Hlavní obsah

Stát se po letech omluvil úředníkovi kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování

Foto: Profimedia.cz

Čtyři podřízené si stěžovaly, že je sexuálně obtěžuje a Fleischmanna okamžitě vyhodili. Nyní se dočkal omluvy a soudí se o odškodné.

Reklama

Z váženého úředníka se stal ze dne na den muž bez práce a s pověstí sexuálního devianta. Po osmi letech stále požívá psychofarmaka a navštěvuje psychologa. Ukázalo se přitom, že je nevinný.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Probační a mediační služba, která spadá pod Ministerstvo spravedlnosti, zveřejnila podle soudního verdiktu omluvu svému bývalému zaměstnanci. Emil Fleischmann byl před osmi lety na hodinu vyhozen z práce poté, co si několik jeho podřízených stěžovalo na sexuální obtěžování. Omluvu zveřejnil server iDnes.cz, kde před lety vyšlo o případu několik článků, mimo jiných s titulkem „Ukájel se před námi, tvrdí úřednice a vedoucí teplické probační služby“.

Foto: Seznam Zprávy

O zveřejnění omluvy rozhodl soud.

Bývalý zaměstnanec teplického soudu Emil Fleischmann v tu dobu už deset let vedl místní středisko Probační a mediační služby. V Teplicích dokonce tento úřad zakládal, platil za zkušeného úředníka a často se vyjadřoval do médií k různým kauzám. Tomu samozřejmě odpovídal i jeho plat a společenské postavení.

Z ničeho nic přišel pád na dno. Čtyři jeho podřízené si stěžovaly na to, že je sexuálně obtěžuje a šikanuje a nadřízený Fleischmanna okamžitě vyhodil. Několik deníků, především MF Dnes a Blesk a jejich internetové mutace, přineslo šťavnaté články s titulky jako:

„Ukájel se před námi, tvrdí úřednice a vedoucí teplické probační služby“, „Měl pomáhat trestaným, sám skončil na dlažbě“, „Sexuální šikana v Teplicích: Doporučil pustit vraha Postla, teď masturboval před podřízenými“, „Šéf šikanoval úřednice, před jednou onanoval!“, „Skandál v Teplicích? Úředník pustil vraha, který potom zabil 4 lidi: v Teplicích onanoval před podřízenými“.

Na policii už se o onanování nemluvilo

Probační a mediační služba má za úkol pracovat s podezřelými či odsouzenými, zprostředkovat jim dohodu s poškozeným, navrhovat a dohlížet nad alternativními tresty, zkrátka obrousit hrany soudního řízení ve prospěch obou stran sporu. S Fleischmannem ale úřad žádné slitování neměl. Zprávu o údajném sexuálním obtěžování dostali všichni zaměstnanci úřadu, Fleischmann neměl před vyhazovem žádnou šanci se k celé věci vyjádřit. O důvodech svého vyhození se ostatně dozvěděl až z médií.

Vzhledem k textu okamžitého zrušení pracovního poměru neměl šanci jako uchazeč o zaměstnání v oboru, ve kterém měl vzdělání a zkušenosti, protože ze žalobce činí osobu s charakterovým defektem, sexuálního devianta, což není vlastnost vyhledávaná u pracovníka v oboru komunikace a mezilidských vztahů.
Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1

Fleischmann se obrátil na soud, který mu poměrně rychle dal zapravdu. Policejní šetření totiž žádné nevhodné chování Emila Fleischmanna neodhalilo. Naopak před policií vzaly podřízené zpět svoje tvrzení, že před nimi onanoval. Nově uvedly, že „opakovaně docházelo ze strany žalobce v jejich přítomnosti k nevhodným pohybům rukou umístěnou v kapse kalhot v oblasti rozkroku,“ uvádí rozsudek. Podřízené dál trvaly na tom, že je Fleischmann šikanoval.

Na zaměstnání v oboru neměl šanci

Soud už v roce 2014 rozhodl, že byl šéf okresní Probační a mediační služby vyhozen neoprávněně,  a přiznal mu alespoň náhradu ušlé mzdy. Na omluvu ale Fleischmann musel čekat dalších téměř osm let. Mezitím ho navíc potkaly zdravotní komplikace a samozřejmě i problémy se sháněním práce. To všechno popisuje čerstvý rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 z 8. listopadu, který má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

„Vzhledem k textu okamžitého zrušení pracovního poměru neměl šanci jako uchazeč o zaměstnání v oboru, ve kterém měl vzdělání a zkušenosti, protože ze žalobce činí osobu s charakterovým defektem, sexuálního devianta, což není vlastnost vyhledávaná u pracovníka v oboru komunikace a mezilidských vztahů. Dne 25. 11. 2013 se ocitl bez práce, bez jakéhokoliv zdroje příjmu, v existenční krizi, bez vyhlídky na nalezení zaměstnání,“ stojí v odůvodnění rozsudku.

Soudkyně Jaroslava Lobotková v rozsudku uvedla i to, že Fleischmann dodnes pravidelně používá psychofarmaka a navštěvuje psychologa. Soudní znalec navíc přidal poruchy osobnosti způsobené právě složitou životní situací. Po vyhození z práce musel Fleischmann navíc opakovaně do nemocnice s akutní leukémií a ani profesně se mu nedařilo. Celá jeho kariéra, veškeré vzdělání a kvalifikace v oboru mu byly k ničemu.

K tomu všemu se táhnou i soudy. Omluva zveřejněná na serveru iDnes.cz je totiž jen jednou částí sporu, ve hře jsou další části obžaloby včetně vyššího finančního odškodnění, které bývalý státní úředník požaduje. To už je ale práce pro odvolací soud.

Fleischmann se totiž podle rozsudku dočkal pouze 200 tisíc místo pěti milionů, které požadoval jako nemajetkovou újmu. Kompenzaci za zdravotní problémy soud vyčíslil na 800 tisíc, zatímco žalobce požadoval o 600 tisíc vyšší částku. Vydavatelství MAFRA a.s. a Czech News center a.s. se s Fleischmannem už dřív vyrovnala mimosoudně.

Reklama

Doporučované