Hlavní obsah

Soud nevyhověl návrhu skupiny senátorů na zrušení části zákona o rodičovské

Ústavní soud nevyhověl návrhu skupiny senátorů na zrušení úpravy, kvůli níž nedosáhla část rodičů dětí do čtyř let na zvýšení příspěvku.

Reklama

aktualizováno •

Ústavní soud ve středu zamítl návrh skupiny senátorů, který se týkal loňského zvýšení rodičovského příspěvku pro děti do čtyř let.

Článek

Desítky tisíc rodičů doufaly, že jim justice dodatečně přiřkne desítky tisíc korun na základě loni zvýšeného rodičovského příspěvku. To se však nestane. Ústavní soud ve středu zamítl návrh skupiny senátorů, který se týkal loňského zvýšení rodičovského příspěvku pro děti do čtyř let.

Částka se od začátku loňského roku zvýšila z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun a u vícerčat z 330 tisíc na 450 tisíc korun. Vyšší příspěvek se ale netýká asi 70 tisíc rodin, které příspěvek vyčerpaly rychleji – už před lednem 2020. Rodiče si sami mohou nastavit, za jak dlouho tuto státní pomoc vyčerpají.

Soud námitkám senátorů nevyhověl. „Napadená právní úprava co do nezbytné míry racionality obstojí a v těchto souvislostech setrval Ústavní soud na doktríně zdrženlivosti přezkumu sociálních práv, kterou v intencích (…) Listiny základních práv a svobod zastává,“ uvedl soudce zpravodaj Ludvík David.

Vznikl nebezpečný precedens, že pravidla se můžou měnit v průběhu hry a není všem měřeno rovně.
Karolína Dündar Huječková, zástupkyně rodičů

Doplnil, že novela zákona upravující výši rodičovského zákona sice není optimální, ale stále zůstává racionální. Soud nepovažoval za důvodnou ani námitku o zklamané důvěře části rodičů. „Důvěra těchto rodičů v právo nemohla mít oporu ve znění zákona tím spíše, že právě oni sami již celkovou částku vyčerpali,“ dodal David. Soud také zohlednil, že žádnému z rodičů nebyla dávka krácena či odebrána.

Odůvodnění zklamalo Karolínu Dündar Huječkovou z nezávislé iniciativy rodičů Také pečujeme. „Vznikl nebezpečný precedens, že pravidla se můžou měnit v průběhu hry a není všem měřeno rovně. Takový test racionality opravdu nechápu,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Podle ní si rodiče nastavili rychlost čerpání podle svých možností či pracovních podmínek. Zákonná úprava prý znevýhodnila ty, kteří se rozhodli čerpat rychleji, ale třeba dál zůstávají s dítětem doma. „To je i můj případ,“ dodala.

Senátoři nezpochybnili zvýšení příspěvku jako takové, vadilo jim pouze to, že se netýkalo všech rodin. Vznikly tak rozdíly mezi rodinami, které mají stejně staré děti, zvolily však jinou rychlost čerpání příspěvku. Někteří rodiče čerpali příspěvek kratší dobu, například kvůli očekávanému dřívějšímu návratu do zaměstnání. Nemohli při tom předvídat, že kvůli svému rozhodnutí přijdou o nárok na zvýšení celkové vyplacené částky.

Podle senátorů je opatření hrubě nespravedlivé. „Mění pravidla během hry, postihuje rodiče na základě svévolně zvoleného a nepředvídatelného kritéria, vyvolává v nich silné zklamání důvěry v právo a pocit nespravedlnosti a již tak rozdělenou společnost dále bezdůvodně štěpí,“ stojí v návrhu, pod kterým je 53 podpisů senátorů z různých klubů.

V původní verzi zprávy jsem omylem uvedli nesprávné jméno soudce zpravodaje. Správně zní Ludvík David. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované