Hlavní obsah

Registr vozidel měl poruchu, nešlo získat dokumenty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Registr silničních vozidel se ve středu potýkal s technickými problémy. Neumožňovaly generování a tisk dokumentů. Systém tak umožňoval požádat o registraci zápisů a změn do registru, ale bez vydání dokladů. V podvečer už fungoval.

Článek

Registr silničních vozidel je opět plně funkční, úřady ho mohou využívat okamžitě, sdělil po 16. hodině mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Systém byl od dnešního dopoledne částečně mimo provoz kvůli technické poruše, která neumožňovala generovat dokumenty. Řada úřadů proto registr nepoužívala vůbec.

„Registr silničních vozidel je již plně funkční. Už je možné vyřizovat veškeré úkony, 206 úřadů obcí s rozšířenou působností je o tom informováno, a tam, kde to otvírací doba a kapacita umožňuje, mohou zájemci vyřídit své záležitosti ještě dnes,“ řekl Jemelka.

Ministerstvo původně předpokládalo, že systém bude plně zprovozněn až ve čtvrtek. Nakonec se však podařilo chybu opravit ještě dnes.

Na svém webu ministerstvo dopravy informovalo, že nejde o kybernetický útok, ale problém na straně externího dodavatele.

Některé úřady proto po celý dnešek měly registr mimo provoz. Patří mezi ně například úřad v České Lípě, který dopoledne na facebooku oznámil, že obdržel informaci o poruše systému, kterou je nutné odstranit. „Z tohoto důvodu po zbytek tohoto dne, tj. středy 17. srpna, bude registr vozidel na MěÚ ČL mimo provoz. Stejný problém budou mít i ostatní městské úřady, které zajišťují registr vozidel,“ uvedlo město. Úřední den pro registr vozidel zrušil pro dnešek i ostravský magistrát.

V registru silničních vozidel úřady evidují potřebné údaje o všech vozidlech registrovaných v Česku. V registru je zaregistrováno přes osm milionů vozů.

Reklama

Související témata:

Doporučované