Hlavní obsah

Test: Zvládli byste přijímací zkoušky na střední školy?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Děti na základní škole. Ilustrační snímek.

Reklama

Dnes a zítra se konají přijímací zkoušky na víceletá gymnázia. Na střední školy a čtyřletá gymnázia proběhly testy z matematiky a češtiny už minulý týden. Někteří žáci si údajně stěžovali na jejich vysokou obtížnost. Posuďte sami.

Článek

Přijímací zkoušky jsou v plném proudu. Pokud jde o víceletá gymnázia, tento rok výrazně stoupl počet zájemců o studium i počet podaných přihlášek. U šestiletých gymnázií zhruba o 31 procent, u osmiletých o více než sedm procent, uvádí Cermat.

Tam zkoušky teprve probíhají a jejich zadání tak není možné zveřejňovat.

Vše důležité k jednotným přijímačkám na střední školy

Testy mají za sebou už ale ti, kteří se hlásili na střední školy a čtyřletá gymnázia. K jednotným zkouškám se letos podle Cermatu přihlásilo nejvíc dětí od roku 2017, tedy od doby, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé. Studovat chce letos přes 116 000 dětí, což je o čtvrtinu víc než před šesti lety.

Zvládli byste jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka? Zkuste si test:

1. Začněme jednoduše. Která z následujících vět je zapsána pravopisně správně?
2. Rozhodněte o následujícím souvětí, zda je zapsáno pravopisně správně (A), nebo ne (N). Stezka, která se vinula po úbočí prudké stráně, byla za špatného počasí obtížně schůdná.
3. Napište náležitý spisovný tvar slova „zaměřený“, který patří na vynechané místo (*****) ve výchozím textu. Výchozí text: V dubnu se uskutečnilo několik policejních akcí ***** na neukázněné řidiče.
4. Napište náležitý spisovný tvar slova „způsobený“, který patří na vynechané místo (*****) ve výchozím textu. Výchozí text: Policisté se nejčastěji setkávali s přestupky ***** nepozorností při řízení.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Podle serveru CNN Prima NEWS byla minulý týden ve čtvrtek těžší matematika, v pátek pak žákům připadal těžší český jazyk (použili jsme částečně do kvízu). Každý den byla sada otázek jiná, děti obvykle píší oba testy a výsledek se jim pak počítá ten lepší.

Posoudit může každý, jak by se s pátečním údajně náročnějším testem z českého jazyka na střední školu popasoval, díky kompletnímu zadání na stránkách společnosti Cermat. Podívat se zde můžete i na obtížnost čtvrteční - údajně složitější - zkoušky z matematiky.

Web „To dáš“ už zveřejnil i správné odpovědi u obou předmětů v obou dnech, je tak možné si vše překontrolovat.

Jasno o přijetí nebo odmítnutí budou mít zájemci o studium na střední škole nebo čtyřletém gymnáziu zhruba za dva týdny. Poté se do dvou dnů zveřejní i pořadí uchazečů podle hodnocení výsledků v přijímacím řízení.

O jaké školy je největší zájem

Podle expertů kapacity středních škol se všeobecným vzděláváním, tedy hlavně gymnázií, nerostou přiměřeně k počtu zájemců.

Podle zjištění Seznam Zpráv to letos rodiče a zájemci o studium ale možná trochu přetaktizovali. Řada obchodních akademií nebo lyceí, které si rodiny vyhodnotily jako schůdnější volbu, letos hlásily největší převis zájmu za poslední roky.

Třeba na pražskou Obchodní akademii Bubeneč se loni do třídy ekonomického lycea přihlásilo 98 zájemců, letos 227. Dvakrát tolik přihlášek měli také v Obchodní akademii Vinohradská.

Na druhou stranu ale neplatí, že by se letos uchazeči vyhýbali pouze nejžádanějším gymnáziím. Stejná situace byla i na některých vyhlášených odborných školách, kde byl v předchozích letech velký přetlak. Rodiče si tak vyhodnotili, že o ně bude letos ještě vyšší zájem. Opak byl ale někdy pravdou.

Například na jednu z nejstarších českých ekonomických škol – libereckou obchodní akademii v ulici Šamánkova se do třídy ekonomického lycea loni hlásilo na 30 míst 131 uchazečů, letos byl zájem překvapivě menší – 95 přihlášek – a to i přes výrazně vyšší počet žáků, kteří vycházeli z deváté třídy.

Reklama

Doporučované