Hlavní obsah

Smrtelná potyčka v Brně: policie prověřuje videa, která kolují po sítích

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Na místě sobotní smrtelné potyčky vzniklo pietní místo.

Reklama

aktualizováno •

Konflikt s tragickým koncem vyvolal vlnu emocí a nevraživosti. Kriminalisté hledají další očité svědky, detailní informace vzhledem k pokračujícímu vyšetřování sdělovat nebudou. Plánovaný sobotní protest je zrušený.

Článek

Tragická potyčka v Brně, po níž v sobotu zemřel 23letý mladík a další skončil v nemocnici, vyvolává řadu otázek. Není zřejmé, kolik se do ní zapojilo lidí a jak k smrtelnému incidentu došlo.

Sociálními sítěmi se začalo šířit několik záznamů, na nichž má být vše zachyceno. „Jejich autentičnost analyzujeme,“ řekl Seznam Zprávám krajský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policejnímu popisu incidentu, že k pobodání došlo přímo ve svahu vedoucím od tramvajové zastávky Přístaviště, odpovídá 16sekundová nahrávka.

Je na ní zachycena skupinka deseti lidí, jejíž hádku po pár okamžicích přeruší muži v uniformách. Není ale vidět, zda při tomto bleskovém konfliktu došlo k bodnořezným zraněním.

„Policisté se rozběhli k místu incidentu, jeden z členů hlídky zajistil přivolání zdravotníků, druhý zjistil popis podezřelého (pachatele) a vzápětí si všiml osoby, která danému popisu odpovídala a pohybovala se poblíž na nástupního ostrůvku. Později zajištěný sedmatřicetiletý muž byl na místě zadržen,“ sdělili už dřív policisté.

Podle některých svědectví rozepře začaly už v tramvaji, a to kvůli hlasité hudbě.

Jasno mají kriminalisté naopak o další nahrávce, která koluje internetem. Má 51 sekund a zachycuje drsnou bitku, do níž je zapojená více než desítka lidí. A to jen několik desítek metrů od místa výše zmíněného incidentu.

Policisté po dotazech Seznam Zpráv odmítli, že by pocházela ze sobotního incidentu.

„Na dnes zveřejněném videozáznamu nejde o záběry místa činu ani vyšetřovanou událost. Přes chybějící souvislost s případem se obsahem videa z moci úřední zabýváme,“ napsali na twitteru.

Místo, kde mělo dojít k pobodání:

Napětí v Brně

Ač to policie oficiálně nepotvrdila, muž obviněný z vraždy je podle svědků události ukrajinské národnosti, mrtvý byl Rom.

Konflikt s tragickým koncem tak vyvolal vlnu emocí a nevraživosti. Na sobotu byla plánovaná demonstrace na piazzettě před Janáčkovým divadlem. Ve čtvrtek však organizátorka na facebooku oznámila, že ji ruší.

„Od začátku jsem měla cíl, že bych tu demonstraci chtěla šířit v poklidu. Chtěla jsem šířit, že to nebyla kolektivní vina a aby byl případ spravedlivě vyšetřen. Akorát se toho chytli nesprávní lidé, kteří celou akci převrátili,“ vysvětlila Plachetková.

Kriminalisté stále hledají další očité svědky, detailní informace vzhledem k pokračujícímu vyšetřování sdělovat nebudou. „Zjitřenou atmosféru vnímáme. Nechceme ji dál eskalovat. Zatím jsme ve stadiu, kde je třeba nemařit vyšetřování tím, že budeme zveřejňovat něco navíc,“ uvedl Šváb.

Aktualizace: Doplnili jsme informaci o zrušené demonstraci.

Reklama

Doporučované