Hlavní obsah

Tři velké případy pro příští rok. Jeden do včera ležel v trezoru ve Sněmovně

Foto: vláda.cz

Vydají, nebo nevydají poslanci bývalého premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání? Rozhodne se na začátku roku 2022.

Reklama

Poslancům včera vypršela lhůta k prostudování spisu ke kauze Čapí hnízdo. Ta se řadí k hlavním případům, jejichž vývoj budeme v následujícím roce sledovat.

Článek

Článek si také pusťte v audioverzi.

Během následujícího roku mají u soudu padnout rozsudky ve dvou velkých případech.

V tom prvním brněnská krajská soudkyně Jaroslava Bartošová už nejspíše na konci ledna řekne, zda si několik bývalých členů hnutí ANO vybudovalo v Brně rozsáhlý korupční systém, z něhož inkasovali úplatky za veřejné zakázky, a zda za to skončí ve vězení.

Ve druhém případě se pak čeká, zda ústecký krajský soudce Jiří Blažek potvrdí, že se na severozápadě Čech před lety manipulovalo rozdělování evropských dotací ve prospěch konkrétních podnikatelů. I v této kauze čelí obžalobě ve své době vlivní politici – bývalí hejtmani nebo jejich náměstci.

Ač jde o opravdu velké kauzy, které léta zaměstnávají média, větší pozornost bude jistě upřena jinam: na pražského žalobce Jaroslava Šarocha a jeho postup v případu Čapí hnízdo, který se týká bývalého premiéra Andreje Babiše.

Žalobce má po řadě odkladů konečně rozhodnout, zda pošle Babiše – nyní už řadového poslance – před soud, nebo případ odloží. Než bude moci verdikt padnout, musí Babiše jako opětovně zvoleného zákonodárce Sněmovna vydat k trestnímu stíhání.

Poslanci měli do 28. prosince čas na to, aby si před hlasováním o Babišově vydání spis prostudovali.

„Spis je v devadesáti šanonech, ve třech almarách a v trezoru. Prostudovala jsem poslední tři svazky,“ popsala poslankyně a členka mandátového a imunitního výboru Lucie Potůčková (Starostové).

„Vše probíhalo za přísných podmínek stanovených státním zástupcem,“ doplnila s tím, že poslanci například nesměli mít s sebou u spisu třeba mobilní telefon.

Poslanci mandátového a imunitního výboru už avizovali, že si chtějí na své jednání pozvat také žalobce Šarocha. „Se spisem jsem měl možnost se seznámit, ale k tomu, abych zaujal jasné stanovisko, si potřebuji ještě několik věcí ujasnit,“ uvedl místopředseda tohoto výboru a poslanec Pavel Staněk (ODS).

Přesto už někteří členové mandátového a imunitního výboru říkají, že budou hlasovat pro.

„Můj názor na vydání Andreje Babiše se nijak nezměnil a osobně budu hlasovat pro. Aktéři mají právo na spravedlivý proces a veřejnost má právo se konečně dočkat jeho výsledku. Je v pořádku, že je spravedlnost slepá, ale neměla by být tak strašidelně pomalá,“ uvedla Potůčková.

Na to, že se kauze táhne, upozorňuje také poslanec Staněk. „O svém názoru budu informovat nejprve kolegy z mandátového a imunitního výboru. Jak víme, jde bezpochyby o nejednoduchý a dlouhou dobu se vlekoucí se případ,“ podotkl Staněk.

Zatímco v kauze Čapí hnízdo se čeká na to, jestli skončí u soudu, v dalším případu, který se přímo dotkl hnutí ANO, se už čeká na rozsudek.

Případ rozdělování zakázek na radnici městské části Brno-střed se u soudu projednává řadu měsíců. Na konci ledna by měla soudkyně Jaroslava Bartošová verdikt vynést.

Hlavnímu obžalovanému, bývalému místostarostovi Brna-střed za hnutí ANO Jiřímu Švachulovi navrhla přitom státní zástupkyně čtrnáct let vězení. A to přesto, že Švachula u soudu odmítl, že by se podílel na ovlivňování veřejných zakázek nebo že by stál v čele kriminalisty popsaného korupčního systému.

Vysoké tresty požaduje žaloba také pro další obžalované. Třeba pro dalšího tehdejšího člena Babišova hnutí Petra Liškutina, který na radnici pracoval jako vedoucí investičního odboru. Tomu pak žalobkyně navrhla třináct let vězení.

Vyšetřovatelé popsali, že skupina, v jejímž čele byl podle obžaloby Švachula, ovlivnila stavební zakázky na opravy bytových domů až za půl miliardy korun.

Policisté také tvrdí, že z každé soutěže šlo okolo deseti procent na úplatky. Ty podle státního zastupitelství dosáhly částky okolo 47 milionů korun. Dokládají to mimo jiné i záběry schůze, které během vyšetřování policie skrytou kameru pořídila.

Pro hnutí ANO má Švachulova kauza ještě další nepříjemnost. V odposleších zajištěných policií při vyšetřování se totiž objevila opakovaně jména Babišova klíčového muže Jaroslava Faltýnka a jeho syna.

Ani Jaroslav Faltýnek, ani jeho syn Jiří Faltýnek však nebyli z ničeho obviněni. Oba zároveň odmítli, že by se na ovlivnění zakázek jakkoliv podíleli.

Během roku 2022 bude u soudu pokračovat také proces v dalším velkém případu – jedné z největší kauz manipulací kolem evropských dotací.

Jde o kauzu, ve které se u ústeckého soudu řeší, zda se na severozápadě Čech ovlivňovalo rozdělování miliard korun z Evropské unie. V této souvislosti byli obžalováni třeba podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Jana Vaňhová, Josef Novotný a Jiří Šulc.

Reklama

Doporučované