Hlavní obsah

Školáci, kterým nevyšla ani jedna přihláška, ještě mají šanci

Foto: Shutterstock.com

Šance je dostat se i na gymnázium. Ilustrační foto.

Reklama

Střední školy tento týden postupně otevírají druhá kola přijímacího řízení. Zbylých volných míst je kvůli přetlaku ale méně.

Článek

Nejen radost, ale i velké zklamání zažívají v těchto dnech děti a také jejich rodiče. Střední školy postupně zveřejňují výsledky přijímacího řízení.

Vzhledem k přetlaku nejsilnějšího ročníku za posledních 15 let, se značná část dětí na svou vysněnou školu nedostala.

Pravděpodobnost tohoto scénáře je navíc o to větší, že v některých regionech se krajům nepodařilo zajistit dostatečnou kapacitu středních škol. Rekordní počty přihlášek hlásí především ty ve velkých městech, například v Praze nebo Brně.

„V pátek bylo slzavé údolí, oplakali jsme to pak přes víkend všichni,“ říká matka deváťačky, která se na svou první volbu nedostala.

V pondělí ale nakonec přišla dobrá zpráva. Druhá střední škola už vyšla. „Hrozně se nám ulevilo, že se dostala alespoň na jednu,“ dodává.

Ne všude naplnili kapacitu

Bez středního vzdělání ale nezůstanou ani uchazeči, kterým selhaly obě varianty. Řada středních škol své kapacity nenaplnila a vyhlásila druhé kolo přijímacího řízení. Seznamy se navíc budou rozšiřovat, protože školy mohou se zveřejním výsledků počkat až do poloviny týdne.

„Centrum zpřístupnilo ředitelům školy hodnocení uchazečů v jednotné přijímací zkoušce 28. dubna v 7:00 ráno. Ředitel školy ukončí hodnocení přijímacího řízení a zveřejní seznam přijatých uchazečů nejpozději do 2 pracovních dnů od zpřístupnění hodnocení uchazečů Centrem, tedy do středy 3. 5.,“ říká Jana Patáková, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které jednotnou přijímací zkoušku zajišťuje.

Například v Praze mají žáci šanci se ve druhém kole dostat dokonce i na gymnázia. Jde o třídy, na jejichž otevření se magistrát v posledních letech domluvil se středními odbornými školami kvůli nedostatkům kapacit všeobecného vzdělání.

Podle dat z úterního odpoledne tak místa pro gymnazisty mají na Střední zdravotnické škole na Alšově nábřeží, v Obchodní akademii Bubeneč nebo ve Střední průmyslové škole elektrotechnické v Praze 10.

Seznam druhých kol přijímaček

Soupisy škol, které nabízí místa i ve druhém kole přijímacího řízení, spravují kraje. Centrální evidence neexistuje. Níže ale najdete odkazy na webové stránky jednotlivých krajů:

Celkově ale dodatečných kapacit zřejmě nebude tolik jako v minulých letech. I školy, které běžně druhé kola vyhlašovaly, nabídnou letos buď méně míst, nebo taky žádné.

„Budeme otevírat druhé kolo v obou našich oborech. Volných míst ale bude patrně o něco méně než loni. To je náš odhad, protože zápisové lístky teprve chodí,“ počítá ředitel Střední průmyslové školy zeměměřické a Geografického gymnázia v Praze Jan Staněk.

Podobně také Střední škola dopravy, obchodu a služeb v Moravském Krumlově ještě před dvěma lety nabízela dodatečně přes stovku míst včetně 19 na technickém lyceu. Letos ale ani ne 50 a v lycejním oboru jen 11.

„O naší školu je stále větší zájem, takže máme čím dále méně volných míst,“ říká ředitel školy Jiří Psota.

Zkuste si příklady z přijímacích zkoušek:

A co další možnosti

Každopádně druhé kolo přijímacího řízení není jediným řešením, jak se na střední školu dostat. Zákonní zástupci mají v první řadě právo na odvolání, pokud se uchazeč neobjevil v seznamu přijatých. Tiskopis se posílá doporučeně, prostřednictvím datové schránky, případně se odevzdává osobně ve škole. Pozor, máte na to ale jen 3 pracovní dny od doručení rozhodnutí o nepřijetí.

V případě, že dítě skončilo jen pár míst pod čarou, tedy je před ním pouze několik dalších neúspěšných uchazečů, má odvolání smysl. S vysokou pravděpodobností totiž někteří přijatí žáci upřednostní jinou školu, která pro ně například byla první volbou a dodatečně se tak otevře možnost zápisu pro další pod čarou.

Zákonní zástupci se ale o nových místech dozví nejdříve po 10 pracovních dnech. Právě tak dlouhou lhůtu mají šťastní přijatí na odevzdání zápisového lístku. Teprve poté bude mít škola informaci, s kolika žáky může počítat a kolik volných míst ještě nabídne odvolaným.

Reklama

Doporučované