Hlavní obsah

Ukrajinky sbírají klestí a sází stromky. Lesy jim platí 125 korun na hodinu

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

K práci většinou není potřeba větší fyzická síla, je tedy vhodná i pro ženy.

Reklama

Do Lesů města Brna nastoupilo prvních deset ukrajinských běženců. Výhodou práce je, že k ní nepotřebují znalost češtiny. Lesy nabídly zhruba 50 pracovních míst, k dispozici mají i ubytování.

Článek

Ukrajinci, kteří si hledají zaměstnání v Česku, naráží často na jazykovou bariéru. To ale není problém při práci u Lesů města Brna, které uvolnily zhruba 50 pracovních míst. K práci v lese většinou není potřeba větší fyzická síla, je tedy vhodná i pro ženy.

„Je výhoda, že jsme v jarním období, kdy je práce dostatek. Jedná se o práce spojené s obnovou lesa, v našem případě máme spoustu kalamitních holin v důsledku loňské a předloňské kůrovcové kalamity,“ uvedl inspektor Lesů města Brna Pavel Jordan.

Jsou to jednoduché manuální práce, jako je shrnování klestí, odstraňování těžebních zbytků, výstavba oplocenek na ochranu kultur nebo sázení stromků. Pracovníci jsou placení v úkolové mzdě, výdělek se pohybuje okolo 125 korun na hodinu.

Myslíme si, že tito lidé by neměli zůstat sedět na ubytovnách, v tělocvičnách a jiných zařízeních, kde by přemítali o svých černých myšlenkách.
Pavel Jordan, inspektor Lesů města Brna

Mezi prvními příchozími jsou zatím jen ženy. Všechny mluvily jen ukrajinsky a byly ostýchavé, s reportérkou Seznam Zpráv se bavit nechtěly. Pár slov řekla jen dvacátnice Halina, která do Česka přijela dva dny po vypuknutí války. „Česku jsme velmi vděční za přijetí,“ přetlumočil její kolega z ukrajinštiny.

Podle Jordana není vhodné, aby do lesa přicházely matky se svými dětmi. „Samozřejmě, jsou tu nějaké maminky, které pracují, protože se jim podařilo umístit děti do mateřské školky. Je tu i jedna babička, která se stará o několik svých vnoučat i další děti, aby ty mladé ženy mohly vykonávat nějakou výdělečnou činnost,“ řekl.

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Lesy města Brna uvolnily zatím asi 50 pracovních míst pro občany Ukrajiny.

Lesy města Brna se tímto způsobem snaží pomoct příchozím Ukrajincům. „Myslíme si, že tito lidé by neměli zůstat sedět na ubytovnách, v tělocvičnách a jiných zařízeních, kde by přemítali o svých černých myšlenkách o tom, koho ztratili nebo co všechno nechali na Ukrajině. Tím, že se zapojí do alespoň trochu běžného života, přijdou na jiné myšlenky, začnou myslet pozitivně a vydělají si i nějaké peníze,“ vysvětlil Jordan.

Zároveň s prací nabídly Lesy města Brna ukrajinským běžencům ubytování. Doposud ubytovaly jednu rodinu se třemi dětmi ve služebním bytě v Kuřimi, který pro tento účel plně vybavily. V současné době uvolňují další objekt na bydlení, kde budou moct nabídnout osm až deset míst.

„Chtěli jsme, aby pomoc byla komplexní. Domluvili jsme se na zkušební době jednoho měsíce, kdy byt budou užívat zcela bezplatně, včetně energií. Po měsíci situaci vyhodnotíme a v případě, že budou nějakým způsobem ekonomicky soběstační, se budou alespoň částečně podílet na úhradách služeb,“ popsal Jordan.

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Po zimě je v lese práce dostatek. Většinou je spojená s obnovou lesa, například po loňské a předloňské kůrovcové kalamitě.

Nabídku pomoci zadali do různých systémů, na Úřad práce a přes složky magistrátu. „Měli jsme štěstí v tom, že jsme navázali kontakt s naším dlouholetým pracovníkem z Ukrajiny. Má snahu se postarat o své blízké, kteří před tím válečným konfliktem prchají. Navázali jsme s ním spolupráci,“ řekl Jordan.

Yriy Zelinskyy je původem ze západu Ukrajiny, u Lesů města Brna pracuje více než deset let. Když vypukla válka, jeho rodina z Ukrajiny se rozhodla před konfliktem uprchnout do Brna. „Začalo se střílet i ve Lvově a všichni dostali strach, že to bude pokračovat dál. Proto přijeli, aby to tady přečkali,“ popsal.

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Je výhoda, že jsme v jarním období, kdy je práce dostatek, myslí si inspektor Lesů města Brna Pavel Jordan.

Od Lesů města Brna dostali jeho blízcí nabídku ubytování i práce. „Neměli jsme kde bydlet, najít ubytování bylo opravdu těžké. Jsme za to vděční,“ uvedl. V práci pomáhá také s tlumočením mezi češtinou a ukrajinštinou, komunikace je tím pádem snazší.

„S prací v lese jsou spokojení. Je tady čistý vzduch, je tady klid, něco si navíc vydělají,“ uzavřel Zelinskyy.

Lesy města Brna jsou navíc připravené uvolnit další místa. „Například pracovníkům, kteří mají nějakou kvalifikaci typu řidičský průkaz na zemědělské stroje, nabídneme práci s lesní technikou, traktorem, motorovou pilou, křovinořezem a podobně,“ doplnil Jordan.

Reklama

Doporučované