Hlavní obsah

Syfilis na vzestupu. Na vině je menší strach z HIV i seznamovací aplikace

Foto: Shutterstock.com

Vliv na šíření pohlavně přenosných chorob mají seznamovací aplikace jako jsou Tinder, Grindr nebo Bumble.

Lékaři zaznamenávají výrazný nárůst nákaz syfilidou. Šíření se nevyhnulo ani Česku, kde se počet případů za pět let zvýšil o 40 procent. Mezi nemocnými jsou i děti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestože je společnost v otázkách sexu otevřenější, pohlavně přenosné choroby zůstávají tabu. A to i navzdory rapidnímu nárůstu infekcí.

„Moc se o nich nemluví, nikdo se jimi nechlubí. Je to ale infekce jako každá jiná. Když ji dostanete, měli byste ji ihned začít řešit a co nejdříve přeléčit,“ shrnuje lékař Filip Skokan z I. dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, který se syfilidě věnuje vědecky.

Historicky nejvyšší číslo

Data mluví jasně: americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zaznamenala mezi lety 2018 a 2022 osmdesátiprocentní nárůst případů syfilis. V Evropské unii se za stejné období počet nakažených zvýšil o 41 procent. Česko pak kopíruje čísla EU – nárůst je čtyřicetiprocentní.

Větší množství případů pozoruje i dermatovenerolog Skokan ve své praxi. „V roce 2022 jsme jen na naší klinice měli 63 případů syfilis, o rok později 120 případů. To je velký nárůst, loni šlo navíc o historicky nejvyšší číslo. Třeba v roce 1984 tady byly čtyři případy, v roce 1993 žádný,“ uvádí příklad.

Důvodů rostoucích čísel je podle něj řada. „V odborné literatuře jsou zmiňovány výchovné a sociální faktory, jako je třeba střet generací, posun v morálních hodnotách, podceňování nebezpečí pohlavních chorob nebo dostupná antikoncepce,“ vyjmenovává.

Navíc je víc společensky akceptované mít větší množství sexuálních partnerů. S tím souvisí i to, že do manželství lidé vstupují později a před jeho uzavřením oproti předchozím generacím více experimentují.

Mizí víra, nastupuje extáze

„Svým studentům říkám příklad, že moje babička byla provdaná za dědu a celý život byli jen spolu. V dnešní době je trendem mít několik partnerů za rok, což je spojeno s rizikovostí. Roli má i snížený vliv náboženství a měnící se pohled na tradiční rodinu,“ komentuje Skokan.

Na vině je ale i rostoucí konzumace alkoholu a drog. „To je významný faktor. Je lepší ekonomická situace, alkohol je dostupný i v nízkých věkových skupinách. Riziko přenosu pohlavních chorob výrazně zvyšuje i dostupnost drog jako třeba MDMA (extáze, pozn. red.) nebo kokain. Pod vlivem drogy se lidé více socializují a v daný moment nemyslí na bezpečnost, třeba na používání ochranných pomůcek,“ vysvětluje.

Syfilis (příjice)

Syfilis je sexuálně přenosná infekce, která je způsobena bakterií Treponema pallidum. Onemocnění se vyskytuje celosvětově a lze jej léčit pomocí antibiotik. Bez léčby však může mít těžký průběh s devastujícími následky.

Vzhledem k mimořádné citlivosti původce k vnějším podmínkám (vyschnutí, dezinfekce, UV záření) se syfilis přenáší pouze při velmi blízkém kontaktu mezi lidmi:

Nebezpečí seznamovacích aplikací

Skokan zmiňuje také vliv seznamovacích aplikací jako jsou Tinder, Grindr nebo Bumble. „Dle mého průzkumu, který jsem prováděl na 100 syfiliticích na naší klinice, mělo 70 procent osob kontakt s neznámou osobou. To je obrovské číslo. Tím pádem se nám nedaří osoby dostatečně trasovat,“ upozorňuje.

Seznamovací aplikace kontakt s neznámými lidmi ulehčují. Mnohdy ale vystupují anonymně nebo například používají falešná jména. Takové osoby jsou pro lékaře a hygieniky zpětně nedohledatelné.

„Daný člověk nemůže dostat od hygieny oznámení, aby se dostavil na testování. Vyhne se tedy léčbě a může chorobu šířit dál,“ podotýká Skokan.

Jak už bylo zmíněno, velký vliv na šíření pohlavně přenosných chorob mají lidé s rizikovým sexuálním chováním. Jde o osoby, které mají nechráněný sex s vysokým počtem partnerů.

Přípravek proti nákaze HIV

Tito lidé užívají často takzvaný PrEP (preexpoziční profylaxi). Jde o přípravek, který slouží jako prevence proti HIV. „Má mnoho svých pozitiv, ale i negativ. Lidé ztrácí strach a zábrany. Ale nejsou chránění před jinými pohlavními chorobami, včetně syfilis. PrEP je cílený pouze na jednu infekci – virus HIV,“ říká Skokan.

Zájem o PrEP vzrostl v posledních několika letech. V Česku je dostupný na předpis a zájemci za něj měsíčně zaplatí okolo tisícikoruny.

Desítky nakažených dětí

Nákaza syfilis se netýká pouze dospělých. Statistiky evidují desítky infikovaných dětí ročně. „K nákaze syfilis může dojít i přenosem na plod od nakažené matky během těhotenství. Jedná se potom o takzvanou vrozenou syfilis. U starších dětí je v případě získané syfilis nutno myslet na možnost pohlavního zneužití,“ varuje Skokan.

Současná generace dětí ale také dříve pohlavně dospívá. Kvůli sociálním sítím mají jednodušší přístup k sexuálním obsahům i pornografii. Není potom výjimkou, když zahajují sexuální život například okolo jedenáctého až třináctého roku života.

Rizika podle Skokana navíc prohlubují problémy ve vzdělávání: na školách často úplně chybí sexuální výchova. „To je velký problém. Ministerstvo školství i lidé pracující ve školství tvrdí, že výuku zásad bezpečného sexu a sexuální výchovu mají zakotvenou v osnovách. Z mého pohledu je ale nedostatečná, děti nejsou připravované,“ kritizuje.

„Nejsou dostatečně informované o tom, jaké jsou hrozby ohledně sexuálně přenosných chorob, s čím se můžou potkat, jaká rizika jsou na internetu a sociálních sítích.“

Kdy vyhledat lékaře?

Onemocnění se může projevovat různými způsoby. V primárním stadiu většinou vzniká vřed v oblasti genitálu nebo na sliznici. „Je nebolestivý, většinou se zhojí, takže lidé ho mohou přejít,“ říká Skokan.

Neléčená infekce se ale následně šíří do celého organismu a na kůži či sliznicích se mohou objevit různé vyrážky. Přestože i ty časem vymizí, po nějaké době - často až po letech - může dojít k postižení vnitřních orgánů, kostí, nebo dokonce nervového systému.

Zásadní je proto vždy co nejdříve kontaktovat lékaře. A to i v případě, když člověk zjistí, že byl v kontaktu s nakaženou osobou. „Je vždycky lepší se poradit, i když nemáte žádné příznaky,“ doporučuje lékař.

„Když přijdete včas, ve většině případů vás vyléčíme úplně, bez doživotních následků. Ale čím více se čísla budou zvyšovat, tím se zvyšují i rizika. Může nastat celá řada problémů, například rezistence na některá antibiotika,“ dodává.

I když je onemocnění v dnešní době léčitelné, pacienty čeká několik nepříjemností. Ze zákona se povinně musejí nechat hospitalizovat a i po odchodu z nemocnice mají dlouhou dobu povinnost docházet na testování. Nesmí mít také pohlavní styk do odvolání lékaře, darovat krevní deriváty nebo například pracovat v potravinářském průmyslu.

Nákaza navíc často odkryje i některá rodinná tajemství. „Stává se docela často, že pacienti mají rodinu, manželky a manžely. Odhalí i případy nevěry, což pacienti často chtějí zatajit. Měli by si ale uvědomit, že zdraví, a to jak jejich, tak jejich sexuálních partnerů, je přednější,“ krčí rameny.

Související témata:
Pohlavní choroby
Syfilis

Doporučované