Hlavní obsah

Senát schválil zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc

Foto: Shutterstock.com

Nárok na vyšší příspěvek mají mít jen rodiče dětí narozených po Novém roce.

Reklama

Rodičovský příspěvek se od ledna zřejmě zvýší na 350 000 korun, Senát to schválil. Nárok na vyšší příspěvek mají mít jen rodiče nově narozených dětí.

Článek

Rodičovský příspěvek se od ledna 2024 zřejmě zvýší na 350 000 korun. Senát to dnes schválil v rámci novely zákona o státní sociální podpoře. Růst o 50 000 korun se bude týkat pouze rodičů dětí, které se narodí od počátku příštího roku, výplata příspěvku se zkrátí ze čtyř let na tři roky. Novelu, která má také mimo jiné zjednodušit komunikaci s úřady práce, nyní dostane k podpisu prezident.

Vláda navrhla zvýšení příspěvku pouze o polovinu inflace zaznamenané od posledního růstu dávky v lednu 2020 do letošního března, tedy o 16,5 procenta. Opozice neuspěla s návrhy na vyšší růst nebo rozšíření příspěvku i na rodiče již narozených dětí.

Dopady zvýšení na státní rozpočet budou činit příští rok podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zhruba 400 milionů korun. O rok později to bude 2,2 miliardy korun, v roce 2026 přibližně čtyři miliardy korun a v dalších letech 5,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované