Hlavní obsah

V Česku se řeší první podezření na úmrtí zvířete kvůli obojku proti parazitům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Křeče a záchvaty, které i po několika návštěvách veterináře skončily úhynem. V Česku je první podezření na závažné nežádoucí účinky obojku proti blechám a klíšťatům. Výrobce se proti takové spojitosti ohrazuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Loni na jaře se rodina Jana Námisňáka rozhodla pořídit pro psa a kočku v lékárně obojky proti parazitům.

Zdánlivě banální událost se podle nich stala osudnou pro jejich mourovatou kočku Elsu. Po nasazení obojku u ní začaly záchvaty, pomočovala se a slintala. Majitelé s ní opakovaně navštívili zvěrolékaře, ale marně. Po 13 dnech uhynula.

V Česku jde o první detailně zdokumentovaný případ podezření na nežádoucí vedlejší účinky obojků Foresto, kterým se od loňského roku zabývá Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv.

Podobnými podezřeními se už zabývají média například ve Spojených státech a zprávu k problematice vydal i tamní Kongres (odkazy vedou na stránky v anglickém jazyce).

„Byla to do značné míry náhoda, zvířata si fotíme obden,“ líčí Jan Námisňák, proč si záchvaty natáčel.

Vzpomíná, že nejdříve ho vůbec nenapadlo spojit si potíže s obojkem. Upozornil ho na to až veterinář. „Při třetí návštěvě mi říkal, že by bylo rozumné kontaktovat výrobce,“ zmiňuje.

Záběry záchvatů, kterými kočka Elsa trpěla poslední dny svého života. Zdroj: Jan NámisňákVideo: Jan Námisňák, Seznam Zprávy

Překvapilo ho prý, že po nahlášení problémů výrobci dostal k vyplnění formulář, který má speciální sekci „Další otázky, pokud jsou hlášeny křeče nebo záchvaty křečí“. Dotazník má redakce k dispozici.

Na neurologické příznaky, jako jsou záchvaty, křeče a třes, upozorňuje i příbalový leták – referuje o nich jako o vzácných případech, které se vyskytují u jednoho až 10 zvířat z 10 000.

Veterinář Yaroslav Babchiy, který se o kočku Elsu staral, potvrzuje, že záchvaty i úmrtí dává do souvislosti s obojkem. „Měl jsem podobných případů víc. Měl jsem případ velké mainské kočky, které vypadaly chlupy. Když se obojek sundal, srst zase dorostla,“ říká zvěrolékař.

U Elsy mělo podle něj dojít k tak extrémní reakci zejména proto, že žila v domácnosti se psem, který měl také obojek. „Ona ještě k tomu olizovala pejska, takže dostala větší dávku. Měli by psát upozornění, že v takovém případě může dostat ještě větší dávku,“ míní lékař.

Obojky řeší v USA

Zpráva amerického Kongresu z června 2022 uvádí, že podle deníku USA Today bylo do června 2020 s obojky spojeno 75 tisíc případů vedlejších účinků a 1700 úhynů zvířat.

Po zveřejnění článku v březnu 2021 narostl počet incidentů na 98 tisíc a úhynů na 2500. Zpráva zároveň uvádí, že jen během roku 2020 se ve Spojených státech prodalo téměř 34 milionů obojků.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) pak letos v létě informovala, že po výrobci požaduje další dodatečná opatření, například varování o nežádoucích účincích na obalu, a to včetně instrukce, že v takových případech je nutné obojek sundat.

Agentura také rozdělila registraci léčivého přípravku na dva – jeden pro psy a druhý pro kočky, aby šlo snadněji sledovat data ohledně incidentů. Na závěr agentura registraci obojků omezila na pět let, během této doby bude dále vyhodnocovat data.

Výrobce: Nahlášení neznamená příčinu

Americká společnost Elanco, která za obojky stojí, se proti takové spojitosti ohrazuje.

„O případu nežádoucích účinků, na který se odkazujete, víme a jsme ohledně této věci v kontaktu s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv. Je velmi důležité upozornit, že nahlášení případu nežádoucích účinků ještě neznamená, že přípravek je toho příčinou,“ reagoval zástupce společnost Elanco, podle kterého musí být před potvrzením příčiny případ prošetřen odborníky.

Uvedla, že průběžná celosvětová analýza neprokázala žádnou příčinnou souvislost mezi účinnými látkami a přípravkem Foresto s úmrtím domácích zvířat.

„Od roku 2011, kdy bylo Foresto poprvé uvedeno na trh, bylo až do roku 2022 po celém světě distribuováno více než 80 milionů obojků. Po celou tuto dobu je počet nahlášených případů spojených s obojky Foresto nízký a má klesající tendenci. Velká většina těchto případů se týká nezávažných nežádoucích účinků, jako jsou dočasná ztráta srsti a mírné podráždění kůže v okolí místa aplikace,“ doplnil.

V Česku Foresto, jinde Seresto

Původně obojky uvedla na trh německá farmaceutická společnost Bayer, během roku 2020 ovšem její veterinární divizi koupila americká společnost Elanco.

Obojky jsou v České republice prodávané pod názvem Foresto, stejně jako v pobaltských státech, na Slovensku, v Rumunsku nebo Polsku. V dalších evropských zemích je podle Evropské lékové agentury používané jméno Seresto. Pod tím jsou obojky proti parazitům známé i ve Spojených státech.

Podezření přibývá

Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv ještě případ neuzavřel. „Naším cílem je dosáhnout doplnění informací o rizicích do údajů o přípravku. V tomto smyslu jednáme i v pracovní skupině pro farmakovigilanci,“ popsal Seznam Zprávám ředitel ústavu Jiří Bureš.

Z dat, která má redakce od ústavu k dispozici, vyplývá, že případ Elsy je svojí extrémností a úhynem ojedinělý, ovšem v posledních letech registrují i další hlášení na podezření na vedlejší účinky.

V roce 2019 šlo o dvě hlášení – jedno se týkalo nervových příznaků u psů, druhé kožní reakce. Ve stejném roce ústav řešil i čtyři případy podráždění a alergie u člověka. V roce 2020 ústav evidoval dvě hlášení – na křeče a lokální reakci u psů.

Zatím nejvíce případů zaznamenal ústav loni: vedle případu Elsy i 21 případů lokální reakce u zvířat, čtyři hlášené poruchy pohybu, dvě alergické reakce, jedny potíže s dýcháním a jedny nervové příznaky. Vše u psů.

Letos zatím ústav eviduje pět hlášených lokálních reakci. Současně ale má i hlášení na podezření na nedostatečnou účinnost přípravku – letos například 29krát.

Reklama

Doporučované