Hlavní obsah

Konec spádových turistů. V Praze probíhá souboj, který školství ještě nezažilo

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Protest proti losování dětí po zápisu na pražské Základní škole Lyčkovo náměstí.

Reklama

Praha 6 vyhlásila válku spádovým turistům. Jenže podle hlavního města protiprávním postupem. Hrozí tak i zrušení zápisů. V takovém případě je ale Praha 6 připravená se soudit.

Článek

Roky bující problém se spádovou turistikou má letos na jaře rychlý vývoj. Seznam Zprávy před pár dny popsaly protest rodičů z pražského Karlína, kteří se dostali až k jednání na radnici Prahy 8.

Ve stejnou dobu se ale nedaleká Praha 6 do řešení už pustila. A ostatní městské části napjatě sledují, jak to celé dopadne. Výsledek totiž může do budoucna změnit pravidla pro zápisy obecně.

Během letošních zápisů ředitelé z Prahy 6 totiž vyloučili asi padesátku spádových turistů. Tedy rodičů, kteří fiktivně přepíšou trvalé bydliště rodiny nebo pouze dítěte mimo adresu, kde skutečně bydlí. A to proto, aby se potomek dostal na školu, o kterou mají zájem a která bere přednostně děti žijící v jejím spádovém obvodu. Tím ale fakticky zaberou místo místním dětem. Proto se radnice proti tomu rozhodla zakročit.

„Dosáhli jsme excelentního výsledku. Šlo o nejlepší zápis v době silných ročníků, tedy zhruba za poslední dekádu. Nelosujeme skoro nikde a všechny děti z Prahy 6 se na školu dostanou,“ popisuje starosta Prahy 6 Jakub Stárek. Městská část je tak schopná přijmout i 100 dětí mimo svůj správní obvod.

Jenže postup je to možná protiprávní. Ředitelé totiž kromě trvalého bydliště uchazeče také kontrolují, zda adresu rodina před méně než třemi měsíce neměnila a jestli zde není vedeno dítě samotné, zatímco jeho zákonní zástupci mají trvalé bydliště jinde. Pokud ověřením neprošli, ředitelé je nemuseli přijmout.

Podle Ministerstva školství ale školský zákon s dalšími podmínkami ohledně trvalého bydliště nepočítá. Ředitelé tak na takový krok nemají pohledem ministerských úředníků právo.

„Za současného právního stavu tedy platí, že všichni uchazeči s trvalým pobytem ve spádovém obvodu mají stejný nárok na přijetí. Pokud se do školy hlásí více spádových uchazečů, než je možné přijmout, je primárně odpovědností zřizovatele, aby situaci napravil,“ popisuje ředitelka tiskového odboru MŠMT Lubomíra Černá.

Nápravou má na mysli zvýšení kapacity škol, nikoliv stanovování dalších podmínek.

Hrozí zrušení zápisů

Ve stejné intenci se nese i stanovisko, které městským částem přišlo od ředitelky odboru školství, mládeže a sportu Magistrátu hlavního města Prahy Lenky Němcové. Seznam Zprávy dokument mají k dispozici.

„Jakkoliv chápeme návrhy možností, jak zamezit tzv. spádové turistice, kdy je dítěti účelově zřizován formální trvalý pobyt ve školském obvodu základní školy, a tím dochází v mnohých případech k losování mezi spádovými uchazeči, nelze se s tímto za současných legislativních podmínek ztotožnit. Problematika tzv. ‚spádové turistiky‘ musí být řešena komplexně změnou zákona,“ píše Němcová.

A zároveň upozorňuje, že nedodržení platných právních předpisů může vést k úspěšnému napadnutí celého zápisu odmítnutými uchazeči, kteří se vůči rozhodnutí školy odvolají.

„V takovém případě by mohlo dojít ze strany odvolacího správního orgánu ke zrušení celého přijímacího řízení (zápisu) v rámci přezkumu (tj. všech rozhodnutí o přijetí a nepřijetí), případná náhrada škody a nemajetkové újmy by pak šla za správním orgánem prvního stupně,“ dodává Němcová.

Orgánem prvního stupně jsou základní školy. Za ně se ale Praha 6 postaví a všechny důsledky vezme na sebe, jak potvrdil pro Seznam Zprávy starosta Stárek.

„Praha 6 se nebojí stanoviska magistrátu. Postupujeme podle zdravého selského rozumu. V případě, že se někdo odvolá a magistrát by rozhodl tím způsobem, který naznačil ve svém stanovisku, jsme připraveni se soudit,“ dodává starosta Prahy 6 s tím, že cílem je změna zákona, protože momentálně systém zápisů selhává.

„Tak jako vždycky – dobré věci se rodí na Praze 6 a ostatní čekají, jak to dopadne,“ glosuje aktuální snahy Stárek.

Změna legislativy se bude chystat

Problém s kritérii pro zápisy do základních škol totiž dospěl k vrcholu. Pražské městské části napočítávají kapacity základních škol pro své obyvatele. Jenže pokud se k nim nárazově přehlásí lidé z dalších městských částí, nebo dokonce Středočeského kraje, nemohou místa stačit.

Na druhou stranu některé radnice zaspaly a nemají v některých lokalitách prostory ani pro své děti. Pokud se k tomu přidají ještě spádoví turisté, je situace už neřešitelná.

„Museli jsme si přepsat trvalé bydliště, protože by nás to jinak hodilo do školy, kterou máme od svého bydliště dál,“ popisuje jeden z rodičů, že za spádovou turistikou jsou i nelogicky nastavená pravidla.

Ať tak či tak, otevírá se nejen cesta k případnému soudnímu sporu, ale i debata o změně legislativy. Místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner (ANO) připravil usnesení na květnové jednání zastupitelstva. Jeho prostřednictvím chce vyzvat hlavní město, aby zvážilo návrh na změnu školského zákona. Praha totiž na rozdíl od městských částí zákonodárnou iniciativu má.

Mezitím už ale tu samou akci oznámili poslanec Jan Lacina (STAN) a senátor Jiří Růžička (TOP 09). Změnu školského zákona chce Růžička v tomto směru nachystat. Jednat se chystá i s novým ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN).

Na druhou stranu je ale změna legislativy citlivou věcí. Dopadnout totiž druhotně může i na segregaci v českých školách. V řadě obcí jsou totiž spádové oblasti nastaveny tak, aby například děti ze sociálně vyloučených lokalit nebo přímo Romové chodili do jiných škol než žáci z majority. Ostatně na tuto praxi dlouhá léta upozorňují lidskoprávní organizace. Pokud dostanou zřizovatelé při zápisech do rukou nová kritéria, může se vyčleňování dětí z některých škol ještě usnadnit.

Reklama

Doporučované