Hlavní obsah

„Stávkujeme za odpovídající platy,“ zní i z psychiatrické nemocnice

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Předsedkyně odborů v Psychiatrické nemocnici Dobřany. Sama do Prahy nevyrazila kvůli nemoci.

Reklama

Vláda v rámci konsolidačního balíčku omezila i fond určený na benefity. Pro profese, které májí nízké platy, je to přitom často faktor, podle kterého si vyberou zaměstnavatele, vysvětluje odborářka z dobřanské nemocnice.

Článek

Zaměstnanci mluví o obřím areálu Psychiatrické nemocnice Dobřany jako o městě ve městě. Není divu. Na 32 odděleních tu více jak 1200 lidí pečuje o podobný počet pacientů, a to od těch nejmladších až po seniory.

Zdejší odbory mají přes 500 členů, a tak kdo neměl vypsanou službu, jel podle předsedkyně odborové organizace Soňi Vytiskové během pondělí protestovat do Prahy.

„Bojujeme za všechny pracovníky. Za to, aby všichni měli odpovídající platy,“ vysvětluje Seznam Zprávám odborářka a nemocniční personalistka v jedné osobě.

Popisuje, že současná situace je složitá: mají problém sehnat kuchaře, topiče nebo instalatéry. Soňa Vytisková zdůrazňuje, že jsou rádi za každého, kdo se přihlásí.

U pomocných profesí je podle ní problém v tom, že platy jsou velmi nízké. „Kuchař se zkušenostmi si vydělá zhruba 24 tisíc hrubého měsíčně,“ říká a vysvětluje, že lidé se proto velmi často o práci rozhodují na základě benefitů.

A i ty se mají v příštím roce v rámci konsolidačního balíčku vlády Petra Fialy seškrtat. Na Fond kulturních a sociálních potřeb má jít polovina peněz než letos a navíc ještě z poloviny mají peníze jít jen na penzijní připojištění.

„Jsou to peníze, za které si lidé vybírali příspěvky na dovolenou, na tábory, nebo třeba na brýle,“ popisuje Soňa Vytisková a bojí se, že se nově nebudou jen špatně shánět noví zaměstnanci, ale i stávající kvůli tomu mohou odejít za lepší platovou nabídkou.

Souhlasí s tím i dvě pracovnice, které jsou ve volné chvíli na vzduchu před hlavní budovou. „Kolegové jsou v Praze. Jsme rádi, že za nás bojují,“ poznamenávají.

V Praze za zdravotníky na demonstraci promluvil předseda Českého lékařského odborového klubu Martin Engel. Vysvětlil, že zdravotníci nechtějí, aby jejich protest poznamenal péči. „Nenechme se postavit proti sobě,“ vzkázal pacientům s tím, že původně se lékaři ohradili proti úpravě přesčasů, která by z nich udělala nevolníky. „Nyní chceme víc, chceme pro vás pacienty a nás zdravotníky zachovat kvalitní a dostupnou zdravotní péči,“ uvedl.

Reklama

Doporučované