Hlavní obsah

Soud potrestal Vrabela za šíření poplašné zprávy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ladislav Vrabel na snímku z loňského roku.

Reklama

Pořadatel protivládních demonstrací ve videu tvrdil, že vláda chce na Rusko zaútočit jadernými zbraněmi a že Moskva to opětuje. Soud mu nepravomocně vyměřil čtyřměsíční trest s odkladem na rok a půl.

Článek

„Seďte na gauči a užijte si posledních pár měsíců života. Naše vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi ze stíhaček. A Ruská federace pak bude útok opakovat a pošle jaderné hlavice na Českou republiku,“ zaznělo loni ve videu, které na facebooku a videoportálu YouTube zveřejnil Ladislav Vrabel.

Podle státní zástupkyně Kataríny Kandové se tím dopustil šíření poplašné zprávy. A Obvodní soud pro Prahu 1 jí dal ve čtvrtek zapravdu, když muži vyměřil čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na rok a půl. Informoval o tom server iDnes.

Vrabel ještě v průběhu odůvodnění opustil jednací síň. Předtím se ale nechal slyšet, že vinu necítí a obžaloba je motivovaná politicky. Svůj názor prý opíral o záměr kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) pořídit americké stíhačky F-35. „Smyslem nebylo šířit poplašnou zprávu,“ prohlásil podle serveru.

Kandová ve své závěrečné řeči uvedla, že si Vrabel musel být vědom toho, že je zpráva smyšlená. „Je to objektivně nepravdivá informace.“

S tím souhlasil i soudce Lukáš Svrček, podle něhož si Vrabel musel být vědom, že neříká pravdu. „I demokracie má nějaké své ústavní limity,“ prohlásil s tím, že výroky o jaderných útocích tyto limity překročily.

Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání. Muž se bude muset vyjádřit později.

Kdo je Ladislav Vrabel

Zadlužený pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel udělal další kličku před insolvenčním správcem, který se snaží dostat k penězům, jež by pomohly uhradit Vrabelovy letité pohledávky.

Reklama

Doporučované