Hlavní obsah

Zkuste si, jestli byste prošli na elitní gymnázium

Foto: Shutterstock.com

Každý z uchazečů bude nejpozději 20. května vědět, na kterou střední školu zamíří. Ilustrační foto.

Reklama

V pondělí a úterý se konaly jednotné přijímací zkoušky na šestiletá a osmiletá gymnázia. Počet uchazečů je přitom oproti předchozím rokům vyšší. Jak byste uspěli?

Článek

Podle státní organizace Cermat (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání), která zkoušky organizuje, se letos na šestiletá gymnázia hlásilo 7300 dětí, na ta osmiletá pak 19 000. Zájem oproti roku 2022 tak vzrostl o 27, respektive 5,5 %.

Testy se skládaly z českého jazyka a literatury a z matematiky.

Výsledky Cermat předá školám do pátku 28. dubna a ředitelé je pak mají zveřejnit do dvou pracovních dnů. První výsledky se tedy žáci dozvědí nejpozději 2. května.

Podrobně o přijímačkách včetně použitých ostrých testů

Seznamy přijatých nicméně budou předběžné. Žáci, kteří se hlásili na dvě školy či dva obory, totiž mohou figurovat ve dvou seznamech, ale nakonec si vyberou jen jednu variantu. Pořadí přijatých navíc ovlivní zkoušky konané v květnovém náhradním termínu, i když školy si na ně v množství přijatých nechávají rezervu.

Výsledky testů z náhradních termínů předá Cermat školám 18. května a ředitelé je musejí opět do dvou dnů zveřejnit. „To znamená, že do 20. května by všichni měli vědět, kam půjdou na školu,“ řekla mluvčí Cermatu Jana Patáková.

1. Hodiny, které jdou přesně, ukazují čas 21:42. Vypočtěte, jaký čas budou ukazovat za 212 minut.
2. Vypočtěte, o kolik litrů se liší čtvrtina z 24 litrů a třetina z 12 litrů.
3. V kasičce je celkem 78 mincí – některé jsou pětikorunové a zbývající desetikorunové. Hodnota všech pětikorunových mincí v kasičce je stejná jako hodnota všech desetikorunových mincí v kasičce. Jaká je hodnota všech mincí v kasičce?
4. Která z následujících vět JE zapsána pravopisně správně?
5. Která z následujících vět NENÍ zapsána pravopisně správně?
6. Která z následujících vět JE zapsána pravopisně správně?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

S pomocí umělé inteligence

Cermat uvedl, že letos poprvé bude některé úlohy hodnotit umělá inteligence. „Opravuje ale jen malé procento testů, užíváme ji letos zkušebně. Systém využijeme i pro maturitní zkoušky v květnu,“ přiblížila Patáková.

Doposud podle ní posuzovali každou odpověď žáka na úlohu v testu z českého jazyka a matematiky dva hodnotitelé. Pokud se neshodli, jak vysokým počtem bodů by měla být školákova odpověď ohodnocena, rozhodoval hlavní hodnotitel.

Jednoho z hodnotitelů nyní u části přijímacích testů na víceletá gymnázia nahradí umělá inteligence, druhým hodnotitelem a hlavním hodnotitelem zůstává nadále člověk.

Aktuálně se přijímací řízení do maturitních oborů skládá ze dvou částí. Minimálně ze 60 procent musí brát školy v potaz hodnocení jednotné přijímací zkoušky s výjimkou gymnázií se sportovní přípravou. Zbylých 40 procent je na škole. To by se ale mohlo změnit, jak už Seznam Zprávy informovaly koncem března.

Reklama

Doporučované