Hlavní obsah

„Nepamatuji se.“ Znalec z případu znásilněné dívky se nechce vracet k posudku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Znalec tvrdí, že už si ten případ nepamatuje. Podle soudu do posudku napsal, že znásilnění nemělo na dívku zásadní negativní dopad. Její advokát ale upozorňuje, že soud mohl obsah posudku špatně interpretovat.

Článek

Tento případ pobouřil odborníky i běžné lidi. Krajský soud v Brně minulý čtvrtek zmírnil trest pro muže, který znásilňoval nevlastní dceru. Soud v čele s Miroslavem Novákem uložil místo původně tříletého trestu vězení pouze podmínku.

„Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí,“ vysvětlila mimo jiné soudkyně zpravodajka Mária Petrovková.

Podle advokáta poškozené dívky Marcela Jurčagy však jde spíše o „špatnou interpretaci“ soudců.

Pro Seznam Zprávy popsal, že pro účely okresního soudu vznikly dva posudky na stav poškozené – od psychiatra a psychologa. „Znalci nebyli u soudu vyslýcháni, protože obžalovaný soudu prvního stupně dopředu avizoval, že uzná vinu. Soud prvního stupně tak nevolal ani matku, ani poškozenou. Posudky se tam jen přečetly s odkazem na můj návrh ohledně nemajetkové újmy,“ vysvětluje advokát.

Okresní soud oběti v srpnu mimo jiné přiznal odškodnění ve výši 300 tisíc korun, obžalovaný tento verdikt nezpochybnil. „Nicméně doteď nezaplatil ani korunu,“ podotýká Jurčaga.

Oba posudky jsou neveřejné. Znalci je však vypracovali na začátku roku 2023, tedy ještě předtím, než se dívka opakovaně pokusila o sebevraždu. „Jeden ze závěrů psychiatra říká, že u ní vznikla újma mírného charakteru a že lze předpokládat, že ty potíže vymizí. Nicméně v tom stejném posudku se psycholog vyjádřil, že nelze predikovat, jak se zdravotní stav poškozené bude vyvíjet,“ doplňuje advokát.

„Spíš si říkám, jestli odvolací soud četl pořádně původní rozsudek, nebo si z něj vybral jen určité jednotlivosti. I tak je pro mě verdikt nepochopitelný,“ říká Jurčaga.

Seznam Zprávy zjišťovaly, zda znalec – psychiatr Petr Nedoma – souzní s tím, co z jeho posudku zaznělo u soudu.

Soudkyně zpravodajka ve čteném odůvodnění rozsudku odkázala i na váš posudek s tím, že znásilnění nezanechalo na dívce žádné vážné následky. Byl toto váš závěr? Co na to říkáte?

Já vám na to neřeknu vůbec nic, protože jako znalec se nemůžu vyjadřovat.

Můžete alespoň říct, jestli jste to do posudku takto skutečně napsal, nebo soudci vaše slova zkreslili?

To vůbec nevím. Posudků vypracovávám strašně moc, takže si vůbec tyhle ty věci konkrétně nepamatuju.

Dívka se i na základě verdiktu soudu, který se zaštiťoval vaším posudkem, pokusila o sebevraždu. Co na to jako odborník říkáte?

Upřímně řečeno, jsem tyhle věci okolo nesledoval. V tuto chvíli na to nemám svůj vlastní názor.

Můžete říct, jak vypadá vypracování psychiatrického znaleckého posudku?

Mám možnost nahlédnout do spisového materiálu a zpracovat ho nějakým způsobem, dotyčného vyšetřit a na základě toho zpracovávám posudek.

Poškozená mi říkala, že vyšetření u vás v Kroměříži trvalo 3,5 hodiny. Jak zjišťujete psychický stav toho člověka?

Proběhl podle psychiatrických standardů. Máme svoje metody vyšetření. Nejdůležitější součástí je klinický pohovor, psychiatrické vyšetření.

Lidé jí přispívají na novou životní etapu

Lepší start do nové etapy života chce dívce dopřát iniciativa Pod svícnem, která pro ni uspořádala veřejnou sbírku.

„Peníze budou využity v rámci terapeutické pomoci či jiných nezbytných životních výdajů (oblečení, potraviny,…),“ popsali organizátoři sbírky, kam peníze poputují.

Dívka nyní řeší zejména to, kde bude bydlet poté, co se dostane z psychiatrie. Domů, kde stále žije i její otčím, se vrátit odmítá. „Přemýšlela jsem, že bych situaci řešila nějakým chráněným bydlením. Alespoň na prvních pár měsíců. A pak jít někam do svého. Abych mohla začít od začátku,“ uvedla pro Seznam Zprávy. Od září by ráda studovala zemědělskou školu. „Hodně mě baví práce se zvířaty, takže bych mohla pracovat třeba na farmě. Nedělá mi problém třeba jezdit na poli při sklizni.“

Někteří odborníci namítají, že za pár hodin nelze dost dobře zhodnotit, zda je daný člověk v pořádku a zda na něm třeba právě znásilnění zanechá trvalé následky.

Myslím, že to docela dobře určit jde. A za dobu praxe, co to vykonávám, dokážu diagnostikovat duševní nemoc nebo duševní poruchu.

A lze znásilnění prožít tak, že se z něj dotyčný úplně dostane?

Myslíte z těch psychických příznaků?

Ano.

Samozřejmě, nedá se to vyloučit. Určitě to lze.

Případ se bude nejspíš nadále řešit, vložilo se do něj Ministerstvo spravedlnosti i Nejvyšší státní zastupitelství. A vy jste jeho důležitý aktér. Neměl byste ještě zájem podívat se zpětně na posudek a okomentovat to?

Jasně. Já vám rozumím. Děláte svoji práci a já dělám svoji práci. Nejsem ten typ člověka, který by se chtěl nějak mediálně zviditelňovat, čili určitě vám na to nekývnu.

Reklama

Doporučované