Hlavní obsah

Politici ANO šíří dezinformaci, že Bartoš objednal koberce za 65 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Youtube.com

V pondělním videu Ondřej Prokop (ANO) mluvil o zakázce na výměnu koberců za 65 milionů.

Reklama

„Pokud mě k tomu někdo vyzve, tak to určitě uvedu na pravou míru. Ale zatím mě nikdo nevyzval,“ říká politik ANO Ondřej Prokop.

Článek

Pražský zastupitel Ondřej Prokop (ANO) šíří na sociálních sítích nepravdivou informaci o ministru Ivanu Bartošovi (Piráti). Tvrdí, že pro Ministerstvo pro místní rozvoj objednal výměnu koberců za 65 milionů korun.

„No, já to chápu tak, že pan Bartoš chce koupit asi hodně koberců, pod které bude zametat ty svoje ostatní problémy,“ říká Prokop ve videu.

Ve skutečnosti je za vším tisková chyba.

Ministerstvo skutečně uzavřelo v únoru rámcovou smlouvu na výměnu koberců, a to za 11,5 milionu korun. Od té doby zveřejnilo v registru smluv jedenáct jednotlivých zakázek na výměnu koberců v řádu desítek a stovek tisíc.

Ta poslední z konce léta je v hodnotě 65 tisíc korun. V registru smluv bylo ale nějakou dobu uvedeno 65 milionů korun. Šlo o překlep, což Seznam Zprávám potvrdila mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

A uváděl to i text, na který se Prokop odkazuje jako na zdroj - článek serveru Parlamentní listy publikovaný 30. srpna s titulkem „65 258 350 Kč za výměnu koberců u Bartoše. A už se to hýbe“. Titulek i perex pod ním naznačují, že ministerstvo uzavřelo překvapivě drahou zakázku.

Text ale pokračuje vysvětlením, že jde o překlep v registru smluv - smlouva není uzavřená na 65 milionů, ale 65 tisíc. Článek dokonce cituje vyjádření ministerstva, které přiznává drobnou chybu při vyplňování údajů do registru, kterou úředník resortu později opravil.

Foto: Registr smluv

Registr smluv už nyní uvádí správnou částku - 65 tisíc.

Tuto část už ale pražský zastupitel Prokop vynechal, ve videu přímo říká, že chce Bartoš nakoupit koberce za 65 milionů.

Článek se zavádějícím titulkem sdílel na síti X i poslanec a exministr za ANO Richard Brabec.

Foto: Seznam Zprávy

Exministr Brabec sdílel na konci srpna tentýž článek se zavádějícím titulkem.

V úterý na dotaz Seznam Zpráv pražský zastupitel řekl, že už o své chybě ví.

„Já jsem byl včera informovaný, že to je prý chyba v registru smluv. Že ten článek, ze kterého jsem čerpal, vlastně uvádí nepravdu, že tam byla nějaká chyba v desetinné čárce,“ řekl Prokop.

Na dotaz, zda tedy video a příspěvek s nepravdivou informací smaže, ale přímo neodpověděl.

„No to já nevím. Já to mám v tom videu, že ano, takže s tím teď těžko můžu něco udělat. Já se můžu maximálně omluvit, ale já jsem vycházel ze článku Parlamentních listů,“ řekl politik ANO.

Nepravdivou informaci prý opraví, pokud ho k tomu vyzve Ivan Bartoš nebo Ministerstvo pro místní rozvoj. „Ale zatím mě nikdo nevyzval,“ dodává Prokop.

Bartoš: Má cenu to komentovat?

Ministr Bartoš pro Seznam Zprávy uvedl, že chvíli přemýšlel, jestli má cenu Prokopovo video vůbec komentovat.

„Za těch 65 milionů korun by ty koberce musely být létající, ne? Šlo skutečně jen o doložený překlep v registru smluv – novinář, který s tou zprávou přišel, to věděl ještě před zveřejněním článku. Šíření různých polopravd, lží a dezinformací škodí společnosti vždy, ale pokud se toho dopouští jakýkoli politik, je to o to horší. Podobné případy jen dokazují, jak je důležité podporovat mediální gramotnost. Je třeba, aby lidé uměli s informacemi i dezinformacemi pracovat sami, to je ale běh na dlouhou trať,“ napsal redakci Bartoš.

Prokopovo video na YouTube nasbíralo více než 10 tisíc zhlédnutí a příspěvek na síti X má dokonce 27 tisíc zobrazení.

Reklama

Doporučované