Hlavní obsah

Přijímačky na střední školy vrcholí: Cermat již zveřejnil řešení testů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V dubnu proběhly jednotné státní přijímací zkoušky na gymnázia a další střední školy s maturitou. Zorientujte se, co bylo v testech a jak postupovat po zkouškách. Cermat už předal výsledky školám a ty je začnou zveřejňovat.

Článek

Kdy se zveřejňují výsledky

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy vyhodnocuje organizace Cermat neboli Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. Cermat předal výsledky školám v pátek 28. dubna 2023 a ředitelé škol je mají zveřejnit do dvou pracovních dnů. První výsledky se tedy žáci dozvědí mezi 28. dubnem a 3. květnem 2023. Přímo žákům nebo jejich rodičům Cermat výsledky neposkytuje.

Co v článku najdete

  • Kdy se zveřejňují výsledky
  • Jaké je znění ostrých testů z češtiny a matematiky, použitých na přijímacích zkouškách, odkaz na výsledky - průběžně doplňujeme
  • Kdy jsou řádné a náhradní termíny jednotných zkoušek
  • Jak na odvolání a co se zápisovým lístkem
  • Jak fungují druhá a další kola zkoušek

Seznamy přijatých zveřejněné v tuto dobu jsou ovšem jen předběžné. Žáci, kteří se hlásili na dvě školy či dva obory, mohou figurovat ve dvou seznamech, ale nakonec si vyberou jen jednu variantu. Pořadí přijatých ještě ovlivní také zkoušky konané v květnovém náhradním termínu, i když školy si na ně v množství přijatých nechávají rezervu.

Výsledky testů z náhradních termínů předá Cermat školám 18. května 2023 a ředitelé je musejí opět do dvou dnů zveřejnit. „To znamená, že do 20. května by všichni měli vědět, kam půjdou na školu,“ říká Jana Patáková, mluvčí centra Cermat.

Znění ostrých testů a výsledky z přijímaček 2023

Společnost Cermat v roce 2023 zveřejnila zadání testů z češtiny a matematiky k jednotlivým termínům zkoušky v tomto roce a také výsledky – oficiální klíče správných řešení.

Mohou posloužit i k procvičení na zkoušky v dalších letech. Odkazy vedou na stránku společnosti Cermat, kde je k dispozici více dalších testů z minulých let.

Čtyřleté obory a nástavbová studia

Šestileté obory

Osmileté obory

Jaká jsou pravidla

Jednotnou přijímací zkoušku na maturitní obory tvoří dva písemné testy, jeden z českého jazyka a literatury a druhý z matematiky. Uchazeči ji skládají na školách, na které si do 1. března 2023 podali přihlášku.

U každého oboru jsou stanovené dva termíny zkoušek. Každý se totiž může hlásit na dva obory s přijímačkami formou jednotné zkoušky, a to na jedné, či na dvou školách. Nelze si pak volně vybrat, na kterou školu kdy jít skládat zkoušku. První termín se vždy týká školy či oboru, které žadatel uvedl v přihlášce jako první v pořadí.

Přihláška se vyplňuje ve dvou vyhotoveních a v každém jsou uvedené oba obory, na které se žák hlásí. Na příslušné škole pak žák odevzdá jednu či dvě kopie.

Pořadí škol v přihlášce nevyjadřuje prioritu, o kterou školu má žák větší zájem. Výsledky testů na jedné ze škol také nejsou rozhodující pro přijetí právě na tuto školu. „Obě školy přihlížejí k lepším výsledkům z obou testů. My posíláme školám ty lepší výsledky z každého předmětu – z matematiky a z českého jazyka a literatury,“ vysvětluje Jana Patáková.

Možné je ucházet se i jen o jeden obor, v tom případě platí vždy první termín zkoušky. Podle Jany Patákové je však takových případů minimum.

Kdy byly přijímací zkoušky na střední školy

Přijímací zkoušky na čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konaly:

  • první termín ve čtvrtek 13. dubna 2023,
  • druhý termín v pátek 14. dubna 2023.

Přijímací zkoušky na šestiletá a osmiletá gymnázia se konají:

  • první termín v pondělí 17. dubna 2023,
  • druhý termín v úterý 18. dubna 2023.

Žáci, kteří se z vážných, obvykle zdravotních, důvodů nemohli dostavit na řádný termín zkoušky a do tří dnů se omluvili řediteli školy, mohou využít náhradní termíny.

Kdy jsou náhradní termíny

Jednotná přijímací zkouška v náhradním termínu se u všech výše zmíněných oborů koná:

  • první termín ve středu 10. května 2023,
  • druhý termín ve čtvrtek 11. května 2023.

Body a co dalšího rozhoduje o přijetí

Maximální možný počet bodů, kterého lze dosáhnout v každém z testů z matematiky nebo českého jazyka a literatury, je 50. Minimální bodová hranice pro přijetí není jednotně stanovená, školy si ji však mohou samy určit. Když je o školu velký zájem, o přijetí žáků obvykle rozhoduje pořadí podle nejvyššího bodového zisku.

Výsledky jednotných testů většinou nejsou jediným kritériem pro přijetí. Škola může mít i další, vlastní část přijímacích zkoušek a body žáci dostávají i za prospěch, úspěšnou účast v soutěžích a olympiádách nebo jazykové certifikáty. „To už záleží na každé škole, jak si vytvoří svůj žebříček a kolik komu kde přidá bodů,“ uvádí Jana Patáková. U gymnázií se sportovní přípravou je součástí přijímacího řízení také talentová zkouška konaná v lednu či únoru.

Jak potvrdit zájem o studium

Fakt, že se žadatel dostal na seznam přijatých, ještě přijetí na školu nezaručuje. Do 10 pracovních dnů od zveřejnění výsledků musí každý svůj zájem škole potvrdit odevzdáním takzvaného zápisového lístku.

Je to listina, kterou každý na svou žádost dostane v jedné kopii na své základní škole, případně na krajském úřadě. Vyplněný ho pak odevzdá té střední škole, kterou si ke studiu vybral.

Když někdo ze seznamu přijatých zápisový lístek neodevzdá, ztrácí nárok na místo a škola může přijmout někoho jiného – na odvolání či ze zkoušek v dalším kole.

Jak funguje odvolání

Když se žák nedostane na seznam přijatých a škola ho informuje o nepřijetí, do tří pracovních dnů lze písemně podat odvolání. Školy na to často mívají na svých stránkách i vzor ke stažení.

Má to smysl hlavně v případech, kdy žák splnil podmínky pro složení zkoušky, škola ho nepřijala z kapacitních důvodů a v pořadí uchazečů se neumístil příliš nízko „pod čarou“ přijatých.

Co je druhé kolo přijímacích zkoušek

Když se střední škole po prvním kole zkoušek nepodaří naplnit kapacitu, může vyhlásit druhé kolo a případně i další kola. Školy mají tyto informace hlásit krajským úřadům a v Praze magistrátu. Kromě webových stránek jednotlivých škol lze tedy tyto informace najít i souhrnně na školských portálech zmíněných úřadů – obvykle formou průběžně aktualizované tabulky.

Množství přihlášek podaných ve druhém kole zákon neomezuje. V oficiálním formuláři žadatel vyplní vždy jen jednu školu, na níž pak přihlášku odevzdá. Jednotné přijímací zkoušky se už pak nekonají, může rozhodovat prospěch nebo rychlost podání přihlášky. Pro tyto případy je dobré mít předem připraveno více prázdných přihlášek s potvrzením od základní školy.

Kterých oborů se jednotná zkouška netýká

Jednotnou přijímací zkoušku neskládají uchazeči na dvouleté obory profesního typu zakončené závěrečnou zkouškou namísto maturity. Netýká se ani výučních oborů, zkráceného studia a také oborů z oblasti umění a užitého umění. Tyto školy mohou mít vlastní způsob přijímání, nebo talentové zkoušky.

Kdy se budou podávat přihlášky na další rok

Přihlášky na obory s talentovými zkouškami se obvykle podávají do 30. listopadu, na ostatní obory do 1. března. Talentové zkoušky se konají během ledna a února. Podrobnosti včetně termínů zkoušek zveřejňuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zpravidla na konci září.

Reklama

Doporučované