Hlavní obsah

Šnajdr si stěžuje u soudu, chce „vyškrtnout“ korunního svědka

Foto: ČTK, ČTK

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr (vlevo) se svým obhájcem Lukášem Trojanem.

Reklama

Už druhému z řady obviněných se nelíbí, že soud vyloučil lobbistu Tomáše Horáčka z případu korupce ve zdravotnictví do samotného řízení. Novou ústavní stížnost podal exposlanec Marek Šnajdr, proti němuž Horáček vypovídá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V jednom z největších případů korupce a manipulací s veřejnými zakázkami v pražských nemocnicích se začala rýsovat cesta k možnému obratu.

Advokáti už druhého obviněného torpédují dohodu o vině a trestu, díky níž se hlavní obviněný, podnikatel a lobbista Tomáš Horáček, stal korunním svědkem kauzy.

Horáčka policie zatkla v červnu 2018 a poté, co začal s vyhlídkou na mírnější trest s detektivy spolupracovat, se díky jeho svědectvím dostala mimo jiné k možnosti obvinit v kauze skutečně „velkou rybu“ –⁠ bývalého vlivného poslance ODS a náměstka na Ministerstvu zdravotnictví Marka Šnajdra.

Právě Šnajdrův advokát Lukáš Trojan podal ústavní stížnost. Chce, aby Ústavní soud rozhodl, zda vyloučení Horáčkovy části kauzy do vedlejšího řízení bylo správné.

Pokud by uspěl, vrátil by se Horáčkův případ zpět před rozhodnutí soudu. Tedy před vyloučení jeho části kauzy, což by mimo jiné znamenalo, že žalobci by tak v rukou neměli trumf –⁠ soudem posvěcené svědectví, které zužuje prostor pro obhajobu ostatním obviněným. V minulých dnech se přitom k Horáčkovi přidali další tři obvinění, kteří uzavřeli se žalobcem dohodu o vině a trestu.

Případ a dohoda Tomáše Horáčka

Důvodem stíhání Tomáše Horáčka bylo, že jako lobbista ovlivňoval veřejné zakázky ve zdravotnictví – a to nejen ty, které přinášely prospěch jeho firmám, ale také zakázky, se kterými neměly jeho firmy nic společného.

Se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu. Jde konkrétně o trest ve výši šesti měsíců ve vězení, pokutu pět milionů korun a na sedm let nesmí působit v obchodních společnostech. Loni v prosinci dohodu potvrdil Obvodní soud pro Prahu 5.

Marka Šnajdra policie stíhá kvůli nákupu lineárních urychlovačů pro Fakultní nemocnici Bulovka za 160 milionů korun. Podle obvinění bylo v této zakázce připraveno až deset milionů korun na korupci. Marku Šnajdrovi však vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši minimálně 50 tisíc korun a od loňského prosince podle Deníku N také padělání veřejné listiny.

Exposlanec, který v současnosti podniká ve zdravotnictví, vinu odmítá.

Jeho advokát Lukáš Trojan nechce o důvodech, proč byla podána ústavní stížnost, hovořit. „Nemohu to nijak komentovat s ohledem na mlčenlivost,“ napsal Seznam Zprávám.

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková pak uvedla, že o stížnosti zatím rozhodnuto nebylo a že ji řeší soudce Radovan Suchánek, mimo jiné někdejší náměstek ministra zdravotnictví.

Horáčkův advokát Michal Říha však říká, že Šnajdr nemůže stížností ničeho dosáhnout. „Ve vztahu k mému klientovi a jeho pravomocně skončené věci nelze takovou ústavní stížností docílit ničeho,“ míní Říha.

Žalobce Zdeněk Matula pak jen potvrdil, že Vrchní státní zastupitelství v Praze je kvůli tomu, že byla tato stížnost podána, takzvaným účastním řízení, takže je tedy o průběhu jednání o této stížnosti také informováno.

Stížnost podaná Šnajdrovým advokátem je přitom už druhá, kterou Ústavní soud kvůli stejnému důvodu obdržel.

Tu první, kterou podal obviněný lékař Martin Stříteský, Ústavní soud loni v říjnu odmítl. Řešil ji soudce Ludvík David a konstatoval, že „ústavní soud nezjistil nic, co by nasvědčovalo stěžovatelovu tvrzení, že orgány činné v trestním řízení rozhodovaly svévolně“.

Martina Stříteského policie v kauze obvinila za to, že si podle ní chtěl s Horáčkem rozdělit úplatek pět milionů korun za zakázku na stravování v Nemocnici Na Františku. Zatímco Horáček v této věci vinu přiznal, doktor Stříteský ji odmítá.

Stříteského advokát Robert Kaše Seznam Zprávám řekl, že jejich stížnost byla postavena tom, že chtějí vyšetřovatelé z Horáčka udělat svědka. „Jelikož u svědka se předpokládá, že mluví pravdu, jelikož je poučen o následcích nepravdivé respektive křivé výpovědi,“ naznačil svoji argumentaci v podané stížnosti Kaše.

Horáčkův advokát Michal Říha pak doplnil, že podle závěru Ústavního soudu tak k žádné protiústavnosti v tomto případě nedošlo a ani dojít nemohlo.

Kdo v poslední době uzavřel dohodu o vině a trestu?

  • Bývalý náměstek Ministerstva práce a sociálních věcí Jan Baláč přijal v kauze IT zakázky na výplatu dávek dvouletou podmínku, peněžitý trest 500 tisíc korun a pětiletý zákaz výkonu funkcí ve státní správě. Dohodu letos v březnu schválil soud.
  • Letos v lednu olomoucký vrchní soud potvrdil dohodu o vině obžalovaného Zdeňka Zemka staršího v kauze solárního podvodu. Uzavřená dohoda zahrnovala tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun. Součástí dohody je také náhrada škody ve výši 18,6 milionu.
  • Také pět lidí z rozsáhlého případu údajných daňových podvodů, ve kterém figuruje i pražský podnikatel Jan Kočka, uzavřelo dohodu o vině a trestu. Soud ji bude teprve schvalovat.
  • Čtyři z obžalovaných uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu také v případu prodeje městských bytů na Praze 1. I tu však musí nejprve schválit soud.
  • Tomáš Horáček uzavřel dohodu v podobě trestu ve výši šesti měsíců ve vězení, pokutě pět milionů korun a sedm let nesmí také působit v obchodních společnostech. Dohodu potvrdil loni v prosinci Obvodní soud pro Prahu 5.

Dohody obviněných se žalobcem nejsou neobvyklé a obě strany jich využívají čím dál častěji. Jak byl tento institut využit ve známých případech, ukazuje výše uvedený informační box.

Tomáš Horáček také není zdaleka jediný, kdo dohodu uzavřel v „jeho“ rozsáhlé kauze, v níž už je přes 20 obviněných a dalších 8 obviněných právnických osob. Jak nyní Seznam Zprávy zjistily, dalšími jsou Igor Weiss, Oldřich Kozák, Antonín Tvrdoň a také firma MW Dias.

Weiss, Kozák a společnost MW Dias jsou stíháni kvůli zakázce na úklid, kterou vyhlásila Fakultní nemocnice Bulovka. Tvrdoň byl pak obviněn kvůli soutěži na stravování v Nemocnici Na Františku. V obou případech chtěli obvinění podle policie za zmanipulování zakázek úplatky ve výši pět a 7,2 milionu korun.

Dohody o vině a trestu projedná na konci dubna Obvodní soud pro Prahu 1. „Všichni obvinění se dohodli se státním zástupcem na peněžitých trestech,“ uvedl mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lukáš Svrček.

Celkem bylo v kauze manipulace nemocničních zakázek postupně obviněno přes dvacet lidí a osm právnických osob. Dohodu o vině a trestu uzavře žalobce s obviněným, který musí třeba prohlásit, že spáchal skutek, pro který je stíhán. Soud však dohodu schválit nemusí, pokud je nesprávná nebo nepřiměřená.

Reklama

Doporučované