Hlavní obsah

Rakušan odmítl kolektivní vinu. Na dva útoky reagoval i prezident Pavel

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Ačkoliv v Česku výrazně přibylo cizinců, kriminalita, za níž stojí, podle ministra vnitra prakticky nevzrostla. „Naším cílem je, aby se v České republice cítil bezpečně opravdu každý,“ řekl novinářům.

Článek

„Kriminalita nestoupla, jak by to odpovídalo jednoduchému násobení,“ prohlásil v neděli ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Na brífinku, který svolal kvůli předsudečnému násilí, tak reagoval na případy z poslední doby, v nichž figurují cizinci. Ty vyvolaly vlnu pobouření.

Upozornil, že zatímco v roce 2019 spáchali cizinci pobývající v Česku 8,2 procenta trestných činů, v současnosti činí poměr 11,5 procenta. Zatímco v roce 2019 a 2020 byl podle něj podíl cizinců na celkové populaci v zemi kolem šesti procent, tak aktuálně se pohybuje mezi 10 až 11 procenty.

„Z těchto čísel jasně vyplývá, že co se kriminality týče, je situace pod kontrolou. Tvrdá data mají lepší vypovídající hodnotu než emoce a příspěvky na sociálních sítích,“ uvedl s tím, že počet cizinců od loňska výrazně vzrostl.

„Naším cílem je, aby se v České republice cítil bezpečně opravdu každý, bez ohledu na národnost, pohlaví a podobně. Zásadně proto odmítáme princip kolektivní viny, za každý konkrétní čin nese odpovědnost jedinec, který čin spáchal,“ zdůraznil ministr.

Připomněl, že už před loňským začátkem ruské agrese žilo v Česku zhruba 200 tisíc Ukrajinců. „V současné době je to přes pět procent populace, kriminalita se pohybuje kolem čtyř procent. Nevybočujeme z celkového počtu, to je jednoznačný fakt. Pouze lidé bez společenské odpovědnosti, populisti, mohou takové nenávistné projevy rozdmýchávat,“ dodal.

Násilné útoky na dvě mladé ženy, které se v uplynulých dnech odehrály v Plzni a Praze, znepokojily i prezidenta Petra Pavla. Popřál obětem i jejich rodinám hodně sil a ocenil práci policie, která oba podezřelé zadržela.

Současně prezident ve svém vyjádření na sociálních sítích varoval před zneužíváním strachu a negativních emocí k prosazování vlastních politických zájmů. Ze znásilnění a pokusu o vraždu v Plzni a znásilnění v Praze jsou podle neoficiálních informací podezřelí občané Ukrajiny.

Případ z Plzně

Nejnověji se obavy z eskalace protiukrajinských nálad objevily v souvislosti s případem z tohoto týdne.

Ve vazbě skončil osmnáctiletý cizinec, kterého policie obvinila ze znásilnění a z pokusu o vraždu mladé dívky. Podle ní šlo o mladíka, který žil v Česku dlouhodobě. Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO) koncem týdne upřesnil, že obviněný je Ukrajinec, nejde ovšem o válečného uprchlíka.

K události se vyjádřilo i ukrajinské velvyslanectví v Praze, které jednání odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti. „Viník musí být potrestán za svůj čin, a to v souladu s platnými právními předpisy České republiky,“ uvedlo velvyslanectví během pátku na sociální síti Twitter.

Mladík podle policie vylákal v úterý večer na procházku kolem řeky dívku – dle médií 15letou. Následně jí ale v lesíku svázal ruce, přelepil ústa, znásilnil ji a poté způsobil řezné zranění a vyhrožoval smrtí. Nakonec dívku zabalil do pytle, hodil ze srázu a z místa odešel. Jeho oběti mělo zachránit život to, že předstírala smrt a poté, co muž z místa odešel, si zavolala pomoc.

„V současné době je vedeno stíhání obviněného pro podezření z trestného činu znásilnění v souběhu s trestným činem pokusu vraždy,“ uvedl v neděli na tiskovém brífinku policejní prezident Martin Vondrášek. Obviněný je podle něj čerstvě plně trestně odpovědný a hrozí mu trest odnětí svobody 15 až 25 let, případně trest výjimečný.

Policejní prezident přidal i detaily k pražskému incidentu, který se stal z pátku na sobotu. Jde nezletilého mladíka, který měl sexuálně napadnout ženu. Vondrášek potvrdil, že během jeho zadržení došlo i k varovnému výstřelu.

Pokud by byl podezřelý plnoletý, hrozilo by mu až 12 let za mřížemi. „Jedná se o mladistvého, podle zákona se tak trest snižuje na polovinu a horní hranice odnětí svobody by v tomto případě neměla překročit pět let,“ zmínil Vondrášek.

Národnost obou útočníků odmítl komentovat.

Konflikty byly i jinde

Zmíněný případ z Plzně není během letošního roku jediný, v němž figurují lidé ze zahraničí.

V červenci si děti v severočeské Krupce stěžovaly na obtěžování ze strany cizinců. Zpráva vyústila v protestní pochody v Krupce a Bílině. Podle policie se ovšem zpráva o verbálních sexuálních útocích nepotvrdila.

Začátkem července se odehrála v Pardubicích rvačka, které se mělo účastnit několik lidí z východní Evropy - nepotvrdilo se ovšem, že by mělo jít o uprchlíky z Ukrajiny.

V červnu došlo k nejtragičtějšímu incidentu, v němž figuroval cizinec: Během hromadné potyčky u přehrady v Brně zemřel 23letý romský muž a další skončil v nemocnici. To vedlo k vlně protestů, objevila se ale také řada dezinformací.

I tuto situaci se podle něj úřady snaží vyřešit. „Probíhá tvrdá práce na pozadí. Už příští týden bude probíhat speciální kulatý stůl. Bavíme se s představiteli romské komunity. Práce se odvedl ohromný kus a situace je o poznání klidnější než před třemi týdny nebo měsícem,“ uvedl ministr.

Aktualizace: doplnili jsme vyjádření prezidenta Petra Pavla

Reklama

Doporučované