Hlavní obsah

Stojí tisíce, zájem je enormní. Na onkologickou prevenci se čeká i přes rok

Foto: Shutterstock.com

Napříč Českem je osm Komplexních onkologických center. Ilustrační foto.

Reklama

Komplexní onkologické prohlídky mohou odhalit nemoc už v zárodku. Vyhlídky na vyléčení jsou v takovém případě lepší, samotná léčba je navíc méně náročná.

Článek

„Volala jsem na Masarykův onkologický ústav minulý týden. Musela jsem to zkoušet několikrát, linka byla dvakrát obsazená. Termín jsem nakonec dostala v květnu příštího roku,“ popisuje padesátnice Jana, která se rozhodla podstoupit preventivní onkologickou prohlídku.

O službu je obrovský zájem navzdory poměrně vysoké ceně – za vyšetření v Brně zájemce zaplatí 8500 korun. „Za tu jistotu mi to stojí. Můj tatínek navíc zemřel na rakovinu slinivky, pravděpodobnost onemocnění je proto v naší rodině vyšší,“ vysvětluje Jana.

Jinde je nápor menší. Například v Komplexním onkologickém centru Nemocnice AGEL Nový Jičín se každý týden ozvou přibližně dva až tři zájemci.

„To je pro naši ambulanci optimální, neboť vyšetření jsou časově náročná a ambulance je v tuto chvíli k dispozici pacientům jednou týdně,“ říká Michaela Hrouzková z ambulance preventivní onkologie.

„Naší snahou je, aby prohlídka byla maximálně komplexní. Všechna vyšetření na sebe navazují a dají se absolvovat za přibližně dvě hodiny v rámci jedné návštěvy,“ přibližuje.

Všechna najednou lze absolvovat v jednom z Komplexních onkologických center, a to bez doporučení praktického lékaře. Kromě Brna a Nového Jičína prohlídky nabízejí v Praze, Ostravě, Liberci, Olomouci, Ústí nad Labem a ve Zlíně.

CentrumCena preventivní prohlídky (v Kč)
Fakultní nemocnice Olomouc7900
Fakultní nemocnice Ostrava6500
Nemocnice Nový Jičín8000
Krajská nemocnice Liberecpro muže 9700, pro ženy 8800 (včetně mamografického vyšetření 9800)
Krajská zdravotní – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem6000
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně5500–6000
Thomayerova nemocnice v Praze10 000
Masarykův onkologický ústav v Brně8500

Faktorem je i nadváha

Například v již zmíněném Novém Jičíně tvoří základ prohlídky komplexní rozhovor a fyzikální vyšetření klinickým onkologem. Důraz je kladen na anamnézu a rizika vyplývající z případných dalších onemocnění, životního stylu, životosprávy nebo výskytu onkologických onemocnění v rodině.

Fyzikální vyšetření zahrnuje poslech plic a srdce, pohmat břicha, vyšetření kůže, lymfatických uzlin a konečníku. Součástí je také EKG, měření krevního tlaku, pulzu, ale i BMI a obvodu pasu.

„Posuzujeme totiž i případné metabolické riziko, jež může mít s nádorovým onemocněním souvislost. Navíc tím zohledňujeme další nejčastější příčinu úmrtí, tedy kardiovaskulární choroby,“ vysvětluje Hrouzková.

Následuje odběr krve a rentgen plic, ultrazvukové vyšetření břicha, kontrola varlat u mužů a prsů a podpaží u žen. „Preventivní onkologická prohlídka je designována tak, abychom zachytili nejčastější nádorová onemocnění pro daná pohlaví s tím, že se ale snažíme individualizovat svá doporučení pro konkrétní klienty,“ doplňuje lékařka.

Prohlídku v této podobě poskytuje nemocnice v Novém Jičíně přibližně pět měsíců. Za tu dobu tam již zachytili nádory na prostatě a vaječnících. Několik pacientů také upozornili na to, že mají nárok na genetické testování.

„Často to lidé netuší, protože množství nádorových onemocnění v rodině touto optikou zatím nikdo neposuzoval, jelikož se jedná o zdravé jedince. Vychází to ale z jejich rodinné anamnézy,“ vysvětluje Hrouzková.

V Krajské zdravotní – Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem je prohlídka rozdělená do tří návštěv. Při první se člověk registruje a zaplatí tři tisíce korun. Následuje EKG a odběr krve.

Na druhé návštěvě ho čeká rentgenové vyšetření plic a ultrazvukové vyšetření břicha. U mužů navíc kontrola scrota (šourku). Poslední návštěva může nastat ve chvíli, kdy jsou známé výsledky z těchto vyšetření. Lékař je zhodnotí a napíše lékařskou zprávu s patřičným doporučením.

„Od začátku března se zatím objednalo 11 klientů – u sedmi již probíhají vyšetření, zbytek teprve čeká na registraci,“ popisuje mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Za rok 2022 provedli 18 onkologických prevencí. „U každého pojištěnce bylo – vzhledem k věku a pohlaví – dáno doporučení na pravidelný onkoscreening u praktického lékaře. Čtyři dostali doporučení na gastro-koloskopii kvůli skrytému krvácení. Dvě ženy byly odeslané na gynekologii, bohužel i z důvodu nedocházení na prevence,“ vypočítává.

Přispívají i pojišťovny

Pokud se na onkologické onemocnění přijde včas, je léčba pro pacienta méně náročná a vyhlídky na vyléčení výrazně lepší než při pozdním záchytu nemoci.

Některé pojišťovny proto na prevenci poskytují příspěvky. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá tři tisíce korun lidem starším 35 let poté, co uhradí celou částku za vyšetření v jednom z výše uvedených zařízení.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna doplatí lidem ve stejné věkové skupině až dva tisíce korun. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (211) potom přispívá dětem až 1500 korun, dospělým až 500 korun.

Existují ale i další možnosti prevence. „Jednoznačně vždy doporučujeme využívat standardních prohlídek u praktických lékařů, na které mají lidé nárok zdarma jednou za dva roky, taktéž screeningových programů a zaměřit se na primární prevenci,“ říká Michaela Hrouzková z ambulance preventivní onkologie v Novém Jičíně.

Tou je snaha o zdravou životosprávu, pohyb, omezení stresu a samozřejmě vynechání kouření a alkoholu. „To je nejlevnější, ale zcela nejlepší onkologická prevence,“ podotýká.

Dále by podle ní lidé neměli podceňovat neurčité příznaky, jako je dlouhodobá únava nebo hubnutí bez zjevné příčiny „Měli by naslouchat tělu a při jakýchkoliv pochybnostech navštívit odborníka. Nemůžeme bohužel ovlivnit všechno, ale určitě každý z nás pro své zdraví může udělat hodně, a nejvíc možná právě těmi obyčejnými věcmi,“ myslí si.

„Dnešní doba je rozhodně finančně napjatá, ale jestli se nějaká investice vyplatí stoprocentně, pak je to ta do našeho zdraví,“ uzavírá Hrouzková.

„Z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazeny všechny zdravotní služby, které jsou indikovány. Například praktický lékař tedy může pro pacienta obdobná vyšetření vyžádat,“ doplňuje Mrákotová z Krajské zdravotní.

Reklama

Doporučované