Hlavní obsah

Cenzura, nátlak, ve Vídni nemožné. Ruská sopranistka si stěžuje na Prahu

Foto: Shutterstock.com

Anna Netrebko.

Reklama

aktualizováno •

Organizátoři oznámili, že zrušili plánovaný koncert ruské operní pěvkyně Anny Netrebko, který se měl konat v pražském Obecním domě. Podle BBC uvedla, že její koncert byl zrušen pod politickým tlakem a stěžuje si na cenzuru.

Článek

„Nikdo ze zúčastněných se zrušením koncertu nesouhlasí, ale vzhledem k okolnostem, které postupně proměnily čistě umělecký projekt do podoby politických a společenských polemik, se představenstvo s Nachtigal Artists dohodlo na odvolání,“ četl ve čtvrtek odpoledne z prohlášení předseda představenstva Obecního domu Vlastimil Ježek.

K rozhodnutí koncert zrušit podle něj dospěli po náročném třídenním jednání, a to „s přihlédnutím k negativnímu postoji pražské politické reprezentace a emocionálně zjitřené atmosféře“.

„Omlouváme se zejména všem majitelům vstupenek na vyprodaný koncert,“ dodal s tím, že jim vstupné na říjnový koncert bude postupně vráceno.

Alena Kunertová z pořádající agentury uvedla, že sopranistka nebude požadovat kompenzaci ani po Nachtigall Artists, ani po Obecním domu.

Ruská operní pěvkyně Netrebko v reakci na zrušení svého koncertu v pražském Obecním domě uvedla, že rozhodnutí bylo učiněno pod politickým tlakem a postěžovala si na cenzuru. Napsala to dnes večer ruská služba stanice BBC na svém webu s odvoláním na prohlášení umělkyně. Ta podle svých slov rozhodnutí agentury Nachtigall Artists Management, která její vystoupení organizovala, respektuje.

Proti vystoupení zpěvačky, která je na ukrajinském sankčním seznamu, se vyjádřili zástupci pražské koalice. Podle Aleny Kunertové z pořádající agentury jde o společnou dohodu a umělkyně sdělila, že nebude po Obecním domě požadovat kompenzace.

„Bohužel neměli jinou možnost,“ uvedla zpěvačka na adresu Nachtigall Artists Management a agentuře poděkovala za podporu. „Anna Nětrebková je zklamaná tím, že nesouhlasící menšina připravila 1300 majitelů vstupenek o možnost uplatnit svou demokratickou volbu,“ stojí dále v prohlášení pěvkyně, která své fanoušky vyzvala, aby si její vystoupení přijeli poslechnout do Vídně, kde podle ní „tento druh cenzury neexistuje“.

„Jednoznačná jednota“

Na zrušení koncertu tlačilo vedení Prahy. Podle zjištění Seznam Zpráv politici v pondělí dospěli ke společnému přesvědčení, že koncert by poškodil zájmy hlavního města.

„Panuje jednoznačná jednota, že paní Netrebko by vzhledem ke své historii neměla v tuto chvíli, během války, v Praze vystupovat,“ řekl redakci náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09), který stojí v čele kritiků chystaného koncertu ruské umělkyně.

Ukrajina letos zpěvačku zařadila na svůj sankční seznam. Její zásadní selhání má z pohledu Kyjeva spočívat v tom, že v roce 2012 při prezidentských volbách úzce spolupracovala s Vladimirem Putinem. Později také vystoupila ve prospěch separatistů z Donbasu.

Netrebko loni sice válku na Ukrajině odsoudila, přiznala i vlastní selhání, ovšem přímočarý odsudek vůči Putinovi z její strany nezazněl. Do Ruska má ale teď zakázaný vstup.

Anna Netrebko, operní hvězda 21. století

Ruská sopranistka Anna Netrebko, která se narodila 18. září 1971, patří k velkým operním hvězdám 21. století. Operní diva, která má i rakouské občanství a žije ve Vídni a New Yorku, má nádherný, sytě zbarvený soprán velkého objemu s řadou odstínů, bezproblémově se pohybuje i ve vyšším rejstříku, okouzluje herectvím i temperamentem. V roce 2007 ji zařadil časopis Time jako první operní pěvkyni vůbec na svůj seznam obsahující jména 100 nejvlivnějších lidí světa.

Rodačka z Krasnodaru se v 16 letech přestěhovala do Petrohradu, kde chtěla studovat herectví. Nakonec ale nastoupila na konzervatoř a nechala se zaměstnat v Mariinském divadle, kde prý dokonce myla podlahy jen proto, aby mohla sledovat zkoušky. Za svůj umělecký start vděčí dirigentovi a uměleckému řediteli Mariinského divadla Valeriji Gergijevovi. Uhranula jej v roce 1994 jako čerstvá laureátka Glinkovy ceny. Gergijev ji okamžitě začal obsazovat v Kirovské opeře a o rok později ji vzal na turné po Americe. V sanfranciské opeře díky tomu Netrebko vzápětí dostala roli v Glinkově díle Ruslan a Ludmila.

V roce 2002 debutovala v Metropolitní opeře v New Yorku jako Nataša v Prokofjevově Vojně a míru. Od úspěchu na salcburském festivalu v roli Donny Anny v Mozartově opeře Don Giovanni ve stejném roce hostuje na všech předních operních scénách, včetně londýnské Královské opery Covent Garden, Vídeňské státní opery, milánské La Scaly či Bavorské státní opery.

Občas vzbudila Netrebko i kontroverze. Například na konci roku 2014 vyvolala polemiky v ruských a ukrajinských médiích, když veřejně obdarovala operu v Doněcku a zapózovala s vlajkou separatistů. Pěvkyně, která je považována za blízkou Kremlu, několikrát podpořila ruského prezidenta Vladimira Putina. Později ale navzdory ruské oficiální politice vyjádřila veřejně podporu homosexuálům.

Zdroj: ČTK

Aktualizovali jsme o stanovisko ruské pěvkyně.

Reklama

Související témata:

Doporučované