Hlavní obsah

Stále se bojíme. Snažíme se být ve skupině, říkají Ukrajinky, které napadli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lillia Kostyshyna

Ukrajinka Lilia Kostyšyna s napuchlou tváří po útoku agresivního muže. Způsobil jí zlomeninu čelisti a nosu.

Reklama

Policie ztotožnila jednoho ze tří útočníků, kteří minulý týden brutálně napadli dvě ženy s dětmi kvůli tomu, že jsou z Ukrajiny. Seznam Zprávy s nimi dnes hovořily. Stále nechápou, proč se to stalo, a mají strach.

Článek

Čtyřiatřicetiletá Lilia Kostyšyna z Oděské oblasti a čtyřiačtyřicetiletá Teťana Tolsťihina z Kyjevské oblasti se minulou neděli setkaly s nevídanou agresí.

Kolem sedmé hodiny večer je v Plasech na Plzeňsku napadl projíždějící řidič, když byly s dětmi na procházce. Pomohli mu navíc další dva muži. Na případ upozornil server Novinky.cz.

Lilia Kostyšyna skončila na čtyři dny v nemocnici. Útočník ji několikrát udeřil do hlavy a na zemi ji kopal do žeber. Podle lékařské zprávy, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, utrpěla zlomeninu čelisti a nosu. Teťanu Tolsťihinu kopal útočník do obličeje a do hlavy a způsobil jí pohmožděniny.

Policie dnes oznámila, že zná totožnost jednoho z podezřelých a probíhají s ním úkony trestního řízení. Na identifikaci dalších dvou pracuje.

Seznam Zprávy dnes s oběma ženami, které žijí na ubytovně v Plasech, hovořily.

Teťano, je to 10 dní po útoku, jak se vám spí?

Rozhodně ne dobře. Stále se bojím. Když jdu ven, třeba na nákup, tak jdu raději v doprovodu s někým z ubytovny. Snažíme se být ve skupině, protože nevíme, co můžeme čekat.

Zažila jste někdy podobný útok? Byli už vůči vám někdy Češi agresivní?

Ne. Nebyli. Toto bylo poprvé. Nikdo na nás nikdy nebyl agresivní. Proto jsem si právě říkala, proč to ten řidič udělal? Nerozumím tomu. Navíc nebyl sám a pomohli mu další dva muži.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Teťana s dvouletým synem Arťomem.

Mohla byste popsat, co se v tu neděli kolem sedmé hodiny večer odehrálo?

Byl hezký den, šly jsme s dětmi na procházku na cyklostezku. Seděly jsme na obrubníku, já jsem měla zaparkovaný kočárek a najednou kolem nás projelo auto. Tmavě modrá škodovka s přívěsem. Řidič měl stažené okénko a něco na nás v češtině nadával. Pak se zeptal: „Vy Ukrajina?“ Odpověděly jsme, že ano, a on vykřikl: „Ukrajina kurva!“ Nic jsme nedělaly, dokonce jsme mu uhnuly s tím kočárkem.

Víte, co v češtině znamená slovo kurva?

Ano, vím, co to znamená. Hodně sprostá nadávka.

Co se odehrálo dál?

Sledovaly jsme ho, projel nějakých 100, 150 metrů, zastavil, otevřel dveře, nechal zapnutý motor a přišel k nám. Když mě poprvé udeřil, tak jsem se ho ptala, proč to dělá. Něco říkal, ale nerozuměly jsme mu. Slyšely jsme jen „Ukrajina kurva“.

Celkem mě udeřil třikrát zleva do hlavy, chytl mě za vlasy a pokusil se mě zvednout. Křičela jsem: „Policie, policie, pomozte mi!“ Lidé se začali sbíhat. Liliina starší dcera začala plakat. A pak zaútočil na Lilii.

Lilio, co se odehrálo potom?

Teťana si to pamatuje lépe, protože když mě ten muž třikrát udeřil, upadla jsem do bezvědomí a na nic víc si nepamatuju. Probrala jsem se až další den v nemocnici.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Lilia a její děti: jedenáctiletá Karina, tříletá Nikol a osmiletá Anna.

Teťano, co tedy bylo dál?

Když mlátil Liliu, běžela jsem k jeho autu, abych vytáhla klíčky ze zapalování, aby neodjel a počkal s námi na policii. On mě vytáhl za vlasy a halenku z auta, halenku mi roztrhl a zezadu ke mně přistoupili nějací další dva muži, kteří mě praštili do zad. Vypadl mi klíč, řidič ho sebral a ujel. Já jsem stihla ještě udělat několik fotografií.

Jak na to reagovali lidé kolem?

Byla tam nějaká dívka s chlapíkem, kteří nám zavolali sanitku a policii. Policie přijela první, pět minut nato sanitka a ještě jedno menší auto záchranářů, kteří se věnovali Lilii. Já jsem zatím mluvila s policií a ukazovala jsem jim ty fotografie.

Jak si ten útok vysvětlujete?

Já si myslím, že je to proto, že jeden Ukrajinec znásilnil v Plzni Češku. Proto se to stalo nám, ženám-Ukrajinkám.

Stal se vám už někdy podobný útok?

Ne. Upřímně řečeno, v Česku se mi žije skvěle. Jsem vděčná Světlaně, majitelce ubytovny, kde žijeme, a také české vládě.

Bývají na vás Češi kdekoliv agresivní?

Ne, nebývají. Nikdo na nás nebyl dosud agresivní, ale pravdou je, že teď se bojíme. Všichni tady. Ven chodíme ve skupině, protože nevíme, co máme čekat. Slyšela jsem něco o útocích na ukrajinské ubytovny. Tak se bojím, aby se něco takového nestalo nám. Lidé bývají různí.

Reklama

Doporučované