Hlavní obsah

Soud zasáhl do případu dotace pro Mynářovu firmu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Případem dotace pro firmu kancléře Vratislava Mynáře se zabýval soud.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo financí v éře ministryně Aleny Schillerové rozhodlo, že firma Clever Management kancléře Vratislava Mynáře nemusí vracet šestimilionovou dotaci z Evropské unie. Soud toto rozhodnutí ale nyní zrušil.

Článek

Ministerstvo financí se musí znovu zabývat tím, zda firma Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře bude vracet evropskou dotaci ve výši necelých šesti milionů korun.

V pátek o tom podle zjištění Seznam Zpráv rozhodl Krajský soud v Ostravě - pobočka v Olomouci, který tuto informaci zveřejnil na své úřední desce. Soudkyně Barbora Berková v této souvislosti řekla, že rozhodnutí ministerstva - podle něhož Mynářova firma nemusela dotaci vracet - zrušuje. Rozsudek není pravomocný.

Advokát Lukáš Trojan, který Mynářovu firmu Clever Management zastupuje, se k případu nechtěl nyní vyjadřovat. Zdůvodnil to tím, že mu nebyl tento rozsudek doručen.

Kancléř Vratislav Mynář, který je kvůli případu této dotace obviněn z dotačního podvodu, zatím na žádost o vyjádření nereagoval.

Ostravský soud se případem zabýval poté, co se na něj kvůli dotaci obrátil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. K podání žaloby ho vyzvala Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava, která dotaci původně poskytla, ale požadovala její vrácení, protože se objevily nové skutečnosti, jež její udělení zpochybnily.

Nejvyšší státní zastupitelství po podání žaloby uvedlo, že rozhodnutí ministerstva, které znemožnilo vrácení dotace, bylo podle jejich názoru nezákonné. Zároveň podle šéfa žalobců byl v tomto případě také závažný veřejný zájem na tom, aby toto rozhodnutí přezkoumal soud.

Ministerstvo financí však ve svém rozhodnutí zdůvodnilo, že se dalo na stranu firmy Clever Management mimo jiné proto, že v rozhodování o dotaci byla chyba i na straně dotačního úřadu. Navíc podle něho nešlo o tak závažná pochybení, aby musela být podpora vrácena.

S tím ale Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava v podnětu, který dříve poslala šéfovi žalobců, nesouhlasila.

V materiálu dotační úřad také uváděl, že už v roce 2019 oznámil případ dotace pro Mynářovu firmu Evropskému úřadu pro boj proti podvodům, známého pod zkratkou OLAF. Tehdy mu poskytl všechny podklady, které si evropští detektivové vyžádali.

Reklama

Doporučované