Hlavní obsah

Řidič si nás spletl s Ukrajinkami a vyhodil z autobusu, stěžují si cestující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Tři krátká videa zachycují konflikt mezi dvěma cestujícími a řidičem autobusu. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvě cestující na autobusové lince Vídeň–Praha se po desáté hodině večer daly do řeči se dvěma Španěly. V ruštině. A přišel tvrdý trest. Řidič je z vozu vyhodil. Ženy se teď domáhají nápravy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zubařka Ruzanna Džagarjan nastoupila ve středu večer na vídeňském letišti do autobusu společnosti Flixbus a vydala se domů do Prahy. Cestou ale – podle svých slov – spolu s kamarádkou čelila urážkám řidičů, kteří je považovali za Ukrajinky.

„Kolem desáté řidič do mikrofonu prohlásil v němčině, že je čas na spaní, že musí být ticho. Nikdo nemluvil nahlas, lidé si prostě povídali mezi sebou. Kamarádka začala hledat, jak se vysouvá opěrka na ruku, a v tu chvíli na ni začal mluvit pán, který seděl přes uličku. Byli to dva Španělé,“ popisuje Džagarjan. „On začal vysvětlovat, že je profesor z Granady a že studoval v Rusku. Začal to vysvětlovat v ruštině, protože slyšel, že jsme si mezi sebou povídaly rusky. Všechno se to odehrávalo přes uličku, nikoho jsme nerušili, nikdo se na nás neotáčel.“

„Řidič byl strašně agresivní“

Ona sama je národností Arménka. V hlavním městě České republiky žije už sedmnáct let, mluví plynně česky a má české občanství. Na cestu se vydala s kamarádkou, která má v Česku trvalý pobyt.

Obě ženy si se Španěly povídaly asi deset minut, když se ze sedačky o dvě místa před nimi zvedl muž a vydal se za druhým řidičem, který v tu chvíli odpočíval.

„Ten řidič šel potom za námi, postavil se v uličce a vůbec nekoukal na ty dva pány, kteří s námi mluvili, ale otočil se na nás a spustil nějakou řečí. Zřejmě se snažil říct něco polsko-ukrajinsky. Že máme sklapnout, že je noc, a jestli budeme takhle pokračovat, že nás vysadí a půjdeme pěšky. Byl strašně agresivní, nebylo to tak, že by přišel a řekl: ‚Prosím vás, nemohli byste být potichu?‘ nebo něco takového,“ líčí Džagarjan.

Foto: Flixbus

K incidentu došlo na mezistátní lince společnosti Flixbus.

Je přesvědčená, že řidič obě ženy považoval za Ukrajinky a že kvůli tomu na ně byl sprostý. „Nakonec začal říkat něco o tom, že jsme z Ukrajiny a takové ty řeči, ať jdeme domů a podobně, co teď lidé říkají,“ popisuje lékařka.

Řidič po chvíli odešel a autobus zanedlouho zastavil na brněnském nádraží. V tu chvíli za oběma ženami přišel druhý muž, který do té doby seděl za volantem. „Snažil se – nějakou zřejmě polštinou – říkat věci jako: ‚Děvčata, teď vám vysvětlím, jak se máte chovat‘,“ popisuje jednačtyřicetiletá žena. „No a já jsem už na to říkala, že s ním nechci promluvit ani slovo, že volám policii a budu si stěžovat na tohle jeho chování.“

Situaci pro Seznam Zprávy popsala i cestující z Německa, která situaci od začátku sledovala. Řidiči podle ní byli od začátku jízdy nepříjemní, naopak debatování obou žen a dvou Španělů v ruštině podle ní nikoho v autobuse nerušilo.

„Když jsme přijeli do Brna, řidič těm ženám pohrozil, že je vyhodí. Všimla jsem si toho a šla jsem je pozdravit a zeptat se, co se stalo. Ti Španělé v Brně vystoupili. A tehdy začali řidiči mluvit o tom, že to povídání těch žen je typicky ukrajinské. Bylo zcela jasné, že je považovali za Ukrajinky a že měli v hlavě určitý stereotyp,“ popsala pro Seznam Zprávy německá cestující.

Po několika minutách přišli řidiči k cestujícím a - podle svědkyně velmi agresivně - řekli oběma ženám, že musí vystoupit. Ženy to odmítly.

„V tu chvíli jedna z těch žen začala natáčet. Řidič přišel velmi blízko k ní, choval se extrémně nepříjemně a výhrůžně a opět vytahoval, že jsou to podle něj Ukrajinky. Já jsem začala říkat, že mají lístek a že je musí dopravit do cíle. Jeho agrese stoupala a v tu chvíli zvedl proti té ženě ruku. Neviděla jsem, jestli ji uhodil, nebo ne, ale v tu chvíli ta druhá žena zavolala policii. Všichni policistům řekli, co se stalo, a oni také požádali řidiče, aby ty ženy dovezli do cíle. Oni to ale odmítli. Situace vyeskalovala, takže policisté dokonce řidičům provedli test na alkohol. Nakonec řidiči ty ženy vykopli v noci v zimě z autobusu a odjeli,“ popsala německá cestující.

Raus, řekl šofér cestujícím

Její kamarádka v tu chvíli začala scénu natáčet na telefon. Jak je vidět na záznamu v úvodu článku, ženy se ohrazují proti chování řidiče a on jedné z nich telefon vytrhne z ruky. Video zachycuje, jak řidič oběma ženám říká „raus“, „komme“ a „finish“ a vyhání je z autobusu.

„On komunikoval jedině v němčině, anglicky neuměl ani slovo. Mám pocit, že mezi sebou ti dva řidiči mluvili polsky,“ říká Ruzanna Džagarjan.

Na místo poté dorazila policejní hlídka. Policisté ženám řekli, že musí respektovat vyloučení z přepravy, a odjeli.

„Krátce před půlnocí jsme přijali oznámení o porušování přepravního řádu v dálkovém autobuse, který právě zastavil v Brně. Na místě jsme zjistili, že se mělo jednat o dvě osoby, které byly vykázány z přepravy. Tyto osoby pak byly náležitě poučeny o možnosti podání stížnosti u toho daného přepravce. Nic víc jsme na místě jako policie nemuseli dělat, bylo to na místě vyřešeno,“ vyčetl ze záznamu policejní hlídky mluvčí brněnské policie Petr Vala.

O půlnoci obě nasedly na další spoj a dojely do Prahy. Druhý den Džagarjan sepsala stížnost společnosti Flixbus, přiložila k ní natočená videa a požádala o finanční kompenzaci. Společnost ji ubezpečila, že se incidentem bude zabývat. Ale že vrácení jízdného je podle přepravních podmínek možné pouze v případě, že autobus má alespoň dvě hodiny zpoždění a cestující kvůli tomu službu vůbec nevyužili.

Po dotazu Seznam Zpráv společnost uvedla, že incident prošetřuje a že oběma cestujícím vrátí peníze za lístek.

„Zpětnou vazbu našich zákazníků bereme velmi vážně. V současné době ještě stále probíhá interní vyšetřování zmíněného případu. V závislosti na jeho výsledku přijmou naše oddělení kvality a provozu příslušná opatření. V mezičase je naše oddělení péče o zákazníky s dotyčnou cestující v kontaktu a nabídne vrácení peněz jako omluvu za nepříjemnosti na její cestě,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Flixbusu Martina Čmielová.

Ruzanna Džagarjan chce, aby se o incidentu dozvěděla široká veřejnost. „Já jsem nic takového v životě nezažila. Mně jde hlavně o to, aby v tomto byla nějaká osvěta, aby si nemohli něco takového dovolovat. Nepřijde mi to jako adekvátní chování,“ uzavírá.

Aktualizace: Doplnili jsme popis od svědkyně z Německa, která situaci od začátku sledovala.

Reklama

Doporučované