Hlavní obsah

Sdružení zablokovalo dezinformační weby. Jde o bezpečnost státu, říká šéf

Foto: Seznam Zprávy

Mezi „vypnutými“ weby je také Protiproud.cz, magazín bývalého prezidentského mluvčího Petra Hájka.

Reklama

Čtenáři se nedostanou na osm webů. Doporučila to vláda i bezpečnostní složky.

Článek

V pátek odpoledne zveřejnilo sdružení CZ.NIC, které spravuje internetovou doménu .cz, zprávu, že se rozhodlo – po souhlasu vlády – zablokovat osm dezinformačních webů. A to v souvislosti s válkou Ruska proti Ukrajině.

„Nám přišlo, že situace je mimořádná a že závažnost nepravd, které ty weby publikují, už dosáhla takové intenzity, že musíme konat,“ říká šéf sdružení Ondřej Filip v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Kdo rozhodl, že se tyto weby vypnou?

Je to rozhodnutí představenstva sdružení. Takže naše interní rozhodnutí.

Někým iniciované?

Řekněme, že tahle myšlenka vznikla ve spolupráci bezpečnostními složkami státu.

Kdo s tou myšlenkou přišel první? Vy, nebo oni?

My jsme se na ně obrátili, jestli nemůžeme v současné situaci nějak pomoci.

Některé ty weby ještě po vašem oznámení běžely. Tam je – laicky – nějaká technická setrvačnost od chvíle, kdy je vypnete, do doby, než už se jejich stránky nezobrazí?

Ano, přesně tak. U Protokolu DNS, který spravujeme, může trvat až několik hodin, než se změna projeví. Pak už budou zablokované všechny, globálně z celého světa.

Co je CZ.NIC

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998. Hlavními činnostmi sdružení jsou provozování registru jmen domén registrovaných pod doménou CZ a osvěta v oblasti jmen domén. Ředitelem sdružení je Ondřej Filip.

Pořídili jste si nějakou právní analýzu nebo jiný podklad, že vypnout weby smíte? Protože velmi často dezinformátoři říkají: Kdo tady má razítko na pravdu? Kdo pozná, co je dezinformace?

My jsme spolupracovali s bezpečnostními složkami státu, doptali jsme se jich, které weby jsou ty, jež podle jejich názoru ohrožují bezpečnost. Pak jsme ten seznam prošli, zkontrolovali ho a ty konkrétní weby jsme vyřadili.

Takže jste nestudovali jejich jednotlivé články a nehledali lži nebo manipulace?

Ne, na to nemáme nějakou mimořádnou odbornost, takže jsme si nechali poradit od bezpečnostních složek.

Už jste něco takového udělali, nebo tohle byla mimořádná situace?

Sdružení běžně vyřazuje domény, které ohrožují počítačovou bezpečnost státu. Občas se stalo, že se stal nějaký velký phishingový útok (podvodné vylákání hesel do internetového bankovnictví nebo čísel platebních karet – pozn. red.), který využíval nějakou českou doménu. Takže není to nic nestandardního. Na druhou stranu, tady jsme zohlednili obecnou bezpečnost státu, což je novinka. Ale jsme v mimořádné situaci, a tak jsme se rozhodli k mimořádnému kroku.

Zamluvili jsme tu právní analýzu, jestli je možné weby vypnout. Měli jste ji? V orgánech vašeho sdružení sedí například znalec ústavního práva a internetový vydavatel Marek Antoš…

Ono to vyplývá z našich pravidel registrace. Že v případě ohrožení kybernetické bezpečnosti můžeme konat.

Nahodíte zase provoz těch webů?

Může se to stát, to nevylučuji, ale teď nevím, co bude dál.

Petr Hájek, bývalý prezidentský mluvčí a vydavatel magazínu Protiproud.cz, který jste také zablokovali, reagoval na zablokování slovy, že jste cenzoři. Jak to vy sám vnímáte? Je to přece jen omezení svobody slova.

Možná víte, že sdružení CZ.NIC má celkem bohatou historii boje proti cenzuře. Třeba jsme protestovali proti blokování webů na základě toho, že je Ministerstvo financí označilo za ilegální loterie. Máme možnost blokovat weby na základě rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo České obchodní inspekce. Takže tady máme celkem zásadní případy, kdy stát blokuje weby na základě rozhodnutí některých úřadů. Z toho pohledu mi spíš přijde zvláštní, že stát nemá svou pravomoc blokovat weby, které ohrožují jeho bezpečnost. Samozřejmě má pan Hájek právo si myslet, že je to cenzura. Ale nám přišlo, že situace je mimořádná a že závažnost nepravd, které ty weby publikují, už dosáhla takové intenzity, že musíme konat.

Reklama

Doporučované