Hlavní obsah

Uprchlické rodiny mají potíže kvůli práci. Zmocněnkyně usiluje o změnu

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Pokoj, který slouží jako nouzové ubytování v Rumburku.

Reklama

Kvůli práci nebo přivýdělku vypadli někteří uprchlíci i se svými rodinami ze systému státní podpory. Paradoxní situaci, na kterou upozornila i reportáž Seznam Zpráv, se snaží řešit i vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Článek

Váleční uprchlíci se v posledních týdnech začali dostávat do existenčních problémů, jejichž kořeny sahají k červencovému zpřísnění české podpory, známé jako Lex Ukrajina V.

Novela mimo jiné zavedla, že na nouzové ubytování mají po více než 150 dnech v Česku nárok pouze zranitelné osoby s dočasnou ochranou, které zároveň splňují podmínky pro humanitární dávku, u níž se zohledňuje i příjem.

Reálně tak uprchlické rodiny kvůli přivýdělku přicházejí o veškerou podporu.

Konkrétní příklad na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ukazuje, že matka dvou dětí starších 10 let by měla mít nárok na celkem 10 110 korun (ona 3130 Kč, každé z dětí 3490 Kč). Pokud ovšem její příjem tuto částku přesáhne, nárok na dávku ztrácí a celá domácnost přichází rovněž i o proplacené nouzové ubytování.

Seznam Zprávy na několika případech ze dvou ubytoven v Praze a Rumburku popsaly, do jakých problémů se kvůli tomu některé uprchlické rodiny dostaly – dluží za bydlení a některé nemají ani na jídlo.

Klára Šimáčková Laurenčíková, zmocněnkyně pro lidská práva a národní koordinátorka pro adaptaci a integraci uprchlíků z Ukrajiny, chce nově nastavená pravidla v dohledné době změnit.

„Snažím se o to, aby se kumulativní podmínka vyřešila,“ říká pro Seznam Zprávy.

Zaměřit se hodlá i na další problémové pasáže, které Lex Ukrajina V přinesl. „Třeba započítávání 100 procent příjmů do výpočtu humanitární dávky. Vede to k tomu, že každý, kdo si vydělá pár tisíc, o tu dávku přijde,“ konstatuje.

Podle ní je možné změny zpracovat poměrně rychle v rámci aktuálně projednávaných zákonů ve Sněmovně. „Pokud by se to povedlo, tak to začne platit od 1. ledna,“ doufá.

Prozatímní řešení

Koordinátorka zároveň mluví o tom, že má do té doby příslib, že úřady práce budou uprchlíkům v nouzi pomáhat skrze dávku mimořádné okamžité pomoci.

„Minulý týden dostaly materiál, který říká: ‚Buďte připraveny na to, že tito lidé budou potřebovat pomoc ze zjevných důvodů, za které nemůžou, a buďte připravení jim mimořádnou okamžitou pomoc poskytnou i opakovaně pro nejbližší měsíce‘,“ dodává Šimáčková Laurenčíková.

Jak Seznam Zprávy popsaly, u nouzového ubytování nezačali úředníci vyžadovat obě podmínky – zranitelnost a nárok na humanitární dávku – hned od července, ale až postupně od září.

Podle Kláry Šimáčkové Laurenčíkové je důvodem to, že se čekalo, až „naběhnou“ data o čerpání humanitárních dávek, což podle ní trvalo až do začátku září.

„Ve chvíli, kdy data jsou, není možné zákon nenaplňovat. Zkoušeli jsme to konzultovat s týmem ministra pro legislativu i s legislativci na Ministerstvu financí a bohužel všichni potvrdili, že by to bylo jinak protizákonné,“ dodává.

Hlavní změny pro uprchlíky od 1. července

Příspěvek pro solidární domácnosti

Od července přestanou dostávat peníze lidé, kteří ubytovávají Ukrajince. Nově budou něco navíc dostávat lidé s dočasnou ochranou v rámci humanitární dávky. Pro plnou výši dávky bude nutné, aby se majitel nemovitosti zaregistroval do evidence bytů a smluv.

Pokud bude uprchlík bydlet v zaevidovaném bytě, dostane příspěvek tři tisíce korun, bez evidence jen 2400 korun.

Úřady ale nově u domácností zkoumají i příjmy, které se od nároků na dávku odečítají.

Humanitární dávka

Nově se od července budou rozlišovat nezranitelné osoby a zranitelné osoby. Těmi jsou děti do 18 let. Studenti do 26 let. Osoby pečující o děti do šesti let. Těhotné ženy. Osoby starší 65 let. Osoby se zdravotním postižením a osoby pečující o osoby se zdravotním postižením.

Po šesti měsících od udělení dočasné ochrany bude dospělé osobě proplácená podpora 3130 korun, zranitelné osobě 4860 korun.

Podrobněji i s kalkulačkou na stránkách MPSV.

Nouzové ubytování

Lidem s dočasnou ochranou, kteří jsou v Česku déle jak 150 dní a nespadají mezi zranitelné skupiny, přestane stát od července proplácet nouzové ubytování.

Reklama

Doporučované