Hlavní obsah

Policie bránila před davem vlajku Ukrajiny na Národním muzeu. Dva muži zraněni

Foto: TASR / Profimedia, ČTK

Policie brání Národní muzeum, na které zaútočili proruští agresoři.

Reklama

aktualizováno •

Protestní akce na Václavském náměstí měla agresivní závěr namířený proti Ukrajině.

Článek

Několik stovek demonstrantů z protestu nazvaného původně „Proti bídě“ se po skončení akce přesunulo z Václavského náměstí pod Národní muzeum a dožadovali se stažení ukrajinské vlajky, která na historické budově visí.

Protestu na Václavském náměstí se předtím zúčastnily podle odhadů tisíce lidí, mnozí z nich nesli na oblečení proruské symboly. Ke stažení ukrajinské vlajky z budovy muzea vyzýval už před akcí megafonem jeden z aktivistů.

Do muzea, před nímž stáli policejní těžkooděnci, se podle mluvčí policie Violety Siřišťové pokusilo dostat několik desítek lidí. Po opakovaných výzvách, aby zanechali protiprávního jednání, osmnáct lidí policie zajistila.

Dva z policistů byli při odrážení agresorů zraněni a odvezeni do nemocnice.

Demonstranti vyzývali ke stržení ukrajinské vlajky, několik set dalších je z druhé strany magistrály podporovalo pokřikem „sundejte ten hadr“ či „Čechy Čechům“, které po několika minutách změnili na „českou vlajku“.

Později dorazily policejní posily. Na schodech před budovou muzea došlo k několika strkanicím, dav na protější straně magistrály při nich křičel na policisty „mlátí naše lidi“. Zhruba po hodině se demonstranti začali rozcházet.

Ministr vnitra Vít Rakušan pro ČTK uvedl, že závěr akce považuje za nepřípustný. „Očekávám, že organizátoři se od těchto projevů násilí distancují. Vyvolává to totiž dojem, že celá tzv. demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace, a k takovým projevům rozhodně nemůžeme být tolerantní,“ uzavřel Rakušan.

Reklama

Související témata:

Doporučované