Hlavní obsah

Popadané stromy odřízly desítky tisíc domácností od elektřiny

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli stromům popadaným na vedení byly v Česku desítky tisíc domácností bez elektřiny. Energetici postupně odstraňují množství poruch na vedení vysokého i nízkého napětí.

Článek

Navečer zůstalo bez elektřiny ještě několik tisíc domácností. ČEZ jich k 18:00 evidoval asi 3500, hlavně ve Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON, bylo potřeba kolem 16:30 obnovit dodávky asi pro 1500 odběratelů, především na jihu Moravy a ve Zlínském kraji. Informovali o tom mluvčí obou energetických společností.

Poruchy se daří energetikům odstraňovat, ráno bylo bez proudu přes 90 tisíc odběratelů. Vítr a popadané stromy dnes komplikovaly provoz také na silnicích i železničních tratích. Problémy byly mimo jiné na severu Moravy, v Olomouckém kraji, na Vysočině, v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji či na východě Čech. Hasiči měli stovky výjezdů.

Situace se podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové uklidňuje. Kolem 14. hodiny energetici pracovali na opravách 65 poruch vysokého napětí. „V kraji Moravskoslezském zůstává bez napětí 3000 odběrných míst, v kraji Zlínském 2500 a 2300 v kraji Královéhradeckém. Ve středních Čechách zbývá připojit 1300 odběratelů k hladině vysokého napětí. V ostatních krajích se již situace blíží naprosto běžnému stavu distribuční soustavy,“ uvedla Holingerová.

Společnost EG.D, která je součástí skupiny E.ON, evidovala k 15. hodině na svém distribučním území poruchy asi u 2200 odběratelů. Mluvčí E.ON Roman Šperňák ČTK řekl, že nejvíc poruch je nyní na jihu Moravy. V jižních Čechách jde podle něj už jen asi o dvacítku míst bez elektřiny.

Problémy v dopravě byly dopoledne například na silnici II/446 u Kopřivné na Šumpersku, na kterou spadlo deset stromů. Kvůli spadlému stromu byla dočasně neprůjezdná silnice III/3696 v Loučné nad Desnou na Šumpersku. Časně ráno na silnici I/11 z Jablonného nad Orlicí směrem na Červenou Vodu spadl strom na projíždějící auto. Hasiči vyprostili dvě osoby z vozu a předali do péče zdravotníkům. Na Vysočině nastaly problémy na silnici I/19 mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Lesoňovicemi a na vozovce II/402 mezi Třeští a Stonařovem, kde ležely popadané stromy.

Silničáři nedoporučují průjezd po silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Úsek silnice se uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion.

Hasiči měli kvůli počasí, nehodám a popadaným stromům stovky výjezdů. Práci jim na mnoha místech komplikoval vítr. V Olomouci například zajistili střechu na vazební věznici.

Pád stromů na koleje zastavil provoz také na několika železničních tratích, například mezi Krnovem a Moravským Berounem, mezi stanicemi Branná a Jindřichov na Moravě či mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem na Šumpersku. Vlaková doprava byla ráno omezená také v úseku Teplice nad Metují až Hronov na Náchodsku, mezi Náchodem a Chocní na Orlickoústecku a Jičínem a obcí Butoves na Jičínsku.

Kvůli výpadkům proudu byly dopoledne mimo provoz například lanovky a vleky v lyžařském areálu Ski aréna Karlov v Karlově pod Pradědem v Jeseníkách. Odpoledne se opět rozjely.

Kvůli větru dnes zůstala zavřená zoologická zahrada v Ostravě. Po pátečním silném větru je dnes uzavřená také liberecká zoo. Vítr tam způsobil škody za tisíce korun, poškodil oplocení a zábradlí. Řádění vichřice se tam stalo osudným jednomu z hříbat koně převalského, kterému spadlý strom způsobil tříštivou zlomeninu. Zoologové ho po konzultaci s veterinářem nechali uspat. Úraz by nebylo možné vyléčit. Ostatní zvířata jsou v pořádku.

Reklama

Doporučované