Hlavní obsah

Rakušan: Současný šéf České pošty odejde na konci února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Reklama

aktualizováno •

Generální ředitel České pošty Roman Knap skončí ve funkci na konci února. Státní podnik dočasně povede Miroslav Štěpán. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan.

Článek

Po měsících váhání a výběrovém řízení je jasné, kdy skončí současný generální ředitel České pošty Roman Knap. Svému nástupci předá ředitelské křeslo na konci února.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci oznámil, že z výběrového řízení nový šéf nevzešel, a proto od března pověřuje řízením nového ředitele.

„Od 1. března povede jako pověřený ředitel státní podnik současný ředitel divize státní poštovní služby pan Miroslav Štěpán,“ uvedl Rakušan.

Knap, který se účastnil i výběrového řízení, z něhož ale vítěz nevzešel, komentoval změny písemně.

„Svému nástupci, Mirkovi Štěpánovi, který je aktuálně šéfem pobočkové sítě naší firmy, předám poštu, která je připravena na transformaci, která provozně funguje bez zásadních problémů, která je proklientská a která čeká na zadání státu, který byl měl definovat, co od ní vlastně požaduje. Mirek Štěpán má veškeré předpoklady, aby tuto náročnou agendu unesl,“ stojí v textu, který Seznam Zprávám poslal.

„Děkuji všem pošťákům za uplynulých téměř pět let, jež jsem ve funkci strávil. Už teď jsem nejdéle sloužícím generálním ředitelem České pošty v její novodobé historii. I bez funkce generálního ředitele jsem si dal ještě jeden úkol. Osobní úkol. Přesvědčit pana prezidenta Petra Pavla, aby se nechal vyobrazit na poštovní známce,“ dodal.

Pošta potřebuje drastický zásah, dojdou peníze na pobočky, říká její šéf

Provoz a hospodaření České pošty vyžaduje řadu radikálních a nepopulárních kroků. Již příští rok totiž státní podnik nebude mít finance na provoz sítě poboček ve stávajícím rozsahu. Podrobnosti řekl generální ředitel Roman Knap v rozhovoru pro reportéra Seznam Zpráv Daniela Nováka.

Jak připomněla ČTK, v posledních letech Česká pošta hospodaří s výraznou ztrátou. Loni ji snížila o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun.

Loňské hospodaření ovlivnila pandemie koronaviru. Pošta provozuje v zemi zhruba 3200 poboček a poskytuje na základě licence od Českého telekomunikačního úřadu základní poštovní služby na celém území státu.

Reklama

Doporučované