Hlavní obsah

Otázky a odpovědi: Co znamená zpoždění penzijní reformy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Prezident sice nakonec podepsal penzijní reformu, ale neučinil tak do konce srpna, jak vláda předpokládala. Co to prakticky znamená pro seniory současné i budoucí? Přinášíme pět odpovědí na pět základních otázek.

Článek

Prezident v pátek podepsal novelu důchodového zákona, která zpřísňuje podmínky pro předčasné důchody a mění také systém valorizací penzí. Vzhledem k datu podpisu začne novela platit od 1. října, a nikoliv od 1. září, na kdy to vláda původně plánovala.

Přinášíme vysvětlení, co pozdější platnost novely v praxi znamená:

Co se teď bude dít?

Tím, že prezident Petr Pavel zákon sice podepsal, ale ne ve vládou požadované lhůtě, dojde k odsunutí jeho platnosti. Účinnost zákona byla navržena prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po vyhlášení zákona. Podepsáním 1. září proto zákon začne v novém znění platit od 1. října.

Podpisem se zřejmě předešlo sněmovním obstrukcím, neboť prezidentské veto je nutné přehlasovat v Poslanecké sněmovně. Opozice novelu obstruovala ve všech třech čteních, dohromady více než 16 hodin.

Novela by se mohla ocitnout u Ústavního soudu. Po třetím čtení zákona, které proběhlo na konci července, to avizovala sněmovní opozice.

„Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, hnutí ANO považuje za svoji povinnost se obrátit na Ústavní soud, protože důchodci nemají nikoho jiného, kdo by se jich zastal,“ uvedla tehdy předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Nyní Seznam Zprávám potvrdila, že se tím hnutí bude zabývat. „Budu chtít, aby o tom hned v pondělí rozhodl klub. Za sebe ale mohu říci, že podání budu určitě doporučovat. Termín teď nemohu říct, uvidíme, kolik budou naši experti potřebovat času na kvalitní zpracování. To není závod, jde hlavně o kvalitní argumentaci,“ uvedla.

Prezident novelu nakonec podepsal

S denním zpožděním oproti původně požadovanému termínu podepsal prezident novelu důchodového zákona. Uvedl, že s jejím zněním není plně v souladu, a popsal výtky, které ke změnám má.

Jak podepsání novely až 1. září ovlivní valorizaci penzí v lednu 2024?

Každoroční lednová řádná valorizace důchodů se od příštího roku měla počítat podle nového vzorečku. S ohledem na pozdější podpis prezidenta se ale změna nestihne. Nové pravidlo bude platit až pro řádnou valorizaci v lednu 2025.

Valorizace se počítá částečně podle vývoje inflace a částečně podle růstu reálných mezd. Doposud se penze valorizovaly na základě poloviny růstu reálných mezd, podle návrhu to do budoucna bude jen o třetinu.

Jak ale upozornil ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank, fakt, že novela začne platit později, by valorizaci z pohledu růstu reálných mezd neměl výrazně ovlivnit. Ve sledovaném období totiž reálné mzdy nerostly. „Ze záporného růstu dává jak polovina, tak třetina pro účely výpočtu penzí prostě nulu. V prvním letošním čtvrtletí reálné mzdy poklesly meziročně o 6,7 procenta, přičemž ve druhém pololetí by měly klesnout o 2,7 procenta, alespoň na základě šetření agentury Bloomberg mezi českými analytiky,“ uvedl a dodal, že přesná čísla bude mít Český statistický úřad až začátkem příštího týdne.

Jak zpoždění novely ovlivní mimořádné valorizace?

Posunutí termínu v praxi na případné mimořádné valorizaci nic nemění.

Institut mimořádné valorizace se do budoucna bude chovat jako příspěvek, který navyšuje důchody jen do řádné valorizace. Nebude ovlivňovat výši penzí natrvalo. Podle vlády by měl rozpočet na mimořádných valorizacích do budoucna ušetřit.

Odborníci to ale vidí jinak, což bylo jedním z důvodů, proč prezident platnost novely pozdržel. Podle ekonoma Filipa Pertolda totiž úpravy nakonec vyjdou ještě dráž, než kdyby systém zůstal tak, jak je. „Nové mimořádné valorizace jsou dražší než ty původní, ale nikdo to neříká nahlas,“ upozorňuje člen poradní důchodové komise ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Zjednodušeně - v roce s extrémní inflací rozpočtu nějaké prostředky ušetří, ale později se státu valorizace prodraží. Náklady změny tak ale plně ponesou především další vlády.

Jak odsunutí platnosti ovlivní odchody do předčasných důchodů?

Pozdější podepsání zákona o měsíc odsouvá platnost nových pravidel pro odchody do předčasných penzí.

Budoucí senioři, kteří zvažovali, že si podají žádost o předčasný důchod, a spěchali, aby se vešli ještě do původních výpočtů přiznávání předčasného důchodu, dostali od prezidenta jeden měsíc takzvaně k dobru.

Pro úředníky to bude nejspíš znamenat další nápor žádostí. Zvýšený zájem pociťovali už v uplynulých měsících, kdy se o plánech na změny pravidel odchodu do předčasného důchodu začalo hovořit.

„Uvidíme, kolik lidí se ještě rozhodne odejít,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Dodal, že to může znamenat i praktický dopad do státního rozpočtu, když stát ztratí další osoby z pracovního trhu a stanou se důchodci.„ Může to znamenat dopad v řádu jednotek miliard korun,“ uvedl ministr.

Názor ekonoma

Klíčovou změnu důchodů protlačila vláda Sněmovnou přes odpor opozice. Přes počáteční váhání ji dnes prezident Petr Pavel podepsal. Změna ale bude dražší než minulý systém, hodnotí normu ekonom Filip Pertold.

Jak prezident vysvětlil, že s podpisem novely váhal?

Předně prezident podotkl, že novelu podepsal ve lhůtě, kterou mu k posuzování zákonných předloh dává Ústava. Senát novelu schválil 23. srpna, prezident má na podpis lhůtu 15 dní. Vláda ale doufala, že tak učiní do konce srpna.

Prezident jednodenní odložení podpisu důchodové reformy vysvětloval poněkud kostrbatě. V odůvodnění rozeslaném do redakcí uvedl, že předloha jako celek jde podle jeho názoru správným směrem. Zároveň ale napsal své výtky, které proti ní má. „Tyto své výhrady jsem sdělil osobně ministru práce a sociálních věcí i předsedovi vlády,“ uvedl.

Jednou z výtek bylo, že podle prezidenta novela upravuje mimořádné valorizace důchodů způsobem, který by v případě dalšího inflačního výkyvu vedl k fiskálně nákladnějšímu řešení, než je dnešní režim. „Paradoxně to vede ke konfliktu se základním cílem vlády, tj. dosažení pokroku na poli fiskální konsolidace,“ uvedl.

U předčasných důchodů mu vadí téměř nulový rozdíl mezi termínem platnosti a účinnosti novely. „To může zakládat v inkriminované části populace nadměrnou nerovnost v přístupu k institutu předčasných důchodů,“ argumentoval prezident.

Reklama

Doporučované