Hlavní obsah

Úřady znovu zavalí předčasní důchodci, očekává Jurečka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Náklady prezidentova otálení vypočetlo Ministerstvo práce a sociálních věcí na čtyři miliardy korun.

Reklama

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od ledna zvýší o 360 korun, oznámil v úterý ministr práce a sociálních věcí. Upozornil také na dopady, jaké bude mít prodloužení odchodu do předčasné penze za stávajících pravidel.

Článek

Okno příležitosti otevřel prezident Petr Pavel pro předčasné důchodce. A ti ho podle informací Ministerstva práce a sociálních věcí využívají. O předčasný důchod by mohlo stihnout zažádat během září 10 tisíc lidí.

Díky tomu, že Petr Pavel nepodepsal penzijní reformu do konce srpna, dal lidem další měsíc na to, aby odešli do důchodu ještě za výhodnějších podmínek. Státní rozpočet by to podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí mohlo vyjít na čtyři miliardy korun.

„Už v datech za poslední dva měsíce vidíme, že žádostí přijde více,“ řekl k tomu v úterý ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Prezidentovo rozhodnutí bude znamenat extrémní vytížení úředníků. Už od loňského podzimu jsou přitom zavalení stále přicházejícími novými žádostmi.

„Uděláme maximum pro to, abychom lidi odbavili co nejrychleji. To, že nyní vzroste počet lidí (kteří žádají o předčasný důchod, pozn. red.) a minimálně další dva měsíce si budeme sahat na dno všech personálních kapacit na České správě sociálního zabezpečení, je evidentní,“ dodal Jurečka.

Průměrný důchod skoro 20 700

Druhým důsledkem prezidentova odloženého podpisu je dopad na lednovou valorizaci důchodů. V tomhle případě ale prezidentovo otálení žádný dodatečný výdaj nepřinese. Nutno podotknout, že se jedná jen o shodu okolností. Nově se mají totiž valorizace penzí počítat podle nového vzorečku. Jeho výsledek bude ale v lednu stejný, ať by se použila stará, nebo nová metodika.

Všechny důchody se od ledna zvýší o 360 korun, tedy jak starobní, tak invalidní nebo pozůstalostní. Poroste základní díl penze, zásluhová část nikoliv.

Po 1. lednu by tak měl průměrný starobní důchod vystoupat na 20 693 korun, jeho reálná hodnota vzroste meziročně o 0,9 procenta. Pro státní rozpočet to bude znamenat 12,3 miliardy korun navíc na výdajové stránce.

Ke konci prvního čtvrtletí činil průměrný důchod 19 461 korun. Od letošního června se ještě zvedl kvůli inflaci asi o 760 korun.

„Po červnové mimořádné valorizaci jsme se dostali do situace, kdy zhruba 78 procent starobních důchodů je vyšších než 18 tisíc korun. Naprostá většina důchodů v České republice se pohybuje mezi 18 až 23 tisíci korun,“ dodal Jurečka.

Valorizace se odvíjí od inflace a částečně také od vývoje reálných mezd. Doposud se penze valorizovaly o polovinu růstu reálných mezd, podle novely půjde do budoucna jen o třetinu. Jenže v Česku podle posledních dat reálné mzdy nerostou, naopak.

„I kdyby platila nová právní úprava, výsledek by byl naprosto stejný,“ upřesnil ministr práce a sociálních věcí.

Mezi roky 2018 až 2021 se důchody zvýšily asi o 3,5 tisíce korun. Díky vysoké inflaci, která se propsala do mimořádných valorizací, pak mezi lednem 2022 a 2024 vzrostou o dalších více než pět tisíc korun.

Reklama

Doporučované