společnosti stojí jen sociální sítě a technologický rozvoj. „Sociální sítě jen zesilují a nasvětlují trendy v naší společnosti. Ty by se však odehrávaly i bez nich,“ pravil.

Šíření dezinformací se nevyhýbá ani politikům

Komunální politik za hnutí ANO Ondřej Prokop v létě šířil dezinformaci o přestřeleném nákupu koberců na Ministerstvo pro místní rozvoj.

Dezinformace šířící se v kyberprostoru monitoruje skupina Čeští elfové. Podle jejich nejnovějšího monitoringu sociálních sítí v druhé polovině srpna v dezinformačních skupinách rezonovalo hned několik nejsilnější dezinformačních narativů.

Mezi nimi opět to, že „v roce 1968 Československo okupovali Ukrajinci a ne Rusové“, „vláda se stotisícovými platy lidem radí jak mají šetřit a živořit“ či že „Západ se hroutí“.

„Součástí propagandy a především informačních a psychologických operací je rozdělování společnosti. Hlavním cílem protivníka je nalézt dělící linii - takzvané citlivé body - a na ně tlačit. Ideálním výsledkem je, když se alespoň jedna, ale lépe obě strany vyprovokují a poštvou jedna proti druhé,“ hodnotí Čeští elfové.

Reklama

Doporučované